08 септември 2021

Япония: изчезване и мистериозен SOS сигнал

 

Хокайдо е вторият по големина японски остров. В него се намира най-големият национален парк в страната известен като Дайсецудзан, а на местният айнски език като Камуиминтара, което значи "игралната площадка на боговете". 

За мистериозните айни можете да прочетете в тази статия:

Синеоките японци – загадъчните айни

Дайсецудзан е повече от интересно място. Паркът обхваща територия от 2267 квадратни километра. Тук има много езера, водопади и топли извори. В по-високите му части са разпространени иглолистни гори, а под тях - широколистни листопадни гори. В Дайсецудзан живее една от последните популации на кафява мечка в Япония. Други характерни представители на фауната са самур и хермелин.

Самур:


Хермелин:


В Дайсецудзан се намира и планинската верига известна като "Покривът на Хокайдо". От нея една планина е изключително популярна сред туристите и запалените планинари, това е активният вулкан Асахи-даке. Именно с него е свързана настоящата мистерия.

През месец юли 1989 двама планинари от Токио решават да посетят Асахи-даке. Когато те не се връщат в уреченото време, техните притеснени близки известяват властите за изчезването им. Започва масивно издирване с множество екипи на терен и хеликоптери във въздуха. От един от вертолетите е забелязан голям надпис SOS направен от подредени масивни дънери. Спасителите започват по-обстойно да претърсват този район и действително в една пещера на 2-3 километра от знака са намерени двамата туристи, живи и здрави.

Спасителите поздравяват двамината за съобразителността и майсторството им при направата на SOS знака, но онези са като гръмнати - те не знаят за какво става на въпрос, казват, че спасителният надпис не е направен от тях.


Озадачени, на следващият ден властите отново започват да проучват района около мистериозния SOS знак. Недалеч откриват скелет на отдавна загинал друг планинар. В крайна сметка се оказва, че това е 25 годишен мъж изчезнал през 1984 т.е. преди цели 5 години. Последно той е видян в местен хостел, където е оставил камерата си и други свои вещи. Човекът е издирван тогава, но не е намерен. Нещо повече - как така 5 години никой не е минал покрай загадъчния SOS знак, който сам по себе си е не по-малка загадка. Размерите му са 18 на 5 метра, а в най-високата си част е 5 метра висок. Използваните дънери са наистина масивни. Наоколо не са открити никакви инструменти. Как е възможно сам човек да отсече и окастри всичките тези дървета и да ги подреди в такъв голям надпис и то без инструменти? Това дори за двама човека е трудна работа. 

Мистериите не свършват до тук. До скелета на злополучния планинар е намерена раница съдържаща кърпа, сапун, книжка с комикси и уолкмен. Защо е взел тези неща, а си е оставил камерата в хостела? Именно в планината обикновено се правят снимки за спомен.

На касетката в уолкмена младежът е записал зловещо съобщение:

"Не мога да се придвижа от този клиф. SOS. Моля, помогнете. Аз съм близо до там, където хеликоптерът беше първоначално и не мога да се придвижа по-натам заради бамбукова пръчка преграждаща пътя.  S-O-S. Помогнете ми. Аз съм на скала и не мога да се движа. Издигнете ме! Моля ви, вземете ме от тук"

За какво говори младежът? Сякаш има в предвид някакъв конкретен хеликоптер. Имал е среща с някой? Бамбукова пръчка?! Освен това какъв е смисъла да записва въобще съобщението на уокмена си? Това не е радио станция, не предава записите. Изглежда в цялата история има много повече отколкото се предполага.

Източник

 Асахи-даке:Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)