03 юли 2020

Игра: лек като перо, твърд като дъска


В тази "свръхестествена" игра един от участниците ляга на земята, останалите 4-5 човека се нареждат около него, понякога казват определени "магически" думи (няма консенсус какви точно, май каквито им хрумне "заклинания" се произнасят), след което успяват да повдигнат лежащият само с пръстите си.

"Паранормалният" елемент идва от това, че често наистина успяват да вдигнат лежащият човек във въздуха, което поне на пръв поглед изглежда абсурдно да се направи само с пръстите на ръцете. Според някои това е доказателство за неподозираните сили на човешкия ум, други говорят за елементарна левитация или тайнствени земни магнетични сили призовани чрез определени магически думи. Ефектът се засилва от това, че често пъти на разните видео клипове в интернет играчите първо се опитват да вдигнат лежащия без да кажат думите и не успяват. Едва след като направят ритуала, човекът е повдигнат без проблеми.

Естествено има и научно обяснение за тази игра. Номерът е този който лежи да успее (съзнателно или несъзнателно) да се стегне така, че да стане "твърд като дъска". Така теглото му ще се разпредели равномерно върху всичките опорни точки (пръстите на другите играчи). Те от своя страна трябва така да успеят да се синхронизират, че едновременно да приложат сила и да повдигнат приятеля си.

Тази игра на английски е известна като "Light as a feather, stiff as a board" и се играе от поне 4 века. Тя е в основата на излезлия през 1996 година игрален филм "The Craft", в който четири млади момичета искат да се научат на вещерство.

Тази игра е теоретически по-безопасна от други игри описвани в по-стари статии в блога - както като паранормални опасности (не отваряте портали и не призовавате демони), така и като реални опасности (няма да подпалите къщата си като при някои игри със свещи например). Единствено виждам опасност да не се изпусне човекът на главата си, но поне няма да е от много високо. ПОДОБНИ СТАТИИ:
Призрачният шах двубой: Виктор Корчной срещу Геза Мароци


Randonautica - бъдете изследователи

3 коментара:

  1. Оше през далечната 1994 (2 години преди филма) я играехме в двора на училището тази игра. Точно 4 човека разпределени за под мишниците и свивките на колената вдигахме човека. И не беше нужно да е легнал и вдървен.

    ОтговорИзтриване
  2. Когато играта започне този който е „водещият” предсказва смъртта на този,който лежи.

    ОтговорИзтриване
  3. Добре, че една читателка ми каза за тази игра. Съвсем бях забравил за тази рубрика и от години не бях пускал статии за "паранормални игри". Дали сега пак няколко години няма да има нищо? :/

    ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)