10 юни 2021

Огнени елементали

 

Думата "елементал" обикновено се използва за митични същества съставени от някоя природна стихия, имаме огнен елементал, воден елементал, въздушен елементал и т.н. Терминът навлезе в България чрез редица западни игри, фентъзи книги и филми. Преди това, поне до колкото съм успял да установя, в различни български текстове посветени на фолклора се е използвало просто "дух" - дух на земята, огнен дух и т.н.

Макар някои да пищят за чистотата на българския език, аз напълно приветствам умереното навлизане на чуждици, така речта се обогатява. "Елементал" е чудесен пример именно за това. Много по-бедни речево сме, ако държим да ползваме само и единствено "дух". Тази дума е достатъчно натоварена с много значения. Повечето хора под нея разбират "призрак". Става малко объркване, ако я използваме и за споменатият вид паранормални / фолклорни създания. 

Е, разбира се с нищо не трябва да се прекалява, включително и с чуждиците. Жалко е, да искаме да заменим думата "кюфте" с "мийт бол". А и е иронично, защото "кюфте" също е чуждица - идва от турския език.

След това литературно встъпление (пожелавам на всички читатели ученици да имат само шестици по български език!) е време да премина към същността на темата, а именно елементалите. И по-точно тяхната огнена разновидност.Интересно, но на Запад в миналото като синоним на "огнен елементал" (fire elemental) са използвали и думата "саламандър" (salamander), с която се описва и едно земноводно животно. Това не е случайно, във фолклора това същество често е свързвано с огъня. В някои легенди дори се разказва как именно саламандърът е научил хората да ползват огъня. Не е ли вълнуващо! Митът за Прометей не е единствената легенда за това как хората са се сдобили с пламъка. Безкрайни са възможностите на народната фантазия! 


Впрочем и за самите огнени елементали има легенда, че са предали пламъчето на човечеството т.е. това не са само отрицателни персонажи като повечето други свръхестествени същества от фолклора. Но пък и лошотиите им не са за пренебрегване. Хората са смятали, че огнените елементали живеят в недрата на вулканите и именно те предизвикват изригванията. Също така са свързвани и с редица други природни феномени като например огъня на свети Елмо.

Ето едно компютърно генерирано видео на този електрически феномен. Според мнозина и истинските кълбовидни мълнии изглеждат по този начин:Огнените елементали най-често са описвани като притежаващи човешки фигури, но съставени изцяло от пламъци. Тялото им трепти и се изменя така както огънят танцува в камината. Черти на лицето им не могат да се различат, но очите им се виждат - два по-ярки пламъка / нажежени въглена.

По някаква причина тези елементали се асоциират с географската посока юг, може би защото понякога се отъждествяват с джиновете от митовете на арабските народи. Какво се получава тогава, ако следваме математическата логика? Ако a = b и b = c, то  a = c. Съотнесено към настоящата тема, ако "огнен елементал" = "саламандър" и "огнен елементал" = "джин", то "саламандър" = "джин" (без тоник)!

Иначе по въпроса за силата им, огнените елементали са считани за най-силни от всичките елементали. С тях не могат да се мерят нито водните, нито земните, нито въздушните.

Една книга, в която е отделено доста място за огнените елементали, е излязлата през 1928 "The Secret Teachings of All Ages" (Тайното учение на всички времена) от Менли Хол. Този канадски автор, лектор, астролог и мистик доживява до 89-годишна възраст и умира на 29 август 1990.  По принцип не вярвам в астрологията, споменавал съм го и преди в статии в Мистерика и това щеше да е причина да омаловажа въпрсната книга, знаейки, че авторът ѝ се е занимавал и със зодиакални знаци. Но две неща ми направиха силно впечатление и ще ги спомена тук. 

Първото е, че цялата книга в PDF формат е качена в  сайта на ЦРУ! Защо, по дяво...огнените елементали, разузнавателната агенция на САЩ има тази книга в архива си?! 

ВРЪЗКА КЪМ КНИГАТА

Второто е самото описание дадено от Менли Хол на огнените създания. Макар да твърди, че е черпил информация от текстовете на средновековни мистици и изследователи, по-скоро си мисля, че описанието си е негова фантазия. Фантазия, но доста добра.

