10 април 2020

Нацисткият концентрационен лагер на английска територия

Историческите куриози винаги са представлявали интерес за мен. Наскоро попаднах на един, за който не знаех. На английска територия е имало германски концентрационен лагер. Това като цяло е факт, който британците се опитват да потулят, което според мен не е правилно. Първо, историята си е история независимо дали ни харесва или не. Второ, срамът, който изпитват англичаните относно този лагер е необясним за мен - на практика те нямат вина за появата му, не са го допуснали доброволно.

Остров Олдърни се намира в пролива Ламанш и първото нещо, което е куриозно е неговият статут заедно с останалите Нормандски острови. Те не са част от Обединеното кралство, а са подчинени директно на британската корона като коронно владение. Един вид имат самоуправление, отчитат се директно на кралицата, а не на Британското правителство или парламента. Де юре не са част от Великобритания, но де факто са си британци. Има и други острови около Великобритания, които са с подобен статут.

Нормандските острови са много близо до брега на Франция и ми е чудно как френската държава не е успяла да ги завземе при някоя от многото си войни с Англия.


Хитлер за разлика от французите няма никакви проблеми и окупира Нормандските острови, още повече, че по-голямата част от жителите се евакуират на север.

Едно от първите неща, които нацистите правят е да изградят лагера Силт, където биват настанени военнопленници от източния фронт, но и френски евреи. Мнозина загиват, но не толкова като целенасочен опит за геноцид, а от лошите условия, малкото храна и тежкия труд. Концлагеристите от този лагер са се използвали за построяването на защитния вал по бреговата линия на Франция, който е трябвало да спре американо-британския десант.

Макар и да не са можели да направят нищо, историческият факт си остава - на дефакто британска територия е имало немски концентрационен лагер.

Източник

Днес малко е останало от този лагер:ПОДОБНИ СТАТИИ:
Последните официално предали се немски войници във Втората световна война

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)