02 януари 2020

Още конспирации, заблуди и загадки във втория сезон на Hellier

През 2019 написах кратко ревю за паранормалния документален филм Hellier:


През декември излезе втори сезон на това шоу. В основни линии отново важи предупреждението, което отправих и за първите серии:

За да няма разочаровани - няма да видите някакви невероятни сензационни кадри, по-голямата част от филма се състои от разказа на изследователите за целия случай. За това ще ви трябва и добро владеене на английски.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! СЛЕДВАТ СПОЙЛЕРИ!

Вторият сезон е от 10 епизода като първите 4 са пълна скука, имах чувството, че на Грег, Дана и останалите им се привиждат странности навсякъде. Ето пример. Още в първия сезон стана ясно, че загадъчната личност Тери Рист (според някои това е псевдоним, който нарочно е избран да звучи близо до думата "терорист") в последния си имейл е пратил някакви числа, които приличат на GPS координати. Най-младият от петимата изследователи (още колежанин) е и най-ентусиазиран и отива сам да провери какво има на това място. Координатите сочат място в една гора. Там младежът доста се панира и с обажданията си по телефона паникьосва и приятелите си, които вече си мислят дали няма да е поредния човек изчезнал безследно и загадъчно. А то какво се оказва - над него прелита еднократно един хеликоптер и пичът вече е "о, май год, те знаят, че съм тук!!!". На самото място посочено от координатите намира единствено един смачкан балон с надпис "честит рожден ден". Голяма странност, няма що! И аз съм намирал какви ли не боклуци по горите и яко съм псувал простаците дето са ги захвърлили.

И тогава стигнах до 5 епизод. С ръка на сърцето мога да кажа, че именно този епизод ме "хвана" и с интерес следях всичко случващо се до епизод 9 (а защо не до 10 и защо финалният епизод ме разочарова - накрая). Тези пет епизода от 5-ти до 9-ти включително са най-доброто, което съм гледал в последно време. Именно така аз разбирам изследването на паранормалното и самото паранормално. Загадки се преливат една в друга, отделни коренно-различни феномени се смесват, във всеки един момент може да се случи всичко, съвпаденията са толкова странни, че ако не са нагласени, няма как да решим, че са случайни. Ще се радвам да чуя и мнението на читателите, които изгледат новите серии, особено на Радослав.

ОЩЕ СПОЙЛЕРИ!

Изследователите отново получават странни имейли, но за разлика от предишните, този път жената е дала всичките си данни, така че изследователите да се убедят, че е истинска и да я намерят. А я намират в затвора, арестувана е малко след като праща своите писма! В имейлите тя говори, че е в опасност - че в малкия град Сърмърсет, който също кто Хелиър е в щата Кентъки, върлува зъл сатанистки култ, който извършва жертвоприношения в пещерите в района и боготвори "зелените хора", които живеят още по-дълбоко под земята. Дали жената не е просто луда? Групичката тръгва към Съмърсет и това, което намира сериозно ги плаши. Един от изследователите дори иска да се откаже от целия случай. "Виж, аз съм паранормален изследовател, занимавам се с духове и гоблини, не със сатанисти и убийци, това не е наша работа, да се махаме от тук".

Следват още загадъчни съвпадения, странни експерименти (опити за предизвикване на отвличане от извънземни), дори има и няколко сензационни моменти - като например при хипнозата на Карл (един от групата изследователи) когато започват да се чуват стъпки по покрива на къщата, в която се намират.

Групата търси съвет и помощ и от други изследователи, включително от Алън Грийнфийлд, една легендарна личност в НЛО и окултните среди. Той е от старото поколение, вече е на възраст и има зад гърба си редица изследвания и влиятелни книги. Името Тери Рист се появява в една негова книга, преди десетки години Грийнфийлд взема интервю от този странен човек. Грег, Дана и останалите от групичката се съмняват дали самият Грийнфийлд не стои зад първите загадъчни имейли и дали всичко не е просто някаква негова постановка. Аз също го подозирах, но в разговора си с младите изследователи Алън звучеше доста убедително. Има нещо от излъчването на Джон Кийл в него, все пак и двамата са от старата гвардия изследователи. Или е невероятно добър лъжец или наистина Тери Рист съществува и не е измислица на Грийнфилд.

