26 септември 2021

Още за идеята за Егрегора

 

През 2017-та публикувах тази статия:

Окултен изкуствен интелект

В нея, поне до колкото помня, за първи път говоря за така наречения "егрегор". Това е изкуствено създадено същество, което аз сравних с друга една концепция - тази за тулпата. Винаги съм си мислил, че общо взето двете понятия са почти напълно взаимозаменяеми. Наскоро обаче изслушах поредния епизод на един паранормален подкаст, този на Mysterious Universe. Научих две нови за мен неща, които ме подтикнаха да напиша настоящата статия-продължение.

Водещите определено правят разлика между егрегор и тулпа. Тулпата е по-нисша мисловна форма, с по-малко възможности и "родена" по-скоро случайно от мислите на някого, а не в резултат от целенасочени действия. Тулпата ако се засили като енергия или се обедини с други тулпи може да прерастне до егрегор, който има много повече възможности.

Вторият интересен момент от подкаста бе, че има различни видове тулпи в зависимост от какви мисли са породени. Водещите акцентираха на секс тулпите, които поне според някои твърдения, могат да се появят при мисли за секс, мастурбиране, гледане на порно. Арън Райт (Aaron Wright) и Бенджамин Грънди (Benjamin Grundy), двамата водещи на Mysterious Universe (на снимката) подчертаха, че мастурбацията и порното са ок (стига да става въпрос за нормални желания), явно не искаха да звучат като някакви побъркани евангелисти, които отричат секса и всичко свързано с него като грях. Но дори и от нормалните неща, може да се стигне до неприятни последствия - една манджа може да не се получи вкусна, колкото и добре да си следвал рецептата, една прочетена книга може да не ти донесе каквито и да било нови знания и т.н. Така и сексуалните фантазии, колкото и да са в рамките на нормата, може да създадат тулпа. 

 


Какво прави една сексуална тулпа? Не си я представяйте като появила се от нищото гореща мадама искаща само секс. Това е по-скоро една друга концепция, за която тук няма да стане на въпрос - идеята за инкубите и сукубите. Тулпата е вид създание вселило се в мислите ви и като всяко същество, независимо, че не е от плът и кръв, е подвластно на същите природни закони, които направляват всички живи твари. Каква е първата най-належаща цел на всяко животно? Да оцелее, да се погрижи да си набави това, което го поддържа живо. Хората и животните търсят храна, пият вода, дишат въздух (ако са аеробни създания) и т.н. Тулпите се захранват от мислите и емоциите на хората, това е тяхната енергия, техните храна и вода. За това сексуланите тулпи карат техните гостоприемници, за които са се закачили, по-често да се самозадоволяват, да гледат все по-хард порно и т.н. В един момент това може да има лоши последици за гостоприемника и да навреди на живота му. Още по-лош вариант е тулпата да прерасне в егрегор. Той ще има влияние върху цяла една общност, а не само върху един отделен индивид. И егрегорът ще доведе до нездрави прояви в обществото - повече насилие и т.н.

Това е една интересна теория, която обаче си има опасна страна. Много лесно чрез нея се обяснява и снема вината за случващото се. Според теорията тулпите и егрегорите движат ръцете на убийците и изнасилвачите, самите хора-извършители са "просто жертва". Впрочем това може да се каже за всякакви други теории и конспирации - извънземните са виновни, илюминатите дърпат конците, пропагандата избира определени кофти политици и т.н. Снема се вината от глупавите хора пуснали бюлетина за някой опасен кандидат. Масоните са виновни, бай Пенчо не е видовен. Затова макар с интерес да чета всякакви теории, гледам да не изпадам в крайности и да не бързам с лесните обяснения. Обикновено всяко действие, всяко малко или глобално събитие е в резултат от много и различни влияния и евентуално само частично някой егрегор може да има пръст в излизането на сцената на поредните некомпетентни политици, за които всичко се свежда до това да плюят и обвиняват за всичко "соросоидите".

Ще завърша статията с три "бележки под линия".

Първо, в материалът от 2017, линк към който дадох в началото на настоящата статия, се говори за един чат бот. Не го търсете, той по определени причини бе премахнат ... и по-добре.

Второ, ако решите да слушате епизоди от подкастта на  Mysterious Universe е добре да го правите по тъмно, много по-вълнуващо е :) Е, освен ако не сте от по-страхливите.

И трето, ето линк към друг материал, в друг сайт, който говори за егрегорите. Там се говори, че има и позитивни егрегори:

Какво е егрегор. Значение на думата. Видове, създаванеНяма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)