19 юли 2020

Хрониките на 2020

2020-та е необичайна година. За щастие, тя освен бедствия и лоши новини (за последната подборка кликни тук), тя ни хвърля и по някой интересен куриоз.

Преди няколко десетилетия кой би предположил, че в българското футболно първенство, в елитната дивизия един срещу друг ще се изправят ЦСКА срещу ЦСКА:


Но пък е твърде възможно отборът "Левски" да не присъства въобще в играта:


Тези новини за пореден път идват да покажат, че няма нищо вечно, всичко се мени, всичко се променя...

Междувременно, ако сте следили новините (не в Нова ТВ, бТВ, ПИК и другите мейнстрийм медии), вероятно знаете, че целият свят се тресе от протести - САЩ, Хонконг, България, Израел...

В Америка, а и в някои други страни, много популярно стана събарянето на статуи на личности от миналото, които по един или друг начин са били свързани с робството, расизма и т.н. Поне така започна тази работа, в последствие взеха да събарят статуи на който им падне, включително и хора борили се с расовите предразсъдъци.

Та в този ред на мисли, се чудя какво ли ще стане ако съборят статуята на Мотман в Пойнт Плезънт. Скептиците ще кажат, че не би трябвало да има никакви последствия, но аз не съм убеден. Всяко действие предизвиква промяна във тъканта на време-пространството. Освен това светът на паранормалното много обича символичните действия (поне от наша гледна точка изглеждат символични). На практика ритуалите са именно това - символични действия. И въпреки това изглежда поне понякога водят до реални неща.

Така че какво ли ще стане, ако съборят тази статуя?


Най-голямата "звезда" на 2020 продължава да е коронавирусът. Преди една седмица новините не бяха добри, сега са дори още по-лоши.Междувременно и в Сърбия почина един известен (поне в страната) човек:


Зачудих се дали няма някъде списък със всички известни личности починали от коронавируса. Оказа се, че има такъв, естествено в Уикипедия:


Почти няма световноизвестни имена, тези хора са били известни само в съответната страна, в която са живели. Дадени са годините на починалите и повечето са на възраст. За жалост има и хора под 40 и дори под 30 години.

Една много много лоша новина:


Ако не ги държахме в клетки, ако не експлоатирахме животните за храна, забавление и какво ли още не, нямаше да се стигне до тук.


Следва едно интересно разследване на българският журналист Георги Ангелов:А сега следва статистиката на заразените и починалите от коронавирус. Бях спрял да я следя известно време. Изненадах се, че за седмица са починали близо 40 000 човека! Това е повече от колкото, когато спрях да следя данните и нещата уж затихваха.

В световен мащаб:

Случаи на заразяване: 14 423 722   (+1 575 883

Смъртни случаи: 603 355 (+37 115

Излекували се: 8 320 124 (+1 073 915

Все още болни: 5 500 243  (+464 853


В България: 

Случаи на заразяване: 8 638 (+1 463

Смъртни случаи: 299 (+32

Излекували се: 4 081 (+770

Все още болни: 4 258 (+661


Средна смъртност за света: 4.18% (-0.23%

Средна смъртност за България: 3.46% (-0.26%)

Сравнението е спрямо данните от тази статия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)