След гостуваноето си при Грийнфийлд групата решава да мине по един черен път насред гората. Това е и най-страшният момент в сериала. Пътят им е препречен от паднало дърво. Когато отиват да видят дали могат да го преместят, в основата на дървото намират един балон! Странно съвпадение ли е, че най-младият изследовател намери балон и на мястото на дадените координати? И докато групичката се чуди какво да прави с падналото дърво от гората се чува зловещ вик....

Така стигаме до 10-ти епизод, където нещата трябваше да кулминират, очакваше се в него да представят най-доброто от своето разследване. В предишните епизоди бяха обещали, че ще се спуснат в пещерите край Съмърсет, Кентъки, за да видят има ли наистина опасен култ сатанисти и тайна цивилизация от зелени хуманоиди. Да, нашите смели изследователи навлязоха на няколко метра в една пешера....и направиха ритуал призоваващ древния бог Пан! Нищо не се случи, поне нищо не се видя на камерата, макар пичовете да се плашеха взаимно "усети ли как рязко спадна температурата? Почувства ли вълната от енергия?"

Явно, за да не е пълен провал финала на шоуто, групата накрая представи на зрителите своето "велико" откритие. Дадените координати от Тери Рист не са всъщност координати, а секретен шифър, който те с помощта на нумерологията са успели да разгадаят. Това било препратка към една окултна книга.... Ол райт!

Като цяло съм доволен от шоуто. Няма как всичко да е нагласено от изследователите, за да печелят пари (шоуто им действително има много гледания и съответно приходи от показващите се реклами в YouTube, отделно е било налично и в Amazon Prime), защото има твърде много други хора в епизодите - други изследователи, хора и свидетели, с които се срещат, дори един шериф. За да е измама, то всички тези хора трябва да участват в нея. Някои неща може би са преувеличени, но не им се сърдя за това. Пък и защо да не добавят някой и друг аудио или визуален ефект за по-голяма драматичност? Като например зловещата музика или внезапното фокусиране на камерата върху нещо. Да, нямаше големи сензации, но това не е художествен филм, това по-скоро минава за документален - показващ реално случващото се в живия живот. А в живота се редуват вълнуващи неща с банални и скучни. Предпочитам филмите да са леко скучни на моменти, но да са истински, а не измислица.

Тук можете да гледате целият втори сезон

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Най-странните извънземни - част VII
Най-странните извънземни - част VIII
Странности в гората - III

10 коментара:

 1. Изгледах сезона и ето какво мога да кажа.

  Първото което е, за тези които не знаят Грег и Дана са много известни паранормални изследователи от много дълго време, над 15 години.

  Имат три сайта:
  https://weirdhq.com/ - това е основния им сайт;
  http://weekinweird.com/ - това е сайта им за новини, нещо като Мистерика Дейли;
  http://paramuseum.com/ - създатели са на първия пътуващ музей за паранормалното;

  Те самите са двойка, женени са и се издържат само от тези си дейности - билети от пътуващия музей, отдават "обладани" предмети под наем, участват в семинари, продават книги и вобще всичко свързано с паранормалната тематика.

  Това с което е добре да се започне е да се каже, че в основата както на първия така и втория сезон на Hellier, стои един от най-емблематичните паранормални случаи в историята, а именно Hopkinsville Goblins Case.

  Самият случай е описан в Мистерика:
  https://misterika.blogspot.com/2014/05/1955.html

  както и в множесто сайтове в Интернет, но накратко, това е случай от 1955-а година при който две семейства в изолирана ферма са нападнати от неизвестни, ниски същества с големи уши, става въпрос за 11 души (!), очевидци, мъже, жени и деца, мъжете са стреляли по съществата, но след като бъдат улучени, те просто се олюляват, но продължават да се приближават към хората. Един от мъжете е сграбчен за косата от едно от създанията, което стои на покрива и останалите от семейството успяват, да го издърпат обратно в къщата. Барикадата е в продължение на близо 4 часа - съществата гледат през прозорците, вървят по покрива и около къщата - хората са в абсолютен ужас и в един удобен момент изтичват до двата си автомобила, качват се и отиват в най-близкия град, където съобщават на полицията.

