27 декември 2020

Монолит мания

 

Каква година само беше 2020. 

- Глобална пандемия. Драги ми, смехурко (не визирам конкретно никой, това е събирателен образ)! Ти, който през март се осъмни когато предупреждавах, че нещата са сериозни! Надявам се, че ти и близките ти са живи и здрави.

- Мега експлозия в Бейрут, която срина цели квартали

- Стършели убийци

- Опит за държавен преврат в САЩ от страна на Тръмп след като се провали с гръм и трясък на изборите. Впрочем какво да очакваме от побъркан психопат като него, след като още в първите дни на януари заповяда да бъде убит високопоставен ирански генерал. Още се чудя как не се стигна до Трета световна война тогава. Нищо, сега в последните дни на годината или първите на 2021 и до това може да стигнем.

- и т.н и т.н. и т.н.

- Дори Мистерика затвори врати, нещо немислимо за последните 10 години, всички досегашни прекъсвания не са продължавали повече от 1 месец. Бързам да уточня - днешната статия не значи, че публикуването на нови материали в блога започва отново. Просто около Коледа ми остана малко повече време (и малко повече желание да пиша). По това време догодина, тоест следващата Коледа, отново може да подготвя нещо :D

А годината завършва така както започна - много странно. Помните ли този материал:

Съвсем скоро - ще избухне ли Бетелгейзе в свръхнова и ще бъде ли атакувана САЩ с мистериозни дрони?

В началото на 2020 се разрази дрон-мания, а в края ѝ монолит-мания. И двете уж са дело просто на шегаджии нямащи си друга работа, ама и за двете има съмнения, че са нещо повече от това, което е на повърхността. Някои стигнаха до там, че да намесват извънземните. Аз в статията от януари поспекулирах малко с възможността дроните да са дело на Аероклуб Сонора, днес същото мога да кажа и за монолитите. И не само това! Вътрешното ми чувство ми нашепва, че много от събитията от настоящата година може да не са толкова независими едно от друго както ни се струва. Ковид, мистериозни летателни апарати, геополитика, монолити, социални трансформации, че дори и гоблините от Hellier, не е ли всичко един голям пъзел от нечия игра?

Мистерията с монолитите започна още през ноември. Първият бе открит в пустиня в Юта от екипажа на вертолет извършващ проучвателен полет. // Източник


Веднага много хора откриха прилика с произведението на Артър Кларк "2001: Космическа одисея". 

Забелязахте ли в горния откъс маймунското поведение на древните примати? Е, наш'те пилоти също се държат като маймуни, когато откриват монолита в Юта.


Няма и седмица по-късно и монолитът изчезна. // Източник

Хората обаче продължиха да посещават мястото. Една групичка дори сякаш засне някакво странно същество в сенките наблизо. // ИзточникМеждувременно се появи нов монолит - в Румъния. // Източник


Почти веднага и румънският монолит изчезна. // Източник

Но за сметка на това монолити започнаха да се появяват къде ли не. Ето един от Калифорния (източник):


Друг в Австралия е имал гравирани GPS-координати върху себе си. Оказало се, че това са координатите на "Кулата на Тръмп" в Ню Йорк. // Източник

Последният засега монолит се е появил в Сан Франциско и е направен от големи филии хляб.

 

Ясно е, че повечето от тези монолити са "копи-пейст", дело на зевзеци включили се в "новата мода". Но дали всички са били такива, особено първият? 

 А аз си спомних, че в Мистерика съм писал за монолити много преди да се разрази днешната мания. Всъщност една от първите статии през далечната 2009 бе именно такава, ето я:


В няколкото последни години правех обзор на нещата случили се предишната година, този път няма да има (все пак Мистерика спусна кепенци, не забравяйте!). Вместо това ще припомня какво написа като коментар един читател под обзора за 2019-та година, оказа се изключително прав, че сме на прага на епохално десетилетие!

