17 август 2021

Village of the Damned (1960)

 

Представянето на този филм премина през няколко метаморфози. Първо трябваше да бъде част от поредица посветена на класически филми на ужасите от 60-те години на ХХ век. Самата поредица започна в бюлетина МИСТЕРИКОН в Мистерика, но после се прехвърли в МИНИ-МИСТЕРИКОН в друг мой блог "Мистерика Дейли". Трябваше да се появи в този бюлетин:

МИНИ-МИСТЕРИКОН (23 декември 2020)

В крайна сметка филмът получи самостоятелна статия в главния ми блог и има защо.

Сценарият е повече от интересен. Внезапно цял град се заразява с някаква настинка (веднага направих асоциация с Ковид-19, леко ще развия статията и в тази посока, но основната теза ще е друга). Епидемията бързо отминава, но се оказва, че всички жени са бременни. Нещата стават още по-странни, когато децата се раждат. Те растат и се развиват по-бързо от нормалното. Всички са руси макар родителите им да са толкова различни като външен вид. Лишени са от емоции и изглежда имат телепатични сили. Прокрадват се подозрения, че всъщност децата са извънземни. Впрочем и за Covid-19 имаше твърдения, че не е земен вирус:

Нов напълно непознат вирус в Бразилия, китайският коронавирус идва от космоса

А също така има публикации, в които се казва, че Короната също ускорява жизнения ни път:

Коронавирусът ни приближава към старостта! Дори тези с леки симптоми

Остава и децата родени по време на кризата да са с някакви по-развити свръхестествени способности и тогава филмът "Селото на прокълнатите" както е българския превод на заглавието, ще измести романа "Сблъсък" на Стивън Кинг като художествената творба приближила се най-близко до това да предскаже случилото се през 2020.

Но както казах, причината за настоящата статия е най-вече друга. Филмът много повече ми напомни за мистериозните деца с черни очи и още по-мистериозните белооки деца.

Не съм само аз този, който прави този паралел, защото във всякакви статии, където се говори и за белооките и за чернооките, редовно се използват за илюстрация сцени от този филм. Ето два примера в Skeptoid и Villains Wiki

Нима "Village of the Damned" е предсказал и този феномен? Нека сипя и една щипка скептицизъм в манджата. Може би точната дума не е "предсказва", а "допринася". Всеки добър филм ни кара да се замислим, да доразвиваме историята, да допринасяме за създаването на легендата. В крайна сметка мнението ни за извънземните не е ли моделирано благодарение на стотиците филми, книги и сериали, които се появяват през годините? Изразът "малки зелени човечета" е показателен пример. Дали не е същото и с паранормалните "деца"? Историите за деца (и по-рядко възрастни) с изцяло черни очи се появяват преди 10-15 години, но образи от "Селото на прокълнатите" и някои други филми със сигурност са попили на подсъзнателно ниво в поне две поколения. Наистина, изглежда бе въпрос на време да се появи такава легенда. Тя дори не е подхранена само от кинолентите, а и от отколешното неразбирателство между поколенията. Възрастните често пъти не разбират децата (и обратното). Не разбират каква е тази шумна музика, която слушат и защо държат да се обличат с тези парцали.  Не случайно в психологията има специален термин - ефебифобия, който означава ирационален или силно преувеличен страх от младежи, омраза към тях и проява на предразсъдъци. Понякога съм се улавял, че и аз съм го изпитвал това състояние като съм минавал покрай група шумни младежи. Ами ако са наркоманчета? Ако търсят кого да оберат? Да вярно, че има такива случаи от време на време, българските медии с удоволствие раздухват тези новини, особено ако бабата е пребита от 16-годишен циганин. Но противно на това, което ни залива от новинарския поток, повечето деца не са лоши и обикновено глупостите, които правят вредят най-вече на самите тях (не се качвайте в колата след като сте препили на купона, ще се претрепете, бе!).

И така? Какво можем да кажем в заключение за този филм? Предсказание за Ковид-19? Предупреждение за надвиснала извънземна инвазия? Продукция пожънала успех благодарение на ирационалните страхове от децата? Причина за поява на чернооките малки злодейчета (а дори не засегнах темата за мисловните форми, тулпите!) ? Или от всичко по малко?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)