  Двете семейства са до такава степен потресени и ужасени, че в полицейското управление ги взимат много насериозно - изпращат заедно с тях няколко полицаи както и четерима представители на военна полиция от близката военна база Fort Campbell. Когато пристигат в къщата, виждат, че има следи от престрелката - стреляно е отвътре-навън, но от съществата няма и следа. Полицаите стоят няколко часа и си тръгват, но малко след това съществата се появяват отново и тероризират семействата до съмване, когато изчзват и никога не се завръщат. Случаят се разчува моментално, медиите са нон стоп на място, идват хора от цялата страна - Двете семейства поддържат историята си и няма повод да се мисли, че всичко е измислица, като в един момент напускат, мястото и се преместват да живеят другаде, тъй като живота им е силно повлиян от случая както и от непрестанните тълпи от хора, които ги посещават.

  Важно - двете семейства не са се облагодетелствали по никакъв начин от случая - няма пари от книги, филми, платени интервюта и прочие - пари на техен гръб, обаче изкарват няколко изследователи, които ги интервюират и след това издават книги по случая.

  Случаят е класически и на практика няма данни, които да го опровергаят или обяснят.

  В епизод 5, тайминг 38:35 от видеото:
  https://www.youtube.com/watch?v=hIqwrMaQ2bw&t=38m35s

  може да видите една карта, на която в права линия са подредени Kelly, Cave City, Somerset и Hellier, градове в щата Кентъки, в които непрестанно има съобщения за паранормална активност, НЛО, срещи със същества, изчезвания на хора и прочие.

  Точно на това място се простира и Mammoth Cave system - система от подземни пещери, а над тях е разположен Mammoth Cave National Park.

  ОтговорИзтриване
 2. Друга тема, която неизбежно се преплита в случая е Missing 411 - напълно реален феномен при който хора изчезват безследно в националните паркове и гори в САЩ - говорим за случаи когато хората са в група и буквално в един момент са там, а след това вече ги няма, деца са намирани на 22-25 км високо в планината, някои от жертвите са намирани на места, които са били претърсвани десетки пъти, буквално на пътя, където стотици доброволци всеки ден са се събирали за разчет преди да тръгнат да търсят изгубилия се. Няма нито едно доказателство при аутопсията на малкото открити хора от какво са загинали - почти винаги обаче те са без обувки (!), случаите са в гористи местности, в близост до гранитни скали или големи водни обеми - язовири или реки.

  Хора докладват за абсолютна тишина, която ги обгръща все едно времето е спряло, също така неистово чувство което ги кара да навлязат в гората, докладвани са странни същества, които се крият зад дърветата, шептят неясни звуци, а външният им вид варира от неясни силуети, през гоблини, гноми, бигфут, хора облечени в черно, или дори в най-нормални ежедневни дрехи - тениски и дънки.

  От епизодите на този сезон може да добиете доста пълна представа за какви пущинаци, накрай света иде реч, за какви гъсти и усоини гори става въпрос, за градчета, където при все че има хора Няма мобилно покритие - нещо, което аз лично съм питал в Reddit една жена, която твърди, че е имала паранормална среща и тя чисто и просто ми обясни, че хората там не носят телефони със себе си, защото са безполезни - няма сигнал... това трябва да се има предвид, всеки път, когато прочетете история и подлагайки я на тест веднага си задавате въпроса - Защо човека не е снимал това което е видял? Ами дори да изключим другите фактори като паника и стрес, чисто и просто хората, особенно по-възрастните не носят телефони в себе си защото няма как да ги използват.

  Гледайки сериите спирах на пауза всеки път, когато показваха дадена книга и търсех за нея в Амазон - оказа се че всички с изключение на Две от тях, вече ги имам във фейвъритс и по един или друг повод знам за тях.

  Една от книгите, за които чувам а пръв път е:
  https://www.amazon.com/Etidorhpa-John-Uri-Lloyd/dp/1477420118

  Това е художествена творба, приключенска новела от 1985-а, която обаче включва в себе си много типичен сюжет, които присъства в много паранормални срещи - било то с НЛО или от Фолклора.

