06 юни 2021

Изворът Клути в Шотландия

Изворът Клути (наричан понякога и кладенецът Клути, на английски The Clootie Well) се намира близо до село Мунлохи в Шотландия. От незапомнени времена това място се свързва с мистичното. Именно затова наоколо са окачени множество разноцветни парцалчета, които може да се видят от автомобилистите преминаващи по близкия път. 

Още в древни времена хората са идвали при този кладенец, както и при някои други в Шотландия и Ирландия и са оставяли дарове с надеждата да им се изпълни някакво желание, обикновено то е било да се излекуват от някаква болест. За жалост малко други места като това са се запазили. Смята се, че тази традиция се корени в предхристиянските вярвания при които хората са почитали много и различни божества.През 1581 парламентът на Шотландия забранява посещенията на такива места. Въпреки това традицията се запазва, поне някъде. Смята се, че в по-стари времена хората са оставяли за една нощ болните си деца край извора, с надеждата да бъдат излекувани.

За жалост днес много хора оставят цветни парцали от синтетични материи, които за разлика от старите платове не гният и така замърсяват природата.


Източник

Бонус! Това е снимка направена по тъмно край извора Клути. Според някои това е паранормално същество.


Източник2 коментара:

 1. Радослав06 юни, 2021 08:27

  Абсолютно същото нещо, буквално едно към едно със завързани дрехи по дърветата може да се види в Местността Скрибина до село Крибул - потърсете в Инетрнет и ще намерите множество снимки, репортажи и епизод на Карбовски.

  Варванията, че можеш да "оставиш" болестта на това място в замяна на малък дар и почитане на Нещото там я има по цял свят и в репортажите може да видите хора, които твърдят, че им е помогнало - дали от плацебо ефект или Наистина нещо се случва е трудно да се докаже, но определено предавано през хилядолетията, тези обичаи и поверия стъпват на нещо, защото ако нямаше полза, хората дори и от отчаяние нямаше да ходят там, а можеха просто да си завързват дрехите по дърветата където и да било, а не на точно определени места.

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен07 юни, 2021 16:48

  Същото нещо може да се види край Свещари. Мисля, че се нарича Демир Баба теке.

  ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)