11 февруари 2020

Последните официално предали се немски войници във Втората световна война

Може би знаете за японските войници, които в продължение на години са живели по разни тропически острови в Тихия океан без да знаят, че Втората световна война е свършила. Някои от тези японци дори обстрелвали всяка приближаваща се лодка. Историята знае и за една група германски войници, които също капитулират дълго след официалния край на ВСВ. Техният случай е различен от този на японците, но отново е интересен за любителите на историческите факти.

Втората световна война е първата война, в която започва да се обръща изключително голямо внимание на времето. Спрямо метеорологичните прогнози се планират битки, офанзиви, бомбардировки, определят се маршрутите на конвоите с кораби и т.н. Именно затова германците построяват много метеорологични станции в Гренландия, на остров Шпицберген и на архипелага Свалбард в Норвегия. Ветровете там се движат обикновено на юг и по тях може да се определи какво ще е времето в Северна Европа след няколко дни. До края на 1941 обаче всички тези нацистки станции са превзети от съюзниците.

През септември 1944 немска подводница успява да стовари 11 човека на остров Норсаусландет както и много провизии, оръжия и оборудване. Там тази група създава тайна метеорологична станция.


По пет пъти на ден тази станция изпраща шифрирани данни на нацистката военноморска група разположена в норвежкия град Тромсьо.Когато не се занимават с метеорология, мъжете използват времето си, за да се образоват по теми като география, философия, математика. Построяват си сауна и дори ходят на лов за елени. Повечето германци далече в родината по това време могат само да мечтаят за такъв деликатес - еленско месо. Животът в Норсаусландет обаче си има и своите трудности - ниски температури, нападения на бели мечки, малко дневна светлина и невъзможност да получиш помощ при извънредни обстоятелства. На долната снимка например на германците им се налага сами да вадят зъб на един от тях:


На 8 май 1945 групичката получава съобщение от тяхното началство в Тромьо, че Германия е капитулирала. Последните заповеди са да се отърват от експлозивите, да унищожат всички секретни документи и да правят следващият метеорологичен доклад без да го кодират. След това настъпва пълна радио-тишина, колкото и мъжете да се опитват да се свържат с бойната си група.

В тази станция имат запаси за две години напред, а и могат да ловуват диви животни, но германците решават, че няма смисъл да се крият. Всички имат роднини в Германия и са загрижени за тях. Затова започват да излъчват на всички честоти. Едва през август получават отговор от новите норвежки власти, които съобщават, че ще пратят кораб да ги прибере. В нощта на 3 срещу 4 септември пристига един китоловен кораб. Когато норвежците слизат на брега командирът на немската станция формално се предава, 4-месеца след официалната германска капитулация, като дава пистолета си на норвежкия капитан. След това всички вечерят заедно в станцията.

Германците са закарани в Тромсьо, където са военнопленници за 3 месеца. След това се връщат в Германия, която вече е разделена страна - на някои семействата се оказват в Източна Германия, а на някои в Западна. През годините те се опитват да се съберат отново за да си спомнят онези славни и трудни времена в Норсаусландет, но това се оказва невъзможно заради политическата ситуация. Едва след падането на Берлинската стена и обединението на Германия, последните двама живи германци от онази група посещават отново острова.

Източник

На тази снимка групата празнува Коледа на 1944. Прави впечатление, че на стената зад тях са закачени няколко ръчни гранати:
ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистериозни автомобилни катастрофи - генерал Джордж Патън

2 коментара:

  1. Пиши ли някъде броя на жените от тези единадесет души? Защото всеки нормален мъж на 20 и повече години, не ходи на лов за елени и мечки, а за мадами.

    ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)