  Като цяло както в епизодите така и в Паранормалното съсловие по целия свят, най-вече в последните 10г се обединява мнението, че става въпрос за нещо много по-различно и странно от посетители от други планети. По-скоро всички тези паранормални срещи са Проявления, Манифестация на Нещо, което притежава характеристики на Интелект, който би могъл да е много по-развит от нас, би могъл да е Много по-различен от нашия и съответно дори да не могат да се съпоставят, би могъл да е мимикрия - имитиращ човешкия интелект или дори това да е Всеобщия Интелект на цялото Човечество под формата на Колективното Неосъзнато, който възприема някаква форма и проявление.

  ОтговорИзтриване
 3. Тук вече нещата стават изключително сериозни и за да продължим се налага, да обърнем внимание и да се замислим какво точно представлява Реалността, какво е това нещо, което възпиремаме като Реалност, как я възприемаме от което произтича и въпроса какво представляваме ние като Съзнание, Самоосъзнато, което да може да съществува и възприема заобикалящата реалност.

  Науката няма никаква идея какво е това Съзнание и какво представлява, но като цяло се предполага, че е свързано с мозъка - казвам предполага, защото не е ясно дали Съзнанието е Продукт на мисловната дейност или мозъка е просто приемник, нещо като радио апарат, а Съзнанието се "излъчва" и идва от някъде другаде.

  Квантовата механика, която е раздел от Теоретичната(!) физика, описващ поведението на елементарните частици се опитва да даде някаква яснота около тези въпроси. Акцентирам на това, че говорим за Теоретична Физика и нещата за момента не могат да бъдат потвърдени експериментално, тъй като под една определена точка, смалявайки в мащаб, физиката престава да действа по познатия ни начин и законите там не важат - частици се телепортират и появяват от нищото, можем да заплетем две частици, чиито състояния се проявяват мигновенно, без значение разстоянието помежду им, което е в разрез със законите на Физиката и пределната скорост на Светлината, има парадокси като квантово изтриване при което Бъдещето влияе на Миналото(!) и купища още проявления, които са чисто и просто абсолютно неизяснени и учените се опитват да намерят отговор на всички тези въпроси.

  Според Теория на Струните съществуват още измерения освен нашите три плюс време. Аз самия съм чел доста математически концепции и теории за тях, но честно казано всички те са до такава степен абстрактни, че без да съм математик ми е трудно дори да ги преразкажа, затова ще си позволя да ползвам Аналогии, които всеки един може да разбере.

  Да вземем електронната игра Супер Марио. В нея главния персонаж се движи в две изремерения - напред и назад, плюс време. Марио може да се движи само напред, което съответсва на Стрелата на Времето в Нашата Реалност - ние се движим само към Бъдещето, а не обратно. В света на Марио се появават Някакви неща - бухалчета, гъбки - интересно е че тези неща се появават и взаимодействат с него и те са ясни, че ще се появят предварително, а на Марио му остава възможност само как да реагира на тях. В нашата Ралност също има нещо такова - в живота на всеки от нас се случват Дадени неща, които като че ли са Заложени прадварително, а ние разполагаме с ( може би привидна ), свободна воля как да отиграем ситуацията.

  Ако Супер Марио е разумен и започне да изследва света около себе си, ще види, че всичко е съставено от цветове, ако започне да ги наблюдава под микроскоп ще види, че това са всъщност едни малки квадратчета ( както ние виждаме атомите ), а ако продължи да смалява още повече, ще види с почуда, че тези квадратчета не са постоянни, а Премигват ( в случая опресняват се с честотата на екрана ).

  Супер Марио може да се напъва още много, но е ограничен от реалността в която се намира и Няма как да знае, че Всъщност цялата му Реалност е Програмирана, представлява съвкупност от Команди и Програмен Код! Това, което той не знае е че въпросния код, е записан на дигитален носител и се изпълнява от процесор, които от Своя пък Страна са Изградени от Атоми и Молекули от Химични Елементи, по тях тече Електрически Ток и ... Боже Мой, Супер Марио няма Концепция в Съзнанието дори си представи тези неща, Невъзможно е тъй като неговите възприятия НЕ могат да проумят това, което е Отвъд!

  Четейки това по-горе сега заменете Супер Марио с нас, Хората и ще ви стане ясно за какво говорим! Квантовата Механика се занимава с "Пикселите" и няма как дори да ни загатне какво е Отвъд!

