14 септември 2021

Когато британците воюваха с нацистите облечени в женски рокли

 

Когато видях за първи път долната снимка, си помислих, че тя е фалшификация или пък е взета от някой филм. Оказа се, че е напълно автентична фотография от Втората световна война. Заснета е през 1940 и показва британски войници от противовъздушните сили облечени в рокли, които се готвят да стрелят по наближаващи немски самолети.

Защо са в женски дрехи? Тези войници в свободното си време се занимавали с театър, те участвали в самодейна театрална група. През въпросният ден имали репетиция и част от ролите в пиесата били женски. Нямали жени в подразделението, затова всички роли се играели от мъже. Внезапно обаче идва тревога за въздушно нападение и хората са нямали време дори да си свалят театралните костюми. Военният фотограф Джон Топам бил наблизо и именно той прави знаменитата снимка. Тя обаче не излиза във вестниците, поне не и по онова време. Британското правителство се е опасявало, че тази комична фотография, че бъде използвана като пропаганда от нацистите и затова забранява публикуването ѝ. Едва години по-късно снимката вижда бял свят.

Източник

А аз имам чувството, че властите се страхуват от всичко. Те цензурират някакви си рокли и едва след години снимката се появява, какво остава за фотографии на НЛО и извънземни.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)