29 август 2021

Как Александър Македонски превръща остров Тир в полуостров

 

Град Тир се намира на едноименният полуостров в Ливан. Това е едно от най-старите селища на света. Още през третото хилядолетие пр. н.е. мястото е заселено от хора дошли от град Сидон. В последствие задминава Сидон като най-значим търговски център в района. Освен това първоначално е бил остров.

Хората променят планетата, днес го правим в глобални размери - отговорни сме за климатичните промени и покачването на морското ниво, но и в древността пак сме го правели до колкото можем. Именно Тир е добър пример.

Жителите на Тир са смятали острова си за непревземаем. Освен, че се е намирал на половин километър от брега, той е бил защитен от дебели и високи стени, на места достигащи височина от 45 метра. Мнозина са опитвали без успех да го покорят. Вавилонците го обсаждат цели 13 години и пак не успяват да сломят защитниците на Тир.  

През 332 г. пр. н.е. пристига Александър Македонски. Той е наясно с това колко добре защитен е острова, а и няма достатъчно кораби за морска атака. Тир обаче има изключително стратегическо значение и легендарният пълководец е твърдо решен да го превземе. Тук се проявява неговият гений. Александър решава да атакува Тир по суша! Но как като това е остров?! Много просто, превръща го в полуостров! С цената на много жертви и под защитата на две дървени кули, хората на Александър Магедонски неуморно носят пясък, за да прокарат една ивица до крепостните стени на Тир.


В един момент защитниците на Тир успяват да подпалят кулите като изпращат към тях горящ кораб пълен със сяра и всякакви други лесно горящи вещества. За момент изглежда сякаш острова ще устои за пореден път.

Младият Александър обаче не се отказва. Той нарежда ивицата да се разшири, за да може повече на брой отбранителни кули да бъдат пратени към стените на крепостта. А се оказва, че ненадминатият гений през цялото време е имал и друг план. Той е събирал бойна флота влизайки в съюз с различни финикийски князе. Около 250 кораба атакуват острова от две места.В крайна сметка елините успяват да пробият стената и веднъж нахлули в града, на всички е ясно, че Тир няма шанс. Убити са около 8000 от неговите защитници, останалото население от 30 000 е продадено в робство.

Самият насип променя морските течения и по естествен път той се разширява от донесените от водата наноси. Именно така Тир става полуостров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)