17 юни 2020

Забравеното царство Лехия

Това е преработена версия на статия излязла в Мистерика през 2016-та година.

Официално полската държава възниква около 960 г., като неин пръв владетел е княз Мешко I. Има обаче историци, които твърдят, че историята на поляците е много по-стара и се простира векове назад. Тази статия е посветена на царство / кралство Лехия (Lechia), което според официалните историци не е нищо повече от легенда, но според други учени, то наистина е съществувало. Преди да почне да се използва името "поляци", хората населявали тези земи са били наричали "лехи" или "ляхи". Oще преди падането под турско иго у нас са идвали поляци и немци от Силезия да учат българите как да копаят и обработват руда. Те са били наричани от народа "ляхи", от което са останали имената на някои села - Елешница и всички такива с "лех" и "лях" в името.

От тази легенда идва и името на футболния отбор Лехия Гданск.

Днес в един музей в Италия се пази паметна плоча на която е написано, че това е посвещение от Тиберий Клавдий до Авило Лежко, глава на кралство Лехия. Надписът е доказателство, че Римската империя е имала връзки с въпросното царство и те не са били маловажни. Съществуването на Лехия в земите на днешна Полша се потвърждава и от много други исторически документи и дори карти. Според някои сведения царството се появява много преди новата ера - около 700 г. пр. хр. Просъществува до 887 г. от н.е. като не намерих как точно е унищожено. Разказва се, че през вековете гърци, персийци, римляни, византийци и франки са се опитвали да превземат части от Лехия, но без резултат.

Лехия се споменава в 13 от 23 средновековни хроники посветени на Полша. Царството присъства и в различни други писмени източници - римски и дори османски (където е използвано името Лехистан).

Нима всичко това е лъжа и измислица?


Защо днешните историци така усилено отричат съществуването на Лехия? Изглежда това започва през 18-19 век. По онова време Полша е раздробена държава. В резултат на серия войни през 1772, 1793 и 1795 страната е разделена между Германия (на свой ред доста необединена по това време), Русия и Австрия. Австрийците не правят особени опити да пренапишат историята, но германците и руснаците усърдно се заемат с това. Те се опитват да изтрият всякакви ранни исторически сведения и официално историята на Полша започва през 10 век, когато е наложено и християнството. Един вид тази религия е това, което създава полската държава. Така завоевателите са се надявали да отслабят всякакви национални въжделения - "вие сте християни и винаги сте били, ние също сме християни, защо тогава се бунтувате?". Всякакъв опит да се търси полска народност преди покръстването се приема с враждебност и с опасения, че може да доведе до национално самоосъзнаване и надигане.

Източник 1


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)