19 юни 2020

El Coco – португалският Торбалан


Статия подготвена от дългогодишна читателка.

Когато сме били малки всички сме били непослушни и са ни плашили с Торбалан, Баба Яга, Кумчо Вълчо и т.н. Но чували ли сте за Eл Куку (Еl Coco)? 

Ел Коко (известен също като Cuco, Coca, Cuca, Cucuy, Cucu или Cucuí) е митичен призрак / чудовище, което е използвано за плашило. Той може да бъде открит в митологиите на много испаноговорещи и португалоезични страни. Може също да се счита за иберийска версия на английския бугимен, тъй като това е често използвана фигура в речта, представляваща ирационален или преувеличен страх. Кокото е мъжко същество, докато Кука е женска версия на митичното чудовище .

Митът за Коко  или Куку произхожда от Португалия или Галисия. Според Real Academia Española думата "коко" произлиза от галисийския и португалския "коко" [Ko.ku] , което означава „кокос“. Думата "коко" се използва в разговорна реч за обозначаване на човешката глава на испански. Коко означава също "череп". Думата cocuruto на португалски означава „короната на главата“ или „най-високото място“.

Много латиноамерикански държави наричат чудовището "Ел Куко". В северно Ню Мексико и южно Колорадо, където има голямо испаноговорящо население, това се споменава с неговото английско име „Човекът на Коко“.

Легендата

В Испания, Португалия и Латинска Америка (включително Бразилия) родителите понякога призовават Коко или Кука като начин да обезкуражат децата си от лошо поведение; пеят приспивни песни или разказват рими, предупреждавайки децата си, че ако не се подчинят на родителите си, Ел Коко ще дойде и ще ги вземе, след което ще ги изяде. 

Коко не изглежда толкова страшен на външен вид, колкото това което прави. Той е похитител и може незабавно да погълне детето, без да остави следа или може да го отведе до място без връщане, но това прави само на непокорните деца. Той е нащрек за недоброжелателно поведение на децата, той приема формата на всяка тъмна сянка и остава да гледа. Представлява противоположността на ангела-пазител и често се сравнява с дявола. Други гледат на Коко като на дух на починал от местната общност.

Най-старата известна рима за Коко, възникнала през 17-ти век, е в Auto de los desposorios de la Virgen от Juan Caxés.

Римата се е развила през годините, но все още запазва първоначалното си значение:

Duérmete niño, duérmete ya ...
Que viene el Coco y te comerá

Спите дете, спи сега ...
Else Coco идва и ще те изяде

Бразилците имат и версия за същество, който понякога придобива различни форми (променящият формата си Bicho Papão е чудовище, което се преобразува в това, от което детето се страхува най-много). Той е малък бухал, мурукутуту или други хищни птици, които биха могли да бъдат на покрива на домовете през нощта.

Bicho papão
Em cima do telhado
Deixa meu menino dormir
Sono sossegado

Торбалан
На покрива
Нека детето ми има
спокоен сън 

Тази година излезе и минисериал на име The Outsider , който е базиран на едноименната книга на Стивън Кинг. В историята се разказва за момче, което е мистериозно убито и по тялото му са намерени следи от човешки зъби. След дълго разследване се стига до извода, че убиеца не е човек, а нещо свръхестествено на име El Coco. Според сюжета на сериала и легендата, която се разказва там, съществото приема формата на друг човек, извършва убийство и след това си сменя формата. И да не забравяме .. обича да се храни от страха на хората.

Възможно е El Coco да приема формата на някой близък с когото децата се чувстват в безопасност, дори може да приема формата на техните родители и тогава да ги отвлече и да се храни с тях.

В Бразилия, това създание изглежда като чудовище с тяло на жена (може да приема формата на майка/баба) и глава на алигатор. На гърба й има голяма чанта, в която тя прибира отвлечените деца. Бразилският Ел Коко често е основният злодей в детските книги.

Някои изследователи са убедени, че митовете за Ел Коко и връзката му с децата, най-вероятно са възникнали не просто като родителска плашеща история, а въз основа на нещо истинско. Имало е „нещо“, което е плашило децата, те изчезвали и никога не били откривани. Затова, хората започнали да разказват, че това „нещо“ ги отвлича и ги поглъща.

Възможно е мита за Ел Коко да е измислен с цел прикритие на престъпни групи, които отвличат деца. А може би е истински и посещава само деца, защото те са по уязвими, а страхът им е голям. Чудесен деликатес за чудовище, което се храни точно със страх.

Каквото и да е това „нещо“ очевидно хората вярват в него и може би има защо. Все във всяка градска легенда има и по малко истина. Може би Ел Куко е човек, който е отвличал децата, но родителите го описват като чудовище ( и има защо). Може да е демон, който отвлича децата на родители, които се отнасят зле с тях или не ги възпитават правилно ( та от там са и непослушни), а това е наказанието им. 

Според мен Ел Куко отвлича децата за да ги занесе при друго семейство, което би се грижило по-добре за тях. С това донякъде може да се обясни как отвлечено дете понякога е било забелязвано в друг град или населено място. 

Каквото и да е Ел Куко, не смятам, че трябва да се подценява, все пак не се знае колко от легендата е истина и колко лъжа.

1 коментар:

Най-популярни (последни 7 дни)