12 септември 2021

Изчезването на д-р Джеймс Грей

 

Едва ли много хора са чували за д-р Джеймс Никълъс Грей (James Nicholas Gray), да си призная и аз бях от тях макар да се занимавам с компютри. Роден през 1944, той ще окаже огромно влияние върху информационните технологии. Д-р Грей е бил изследовател и софтуерен дизайнер в редица известни компании включително Ай Би Ем и Майкрософт. Начинът, по който се обработват транзакциите, както и много от базите данни, днес са такива, каквито са, именно благодарение на този бележит учен. Неговите разработки са залегнали къде ли не - от банкоматите през системите за онлайн пазаруване до търсачката на Гугъл. През 1998 д-р Грей получава престижната награда на името на Тюринг, която се връчва за изключителен принос в ИТ сферата и може да се определи като "Нобел на компютрите".

Освен бележит учен, той е и добър човек, обичан и почитан сред колегите си. Правя това уточнение, за да се разбере, че никой не му е имал зъб, не е имало някакво съревнование с някого тип "Тесла срещу Едисон". 

На 28 януари 2007 г. 63-годишният по онова време Грей потегля с яхтата си от залива на Сан Франциско. Той е опитен мореплавател, а условията са много добри, направо идеални. Джеймс се е насочил към остров Фаралон, който се намира на 27 мили от брега и е обитание за дивия живот. Докторът мисли да разпръсне там праха на майка му, която е починала през октомври миналата година. Това е нейното желание записано в завещанието. След като се е отдалечил на около 15 мили от залива, Джеймс Грей се обажда на съпругата си. В добро настроение е и ѝ казва, че ще ѝ звънне пак, когато наближи острова. Описва ѝ, че е заобиколен от делфини и е леко облачно, но много приятно. Никой повече не чува нищо от доктора, той мистериозно изчезва. За последно вероятно лодката му е видяна от двама човека на брега, според тях, плавателният съд е на около 2 мили от бреговата линия и се насочва на север.


След като Грей не се обажда повече на съпругата си, тя известява властите и веднага започва масивно издирване. От самото начало нещата са странни, никакъв сигнал за помощ не е засичан от лодката на учения. Тя е снабдена с автоматична система за изпращане на повиквателни, в случай на инцидент, но в нито един момент тя не се обажда.

Стотиците хеликоптери, самолети и катери на бреговата охрана претърсват 40 000 квадратни мили от океана. Никъде не е открито и едно петно от гориво, нито дори една отломка. Което е почти невъзможно да се получи, ако яхтата на доктора е потънала - винаги на повърхността изплуват мръсни петна и леки предмети незакрепени за лодката. През следващите месеци няма да има и изхвърлени на брега останки. Под вода са спуснати безпилотни апарати, но и те не откриват нищо. Бреговата охрана стига до там, че дори прави списък на всички кораби, които са плавали в района през въпросния ден и всеки един от тях е внимателно огледан за следи от сблъсък. И това не дава резултат, сякаш доктор Грей се е изпарил внезапно във въздуха заедно със своята лодка.

Имайки в предвид колко известно име е д-р Грей в ИТ средите, редица компании също се включват в издирването. Най-добрите кадри на Амазон, Майкрософт, Гугъл и Оракъл се заемат със случая. Към тях може да добавим и учени от военноморската флота, Jet Propulsion Laboratory на НАСА и института по морски изследвания на Монтерей Бей. Хиляди сателитни снимки са обстойно прегледани, така площта за издирване достига внушителните 132 000 квадратни мили. Създадени са компютърни симулации опитващи се да предскажат на къде би се насочила яхтата, ако д-р Грей по някаква причина е загубил контрол върху нея. Всичко това се оказва напразно.

Скоро започват спекулациите какво може да се е случило с д-р Грей. Според един сценарий, някакъв малък предмет се блъска в яхтата и пробива неголяма дупка в корпуса. Джеймс е опитен мореплавател и инженер и може би това му изиграва лоша шега. Всеки новобранец би се паникьосал и веднага би започнал да вика за помощ по радиото. Грей обаче има силната самоувереност, че сам ще успее да се справи с малката дупка и въобще не се обажда за подкрепления. В един момент лодката потъва и е вече късно да ползва радиостанцията. Този сценарий теоретично обяснява какво може да се е случило в един спокоен ден, без бури или големи вълни, но не обяснява защо никаква следа не е открита от потъналата лодка.

Други обсъждат възможността Джеймс да е планирал всичко предварително и да е отплавал на някъде, за да започне нов живот. Но защо му е да го прави? Има щастливо семейство, изпитва удовлетворение от работата си, няма никакви финансови проблеми.  

Има и версия, че е отвлечен заедно с яхтата си, заради знанията които има. Китай, Северна Корея, дори Русия може да са организирали всичко това, за да се опитат да изтръгнат ценна информация от доктора.

А защо да не добавим и извънземните към списъка с тези, които биха отвлекли д-р Грей? Или пък мистериозните аеро-клуб Сонора ? Какви са тези делфини, за които Джеймс говори в последното си обаждане? Или пък споменатите малко облаци? От много свидетелски разкази знаем, че съществата наричани най-общо "извънземни" често се замаскират като някакви земни животни (обикновено бухали). Също има и истории за изчезвания след появата на лека мъгла. Така, че да не отписваме паранормалния момент в този случай.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)