29 май 2021

Как човечеството може да унищожи цялата Слънчева система

Много се е говорило как може да се самоунищожим, как може да разрушим нашия дом Земята. Но знам, че можем и повече! Нека се напънем и да разкажем играта на цялата Слънчева система!

Експеримент с ускорител на елементарни частици

Още от самото си пускане Големият андронен колайдер бе набеден, че може да създаде черна дупка или да предизвика друго физично явление, което да унищожи нашата планета. Дори има теории, че може да отвори портал към друго измерение, през който да нахлуят ужасни чудовища. Но замислете се, ако успеем наистина да създадем черна дупка, тя едва ли ще се ограничи само до Земята. Ще погълне цялата ни система!

Големият андронен колайдер не е единствената подобна инсталация на света, така че работим упорито по въпроса с черните дупки и порталите. Отваряйте ги повече :)

Солар инженерство

Знаете какво е гео-инженерство, може би? За сега това е по-скоро теоретична концепция, отколкото практическа дейност. Под този термин се разбира всичко, което може целенасочено да промени климата на Земята и така да ни спаси от Глобалното затопляне и екстремните климатични явления. Като например впръскването на определени газове в атмосферата, за да намалим притока на слънчеви лъчи или покриването на Сахара с огледала, за да отразяват лъчите, а не да ги поглъща пясъка. Проблемът е, че заигравайки се с климата на планетата, не е ясно дали няма да предизвикаме нещо още по-лошо, което не сме предвидили.

Солар инженерството е подобно, но се развива в космоса. Дайсъновата сфера е чудесен пример за глобален космически проект. Но като всеки проект и космическите такива може да имат непредвидими последствия, които да объркат планетарната динамика и да разстроят фините уравнения по които се движат планетите.

Да превърнем Юпитер в слънце

Има теория, че Юпитер е нереализирала се звезда. Някои хора мечтаят да му помогнем да стане такава. Една идея, с която евентуално това може да се случи е като го бомбардираме с ядрени бомби и така предизвикаме верижна реакция. 

Щяло да бъде по-добре, ако имаме две слънца в нашата звездна система. Не е съвсем сигурно, може да е по-зле, много много по-зле.


Изкуственият интелект

Казват, че някой ден може да стане като във филма Терминатор и машините да се обърнат срещу хората заробвайки ни и дори избивайки ни до крак. Но няма гаранция, че един подивял самоосъзнал се изкуствен интелект няма да реши, че трябва да унищожи всичко в Слънчевата система, не само нас. Как ще го направи? Ще има достатъчно векове, за да го измисли.

Да привлечем извънземните

В крайна сметка дори и да не унищожим пряко нашата Слънчева система, винаги може да го направим косвено като привлечем със сигналите си някои зли извънземни, които да свършат трудната част. Както се казва - малко помощ от приятел :)
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)