"Новото десетилетие, което е пред нас определено ще донесе много предизвикателства с тези невероятни промени на които ставаме свидетели всекидневно - Климатични Катаклизми, Демографска Зима, Machine Learning, Изкуствен Интелект, все по-всеобхватна автоматизация, а с нея и чудовищни нива на безработица и сътресения в обществото, които ще ни накарат да се замислим какво вобще правим на Земята, как да се адаптираме като има милиарди на практика вече ненужни хора, които до вчера са вършили задачи, които днес се изпълняват от машините.

През следващото десетилетие при добро стечение на обстоятелствата се очертават, пилотирана мисия до Луната, Вълнуващи открития във Физиката, които да ни помогнат да разберем по-добро тъканта на самата Реалност и Време-Пространството, Геополитически войни, промени в самия Социум, които да редефинират човешките взаимотношения и смисъла на живота вобще - Виртуална Реалност, обвързване с Виртуални Аватари, все по-реалистични RPG в които хората прекарват живота си създавайки илюзорен свят по свой вкус.

Нека новото десетилетие да изчисти много от остарелите, непотребни модели и да ги замени с положителни, по-справедливи и... човечни алтернативи ( под една или друга форма )."

Бъдете живи и здрави! Ще се видим отново по Коледа на 2021 година...евентуално.

ГЕОРГИ БОНЧЕВ

8 коментара:

 1. Много се радвам! Пак пишеш! Липсваше ми! От 2009 постовете дори прегледах! Браво!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Освен да ти предложа да изчетеш и статиите от Мистерика Дейли, за друго не се сещам :D

   Изтриване
 2. И аз се зарадвах изключително много на тази публикация! Липсва ми Мистерика и като заклет фен на блога не съм пропуснал и ден през тази година, да не вляза и да проверя за нова статия. Силно се надявам от 2021 г. Мистерика да се завърне с пълна сила. Желая здраве и мотивация на г-н Бончев!

  ОтговорИзтриване
 3. Уау, каква година просто а, чак Мистерика спря!

  Може дори де върнеш предишния слоган - "aрхивите на една малко позната реалност". ;)

  2020 г. бе Абсолютно различна от Всичко, което сме преживели досега!

  Благодаря, че си ме цитирал, а аз с усмивка дори ще отбележа, че цялата година бе белязана, подвластна и изцяло доминирана от Събитие, за което дори не съм загатнал, та за какво говорим просто и с колко безброй други възможни неща може да се сблъска Човечеството през това така предизвикателно започващо десетилетие!

  Пожелавам на теб Георги, а и на Всички, от все Сърце да сме Здрави, Разумни и нека всички сме по-Фокусирани и Осъзнати върху нещата, които ни се случват, защото под повърхността във всяка една Загадка, Задача и Гатанка, всъщност се крие и Ключа към Отговора ѝ!

  ОтговорИзтриване
 4. още от по-малък когато открих блога ти в търсенето на историйки през 2016 някъде 3клас ме грабна чегенето тук и още отскачам от време на време да наваксам и се радвам че още има какво да се прочете тук и ми носи една приятна лека носталгия.

  ОтговорИзтриване
 5. Здравей! Не можах да повярвам на очите си, като видях, че има нова статия. Много се зарадвах. Открих блогът ти в далечната 2011, тогава съм бил на 11. Убеден съм, че блогът ти, да е една от причините за начин ми на мислене и съзнанието, което притежавам и те благодаря, тъжно е че няма статии толкова често вече... Ето тук има филм, заслужаващ да му се хвърли по едно око, а ако го усетите като истина, да помонете за разпростроняването му. https://ufobg.com/2020/06/26/падението-на-кабал-2020/

  ОтговорИзтриване
 6. Хей,наистина немога да приема факта,че вече няма да качваш толкова често.От малка те следя ,а сега вече пораснах.Наистина съм израстнала със историйте и стайте който качваш.Ще се радвам да качваш по-често,разбира се ако имаш време!Благодаря за всичко!

  ОтговорИзтриване
 7. Приятелю,ако започнеш да правиш видео в тубата ще си мильонер.

  ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)