08 юли 2021

Мистериозната клисура в Тенерифе

 


Остров Тенерифе е популярна туристическа дестинация включително и сред българите. Чисти плажове, страхотна природа и вежливо обслужване нямащо нищо общо с "аре,бе, плащай си сметката и ставай"-Несебър-тип-обслужване. 


Тенерифе, който е най-големият от Канарските острови, има и мистериозна страна. На него все още могат да се видят артефакти и руини оставени от древните му жители. Според някои тези хора са били египтяни, защото на острова има 6 структури подобни на пирамиди, открити са и мумии. Дали Тенерифе не е било междинно пристанище по пътя на древните египтяни към Южна Америка?

Най-известната паранормална забележителност е клисурата Баранко де Бадахос. Природната ѝ красота ще ви накара да затаите дъх, но много туристи като "бонус" са получавали и други гледки. От НЛО-та до странни същества.

Най-често са забелязвани необичайно големи черни кучета с дълга козина и светещи очи. Понякога тези създания излизат от някоя от пещерите в района, друг път буквано се стопяват във въздуха пред очите на смаяните туристи. Някои изследователи предполагат, че това са демоните известни като Tibicena във фолклора на местните хора.

Не всички паранормални срещи са толкова зловещи. През 1912 двама работници извършвали сондажи в търсене на вода. Към тях се приближили три ангелоподобни създания, които им казали къде точно да копаят.

Появата на тези "ангели" не е единичен случай, те са виждани както преди гореописаната случка, така и през следващите години макар и по-рядко от демоничните кучета.

Има история за едно местно момиче, което веднъж отишло в клисурата, за да бере круши. Тя не се завърнала и веднага било организирано издирването ѝ, но така и не я открили. След няколко десетилетия момичето се завърнало само в селото си. Не била остаряла нито ден. Тя разказала как срещнала висок човек в бели дрехи, който през една пещера я завел в прекрасна градина, където имало още от тези същества в бели одежди. Според момичето, тя прекарала в градината едва няколко часа, а всъщност се минали години. Впрочем такава голяма загуба на време е чест мотив в легендите на много народи - от Ирландия до Япония. В царството на феите времето тече по различен начин.

Изглед от клисурата Баранко де Бадахос:


През 1991 пък един човек вижда крилат хуманоид да прелита над него докато е в клисурата. Други туристи разказват за срещите си с хора-сенки, огнени кълба, светещи сфери и какво ли още не. Някои се сблъскват с електрически или магнетични феномени. Често пъти компасите полудяват в района. Електронни часовници и телефони спират да работят. Някои хора губят ориентация макар и преди да са били тук и районът да им е познат. Някои преживяват загуба на време (за щастие само часове или минути, а не десетилетия). Други губят съзнание и се свестяват на различно място без спомен как са стигнали до там.

Не са редки и случаите на внезапна промяна на климата. В един момент е слънчево, а в следващия мъгливо. Понякога хората имат чувството, че сякаш са се озовали в съвсем друго място.

Клисурата е изследвана от десетки изследователи на свръхестественото. Теориите за странните феномени също са много. Най-интересната е, че тук се намира портал към друго измерение.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)