27 август 2021

Артефакт не на мястото си - от друга планета?

 

За феномена известен като "out-of-place artifacts" (OOPArt) съм писал и преди. Най-общо казано, с него се описват археологическите артефакти, които са намирани в земни слоеве, които са толкова стари, че не би трябвало в тях да има такива предмети. Един пример:

Не на мястото си: боздуган на 3000 години намерен в Полша

И в тази статия има дадени няколко такива предмета:

Необичайни артефакти от миналото

Обясненията на учените обикновено са три:

- измама, някой се опитва да пробута съвременен предмет имплантирайки го в стар слой

- погрешно датиране

- някак си придвижил се по-нов предмет в по-стари слоеве - под въздействието на вода, налягане, гравитация и т.н.

Ентусиастите имат и други обяснения - дело на древна развита цивилизация, за която не знаем, пътници във времето и т.н.

В настоящия материал надхвърлям всички граници - обектът е с такава датировка, че не просто по онова време не би трябвало да има хора, не би трябвало да има и Земя, поне не в настоящия ѝ вид.

Нека започна историята по-отдалеч. Оказва се, че съществува сравнително голям и добре развит пазар за фрагменти от паднали метеорити. Хората водят официална класификация и номерация на известните образци. Номер "NWA 869" обозначава фрагментите на дву-тонен метеорит разпръснал се вероятно преди хиляди години над северозападна Африка (основно на територията на днешно Мароко). 

ОПИСАНИЕ НА NWA 869 (на английски)

През 2020 дилър на метеорити от Великобритания получава поръчана от него доставка с парчета от "NWA 869". За негова изненада, в едно от парчетата се вижда нещо, което наподобява някакъв изкуствено създаден метален предмет.


 Как е възможно това? Мислех какви рационални варианти има. Възможно ли е това да е част от самия метеор и само да ни се струва, че е чужд предмет от изкуствен произход? Може би при падането си и триенето си с въздушните маси, метеорът се е оформил така. Може ли да е човешки предмет от преди няколко десетилетия (например гилза), който по някакъв начин се е сраснал с метеора?

В противен случай трябва да допуснем, че този артефакт идва от друга планета. Възрастта на "NWA 869" се оценява на около 4.5 милиарда години. Дали е отломка от планетата, за която се предполага, че някога се е намирала между Марс и Юпитер? Вероятно тази планета се е пръснала на безброй части след удар с друго тяло (някои отиват до там да твърдят, че нарочно е унищожена от извънземните). Днес останките от тази планета формират астероидният пояс след орбитата на Марс. Има предположения, че тази планета може да е била населена от някакви същества (и затова е била унищожена от злите извънземняци). Намереният предмет в отломка от "NWA 869" със сигурност ще даде нова сила на тези теории.

Източник

Между другото проверих в eBay - продават се части от "NWA 869". Една оферта от Германия ми хвана около - 100 фрагмента за 210 долара + 10 долара доставката. Много се изкушавам, все пак няма да е първият път, в който хвърлям пари на вятъра :)Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)