07 август 2021

"Малките хора" на Сицилия

 

Всички сме чували за малките феи от ирландския фолклор и за джуджетата в скандинавския. Освен това знаех, че под една или друга форма малки магически същества присъстват в легендите на много народи. Малко се изненадах обаче, когато разбрах, че ги има и в преданията на остров Сицилия.

Тези сицилиански създания носят името Донас де Фуера. Могат да бъдат както от мъжки така и от женски пол. Все пак женските Донас по-често влизат в контакт с хората. Описват ги като много красиви и запленителни, но и много опасни, макар и да имат приятелски страни в характера си.

Изглед към вулкана Етна намиращ се на остров Сицилия:


Повечето подобни същества при другите народи не се отличават особено от хората освен с миниатюрния си ръст. Изключение са ирландските феи, които често са описвани с крила. Донас също спадат към изключенията, техните стъпала не са точно човешки, а по-скоро са кръгли и приличащи на животински лапи. Това може би има връзка със способността им да се превръщат в котки - както в домашни така и в по-едрите диви видове. Е, все пак не е известно някое от тези дребни създания да се е превърнало някога в африкански лъв.

Тук идва най-интересната част поне за мен, това което допълнително открих дори не е описано в оригиналната статия, от която превеждам. Донас де Фуера обичат да отвличат хора със "сладка кръв", каквото и да значи това. Те обаче не ги отвеждат в подземни пещери или в своето царство в друга реалност както биха направили северните гноми или феите. Сицилианските дребни магически същества качват подмамените люде на магически кози способни да летят и заедно отлитат извън острова - до областта Беневенто в континентална Италия. Какво е забележителното? Тук, в Беневенто през около 657 г. се заселват българите на кан Алцек (Алцеко)! Отново българска връзка! Прабългарите като номади са гледали не само коне, но и друг добитък - волове, кози. Дали поне част от легендите за Донас де Фуера не са тръгнали заради варварите дошли някъде от степите на изток, водещи стада с кози и отвличащи девойки със "сладка кръв"? Няма да се изненадам - и ний сме дали нещо на света и ний сме дали нещо на Италия.

Какво според легендата са правили Донас  с отвлечените хора в Беневенто? Ами отдавали са се на оргии, пиршества и танци (колко българско!). Освен това са ги карали да се отрекат от Бог и Дева Мария (не се казва дали за сметка на това са ги карали да се закълнат в Тангра).

С името Донас де Фуера са били наричани и самите хора, които са били отвличани от истинските Донас. Тоест имаме два вида Донас - хора и магически дребни същества. От това подразбирам, че отвлечените след пиршествата са били връщани обратно. Магическите създания са предпочитали да се обличат в черно, бяло и червено. Освен това се появявали в групи по 5 или 7 като обикновено мъжките Донас свирят на лютня. При пиршествата хората-донас са били събирани с магическите-донас според социалния си статус. Хората от знатно потекло са били в една група с аристократите-донас, а простолюдието при двата вида е било заедно. Прабългарите също са имали известно разделение според статуса, макар и не толкова ясно изразено като класите от следващите векове, само казавам.

На самия остров Сицилия също са се правили сбирки на Донас - обикновено всеки вторник, четвъртък и събота. Ба, кога им е оставало време да работят от толкова много оргии?!


До тук всичко е прекрасно, но магическите Донас са били и доста тънкообидни. Веднъж един човек без да иска настъпил едно същество и бил наказан да получи болезнени крампи.

Дори и днес сицилианците разказват приказки на децата си за магическите Донас де Фуера.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)