25 юли 2020

МИСТЕРИКОН (25 юли 2020)

Много червени феномени се наблюдават напоследък. През седмицата съобщих за червените спрайтове над Мексико. Сега попадам на едно езеро в Парагвай, което се е оцветило в червен цвят. (Източник)

А две червени дъги са се появили над Финландия и Китай (източник). Всеки от посочените феномени вероятно може да се обясни с естествени причини. Но пък появата на толкова много едновременно дали не е поличба за това което предстои?Относно съвпаденията. Миналият уикенд валя доста, поне над западната част на България. Започна още в нощта на петък срещу събота. По едно време реших да погледна през прозореца и с изненада видях как във въздуха летят сапунени балончета. Грабнах фотоапарата и успях да заснема едно от тях. Чаках още доста време, но не се появиха нови. Вероятно няма нищо извънредно в появата им - може би някой съсед е мил прозорците си с препарат и сега падащите дъждовни капки предизвикват появата на балончета. Но бе валяло от поне 8 часа и не спираше, няма логика балончетата да изчезнат малко след като аз погледнах навън. Имам чувството, че това бе краткотрайно събитие, мехурите май се бяха появили малко преди да погледна навън, а не още от самото започване на дъжда. Да, вероятно всичко е просто случайност, но точно тази случайност ми даде поредна надежда, че имаме всъщност голям шанс да открием извънземни. Що за логика ще кажете :D ? Но каква е вероятността да видя балончетата след като те са летели само няколко минути, а за 24 часа аз погледнах навън само 1-2 пъти? Много малка, поне според статистическата вероятност. Но все пак ги видях! Същото казват и за космическите извънземни сигнали, които се надяваме да уловим. Някои скептици казват, че с това произволно слушане предвид необятността на вселената, е малко вероятно да попаднем на сигнал с изкуствен произход. Малко вероятно, но не и невъзможно! 

 

 През 2016 публикувах тази статия:

Нов океан се заражда пред очите ни

Този процес ще отнеме милиони години, но вече са видими действащите процеси. Ето една снимка от горната статия, в нея има и други:


Сега намерих едно видео, което е заснето две години по-късно, през 2018. Цепнатините стават все по-големи! Може да видим водния басейн още преди да са се минали милиони години. Гледам кенийците се опитват да запълнят цепнатината с пръст. Успех в запълването на новия океан!


Междувременно хранилището за програмен код GitHub е запазило милиони публични репозиторита (хранилища за отделните проекти) в подземен бункер в Антарктика. Програмите ще престоят там 1000 години, поне такава е идеята. Замисълът е, ако някога се случи толкова голям катаклизъм, че да се върнем назад в развитието си, нашите наследници от бъдещето да имат на разположение този сорс код. Доста спекулативна надежда, но кой знае. Между другото и аз имам репозитори в GitHub и вероятно мой код също има в този голям архив. (Източник)

Завършвам с кино рубриката. "Умирай трудно" се появява в края на десетилетието, през 1988, но може би е най-добрият екшън филм на 80-те. Брус Уилис се раздава в ролята си. (Източник)

5 коментара:

 1. Какви глупости пишеш, Георги. Каква е била вероятността да видиш балончетата?! Ми ти сам я написа 1-2 мин. за 24 часа. Ако си погледнал един път за 1 мин. това е едно на 1440 като шанс. Ако си погледнал два пъти за 24 часа това е едно на 720, което хич не е малка вероятността. Разбира се, ти не включваш много други фактори, като това, че тези балончета може и 100 пъти за 24 часа да са се появили, но ти си погледнал просто само 2 пъти и така нататък.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. 1 към 1440 е страшно малка вероятност. Отделно мисля, че и сметките не са верни.

   Едно поглеждане на вън по продължителност е 1 една секунда. Общо секундите в денонощието са 86 400. Предполагаемият интервал, в който са се появявали балончетата е 1 минута (60 секунди). Вероятността двете събития да се случат едновременно мисля, че се изчисляваше така: вероятността на едното * вероятността на другото т.е.

   1 / 86 000 * 60 / 86 000 което дава резултат с много нули след десетичната запетая.

   Изтриване
 2. Добър си по английски, но математиката не е твоят предмет 😊

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Напротив, формулата използвана от мен е вярна :) При независимите събития вероятностите им се умножават.

   https://bg.khanacademy.org/math/statistics-probability/probability-library/multiplication-rule-dependent/a/general-multiplication-rule

   Изтриване
  2. Темата за вероятностите винаги ми е била интересна и ти благодаря, че ме накара да си припомня това-онова. Не знам дали на други читатели дали би им било интересно, иначе бих написал цяла отделна статия за тези мехури :D Но съм писал и за по-"незначителни" неща (има статия примерно за клечките за зъби), така че може и да драсна нещо.

   Изтриване

Най-популярни (последни 7 дни)