Менли твърди, че огнените елементали имат различни форми и разновидности. Някои са гущери дълги по педя и нещо, които изпълзяват от запаления огън (дали просто не базира описанието си на животното саламандър знаейки, че някога с това име са наричали и духовете на огъня?). 

Другите варианти на Хол са още по-интересни. Огнени гиганти в дълги роби или пламтящи брони. Как ви звучи? Всеки създател на приключенски и ролеви игри би дал мило и драго да има такава фантазия.

Менли не се спира само до описанието. Според "древни източници" (да, вервам му) дори пророкът Заратустра има саламандерско потекло. Той е син на огнения елементал Оромазис. 

А споменаването на Заратустра ми дава повод да ви поздравя с тази страхотна песен на руската група Пикник:


Други автори също са писали за огнените елементали като например английският окултист Джефри Ходсън, който също като Менли Хол доживява до дълбока старост. Умира на 97 години през 1983 г. Това е доста интересно - писал съм в други материали, че паранормалните занимания по принцип са доста опасно нещо и за мнозина свършват зле. Джефри Ходсън и Менли Хол пък показват, че някои изследователи доживяват до 90+ години.

А иначе самото описание на огнените елементали в книгите на Ходсън не е толкова интересно като това на Хол. Той издига тези огнени същества до статуса на фундаментална сила в природата, такава която присъства във всичко и се грижи Слънцето да свети.

А сега преминаваме към още по-интересни неща. През вековете има хора, които не са се задоволявали само с това да описват или разсъждават за елементалите, а направо са се опитвали да ги призоват! Всъщност дори самият Ходсън твърди, че го е правил. Неговият огнен елементал имал формата на "ангел" каквото и да значи това.

Друга история за призоваване идва от окултиста Уилям Мистеле или Мистел (William Mistele). Не намерих той до колко е доживял, но кой знае, може да е чукнал стотака.

Самият Мистел не е призовавал огнен елементал, но твърди, че се е свързал с духа на отдавна починал древен маг наречен Хе'адра. Този Хе'адра се похвалил, че веднъж успял да призове могъщ елементал на име Пирхум. 

Хе'адра, Пирхум...кой ги измисля тези имена, damn it?!


Пирхум излязъл в целия си огнен блясък от огледалото в стаята на Хе'адра. Той казал на магьосника, че мнозина са го призовавали, но малко са оцелявали. За да оцелеят срещата с него, хората трябва да са чисти по душа и да са овладели магическото изкуство до съвършенство.

Но нека дадем думата на самият Пирхум:

"Тези, които се впускат в това начинание искат да получат нещо в замяна на нищо. Те се опитват да ме поставят под свой контрол произнасяйки имена на богове и богини от различни религии ("В името на Христа!"). Що за глупост! Наистина ли си мислят, че толкова лесно могат да ми наметнат юздите, когато аз мога да командвам море от магма? Достатъчно е да си размърдам пръстите и поток от лава ще се устреми към повърхността, ще пробие твърдата скала и ще изригне страховито! А тези хорица, тези "магьосници", които ме призовават едва успяват да контролират кръвното си налягане и кръвта, която циркулира във вените им. Наистина ли вярват, че ще падна на колене и ще изпълнявам заповедите им?!"

Като чета горното, разбирам, че този пич си е опасен, по-добре да се огранича само до призоваване на Кървата Мери, макар че питате ли я и нея какво ѝ е постоянно разни дечурлига да я викат.Източник

Настоящата статия е базирана на материал в Mysterious Universe писана от Бред Суансър. Той е най-добрият автор в този сайт и с право мога да го определя като "западният Георги Бончев" ;) Все пак още има какво да се желае, за да ме достигне :D

Иначе в статията липсват съвременни срещи с огнени елементали (лошо, Суонсър, лошо!). Може би няма такива или са твърде малко. Като малка компенсация давам тези два материала в Мистерика посветени на един рядък природен феномен. Преди векове виждайки ги, хората със сигурност щяха да ги помислят за огнените духове на природата. 

Огнено торнадо в Бразилия (ВИДЕО)

Огнено торнадо вилня в Будапеща


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)