21 май 2021

Забележителна история с една ескейп стая

Знаете какво е ескейп стая, предполагам? От няколко години те са популярни и в България. Това е форма на игра. Затварят ви в едно или няколко свързани помещения и решавайки логически загадки, трябва да излезете за определено време. Един колега ходи на няколко такива миналото лято заедно с негови приятели. Именно той ми разказа този куриозен случай.

Та, групичката решила да посети поредната такава стая в София. Направили си резервация за ден и час през сайта на организаторите. След това решили да звъннат за всеки случай, но никой не им вдигнал. Но понеже при онлайн резервацията им изписало "готово", решили че всичко е наред и ще платят на място.

Във въпросния ден отишли на адреса, една забутана жилищна кооперация. На входната врата имало щора, която била спусната наполовина, имало и камери. Казали си - това са го приготвили за нас, явно ни очакват и се проврели под щората.  Вътре видели на стената надпис "спусна ли щората?"! Ахаааа, играта започва и наистина я спуснали, още повече, че входът бил изрисуван в египетски символи (тази ескейп стая била по древноегипетски мотиви, повечето такива стаи са тематични).

В другия край на входа имало друга щора, а по средата врата, която явно водела към горните етажи. Първо вдигнали втората щора и видели един буренясал вътрешен двор. "Не е тук, явно трябва да влезем през врата" и отново спуснали тази щора. 

Групичката почнала да търси наоколо, да се опитва да намери скрити напътствия в египетските йероглифи по стените. По едно време решили да извадят парцалите от нещо като улук, нещо като тръба за канализацията. Извадили ги и от вътре изпълзяла една хлебарка. "Аха! На прав път сме - хлебарката символизира свещеният бръмбар скарабей!" Действително се оказало, че в тръбата има скрит ключ, с който отворили вратата във входа. 

Започнали да търсят по етажите нови улики. По едно време намерили други ключове висящи на един тел, но те не ставали за нито една врата. Накрая на моя колега му хрумнало да слезе пак във входа и да пробва да отключи електрическото табло с новия ключ. Действително таблото се отворило (дори дръпнали шалтера и за известно време май изключили тока на целия вход) и вече тук на групата взело да им просветва, че може въобще да не са в ескейп стая.

Качили се пак на последния етаж в кооперацията, защото единствено там чули шумове от апартамента.  Позвънили и излязла една лелка. Попитали я:

- Извините тук ли е ескейп стаята?
- Какво?!
- Ъ, игрите...
- Аа, в двора са, ама не съм ги виждала от месеци.

Групата слязла във входа и отново вдигнала щората към вътрешния двор. В дъното открили ескейп стаята. Вратата ѝ обаче била запечатана с лепенки от данъчните, явно не работели. 

Оказало се, че половин час групата само си е мислела, че е в играта, толкова се били вживяли.  Във всеки случай си прекарали добре, при това безплатно. Поредното доказателство, че в игрите фантазията често пъти е по-важна от реалните условия. 

А вие имате ли куриозни истории, дори и като тази да не са с паранормални мотиви?  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)