  ОтговорИзтриване
 4. Това в никакъв случай, не е нова концепция вдъхновена от филми като Матрицата и Тринайстият етаж - още преди Хиляди години Платон разказва за Алегория за пещерата. Ето тук може да видите много добра анимация за какво става въпрос:
  https://www.youtube.com/watch?v=UQfRdl3GTw4

  За това как ни се показват Неща и тъй като Никога не сме виждали Нищо друго, просто НЕ можем да повярваме, че друга реалност съществува и истории и срещи с "извънземни", гноми и ангели са просто невероятни.

  В епизодите ще видите как групата призовава Нещо - изключително глупава постъпка от тяхна страна, тъй като нямат представа с какво си имат работа! Интересно е че ритуалите които ползват - кадене с тамян, обикаляне в кръг, напеви, свещи, поливане с вино и поднасяне на хляб... тези неща може да видите във всяка една православна църква Всяка Неделя!!! Хората там повтарят едни и същи обреди - литургии, Голям Вход, Малък Вход, четат се едни и същи стихове, раздава се Нафора...

  В епизодите виждаме, как те се усещат, че действията им дефакто са ритуална магия, обред и нещо ги Използва, за да инициират Призоваване!

  Не мога да се сдържа и да не направя аналогия с трейлъра на новата игра Diablo IV:
  https://www.youtube.com/watch?v=0SSYzl9fXOQ

  Нещо използва наивността и откровенната им глупост, за да постигне свои цели, както крадец от другата страна на вратата кара малко дете да вземе ключа и да го завърти и да отвори вратата, нещо което има Нужда от външно Внимание, външен Обект с чиято Помощ да се Реализира, Осъществи... в природата има такова нещо - това са Вирусите! За Вирусите не може да се каже, че са заспали и чакат приемник - те са застинали, те не са нещо автономно, а на практика по-скоро Паразит, които има нужда от първоприемник.

  Ако разгледаме тази посока на разсъждения и поставим тези факти върху концепцията на Ултимативното, Първично Зло, нещата са ясни...

  Няколко неразумни глупака, които нямат идея какво вършат могат да са достатъчни, за да отворят кутията на Пандора, както по всяка вероятност именно се е случило в началото на миналия век след призоваванията и олуктните ритуали на глупака Алистър Кроули, които и идея си е нямал, че е просто една пионка на манипулатор от друго измерение.

  Явно има места по Земята, където поради определени причини самата тъкан на Време-Пространството се преплита с други измерения от Мулти-Вселената - в епизодите виждаме, че хората имат срещи с чудовища, бигфут и са измъчвани и отвличани от демони, но също така приятеля на куратора от музея разказа за две сестри, които са напътсвани от Ангели, които точно предсказват бъдещето!


  В програмирането имаме механика, която се нарича цикъл - дадено действие се изпълнява даден брой пъти. Тези пъти могат да бъдат предварително зададени ИЛИ, което е по-интересно може да се вземе резултата от изпълнение и на негова база да се реши, дали цикъла да се изпълни оше веднъж или не - цикъла се изпълнява докато върне необходимия резултат, което навежда на мисълта че Вътре във функцията имаме фактори, които са различни при всяко изпълнение.

  Текущите Machine Learning системи работят на този принцип - нещата се въртят и променят след всеки цикъл, докато се стигне до даден резултат.

  ОтговорИзтриване
 5. Темата е на практика безкрайна и спирам дотук, като я завърша с едно нещо - живота изключително кратък и за последните 150г макар да имаме някакво развитие, по-скоро тънем в мъгла какво всъщност се случва.

  Дана се занимава с тези неща от ученическите си години, тук може да видите нейни снимки като момиче:
  http://weekinweird.com/2016/08/10/girly-ghosthunters-how-the-first-all-female-paranormal-investigation-team-made-ghost-hunting-history/

  а в момента е зряла жена към 40-те...

  Тези хора, както и стотиците хиляди, които може да намерите в Reddit, както и ние тук в Мистерика в даден момент можем да се занимаваме само с едно нещо и всичките Безброй други неща са недостъпни за нас - времето няма да се върне назад, за да направим друг избор.

  Грег и Дана, макар да са семейство нямат деца, в което няма нищо лошо разбира се, но е показателно как човек не може да има всичко.

  За повече от 20г откакто се интересувам от тематиката не знам за НИТО Един случай при който човек, който се е интересувал живо от паранормално или езотерика и се е отказал в последствие това да е навредило на живота му Няма такъв случай! Хората могат да използват времето, което са отделяли на тези теми за безброй други неща. Също така няма НИТО Един случай при който животни било то котки, кучета или коне, които да са реагирали Положително при среща с паранормален феномен - изводите оставям на вас...

  Дали живеем в компютърна програма, дали сме продукт за консумация и нямаме представа за това както кокошките в кланицата нямат идея защо са там, дали сме СуперСъзнание - един Безкраен Потенциал, който създава Всичко това, защото е Безкраен и Вечен, няма Нищо друго освен него и затова създава както Сцената, така и Актьорите...

  Това към което аз клоня след всички тези години се припокрива с мнението на Alan Watts:
  https://www.youtube.com/watch?v=G79EHVjLgwU

  Ние сме един Сън, който Сънува Себе си и имаме Цялата Вечност на Света, за да се случи Всяка една възможна И невъзможна комбинация, а цялото нещо се прави, за да ни е интересно и за да не сме сами...

  Намерете някой с когото да споделите времето си докато сте в тази реалност, защото май именно това е нещото което ни липсва, защото сме самотни когато сме отвъд и в едно със самото Супер Съзнание! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Както винаги, много добри и задълбочени коментари :)

   Сравнението с играта Super Mario ми припомни една друга игра, която уж я наподобява - Eversion. Светът отново е двуизмерен и шарен (е, поне в началото), скачате на главите на гадовете, прескачате от платформа на платформа...и приликите свършват до тук. Eversion се води игра на ужасите, преминавате в други злокобни измерения, ако натиснете определен клавиш. Та така е и с живота - за някои е като света на Супер Марио - има си предизвикателства и трудности, но като цяло всичко е предвидимо. Други обаче "натискат определен клавиш" и вече светът е малко по-различен, по-зловещ. Колкото по-често "натискат копчето", толкова повече затъват в другите измерения.

   https://www.youtube.com/watch?v=j6XbqUQa7fk

   За Грег и Дана си мислех точно същото, което и ти каза, даже бях решил да им пиша в Туитър, сравнително активни са там и да ги предупредя, че са тръгнали по лош път. Но реших, че щом за толкова години продължават да правят каквото правят, значи са приели рисковете. Опасявам се да не свършат като много други, чиито случаи са описани в Мистерика.

   Мисля, че Hellier съвсем не е приключен. Но дали трябва да се "отива до край", в това не съм убеден.

   Изтриване
 6. Препоръчвам ви този епизод от подкаста на Mysterious Universe:

  https://www.stitcher.com/podcast/mysterious-universe/e/66130607

  ОтговорИзтриване
 7. Благодаря! :)

  Аз мога да препоръчам това:
  https://mysteriousuniverse.org/2019/12/22-23-mu-podcast/

  Както и да се изгледа този клип целия(!):
  https://www.youtube.com/watch?v=E3dqV9q_8oU

  с което в общи линии нещата се изясняват - не до степен на пълно разкритие, но дори за тези, които не са чели нищо от Rosemary Ellen Guiley или Jacques Fabrice Vallée става ясно какво по всяка вероятност стои зад почти всички паранормални "феномени", "чудовища", отвличания, фолклор, "богове", "демони", "ангели", "извънземни", "гноми", "гоблини", "феи" и прочие и нещата не са никак розови ...

  Бъдете добри, ведри, с чисти помисли и не падайте на нивото на тези злонамерени същности нито се страхувайте от тях, защото така ги захравнате!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Oт известно време следя подкаста на Mysterious Universe (както и няколко други подкасти) и мога да кажа, че е на нивото на сайта им, тоест доста добро!

   До скоро не обръщах внимание на този вид медия, но разбирам, че съм пропуснал, има подкасти, които си струват.

   Изтриване
  2. Радослав, имам чувството, че сме си писали в Скайп или имейл, но не можах да открия контактите ти. Би ли се свързал с мен?

   Изтриване

Най-популярни (последни 7 дни)