08 януари 2020

Съвсем скоро - ще избухне ли Бетелгейзе в свръхнова и ще бъде ли атакувана САЩ с мистериозни дрони?

Миналата година завърши с две тревожни поне според някои новини. Подготвям настоящия материал в края на 2019, скоро ако всичко е наред ще отворим шампанското, а това което пиша в момента ще го прочетете на 8 януари, само ден след хубавият български празник Ивановден.

Звучат ли ви като нещо познато горните редове? Това е художествен похват в не една книга, игра или филм. Обикновено действието се развива в постапокалиптичен свят, всичко е унищожено, а малцината останали живи хора се борят за своето оцеляване. Героят намира нечий дневник, писмо или аудио запис от преди бедствието. Обикновено те звучат весело, приповдигнато, говорят за обичайни ежедневни неща като обаче леко се намеква за задаващо се някакво по-необичайно събитие, което в крайна сметка ще се окаже епохалния катаклизъм.

"Мило дневниче, днес ни бе последния ден в училище преди ваканцията. Родителите ми бяха много доволни като видяха добрите оценки в бележника. Мама каза, че следобед ще ходим до града, за да напазаруваме за празниците и да си избера подарък. Надява се тази година за празничната вечеря да дойде и чичо Енгълс, но мама се безпокои че пак ще го задържат в базата, били подготвяли важен експеримент, нещо свързано със самата тъкан на времето. Физиката е любимият ми предмет в училище и нямам търпение да си поговоря с чичо Енгълс за това възможно ли е да съществуват други измерения и какви ли същества живеят в тях."

"Скъпи Роджърс, оставям ти това съобщение на телефонния секретар, защото явно не си си у вас. Ще се видим във Флорида, както се разбрахме. По радиото казаха, че се задава страхотна буря невиждана от десетилетия. Така казаха и миналата година, а не падна и една снежинка. Защо въобще ги държат на работа тези метеоролози?! Хайде, до скоро, ще те чакам в бара на хотела с чаша мартини в ръка."

Хах, не търсете от къде са тези откъси, не са от конкретно произведение, аз си ги измислих, но не може самите вие да не сте попадали на нещо подобно. Надявам се с настоящата статия да не се видим самите ние в приключение, защото рецептата за "апокалиптичен филм" е на лице - празници и добро настроение и новини загатващи за задаващо се нещо голямо.

Астрономи са засекли рязък спад в яркостта на звездата Бетелгейзе. Това космическо тяло постоянно мени силата, с която свети, но никога до сега не е била толкова слабо светеща. Това е един признак, че предстои избухване в схръхнова.


Учените казват, че от много време тази звезда закъснява с това. Дали няма най-накрая да избухне? Когато това се случи, казват, че на небето ще има две слънца дори посред бял ден, но нямало опасност за Земята. Не съм убеден в това. През 2011 публикувах тази статия:


Ние сме джудже в сравнение с Бетелгейзе, която е на само 643 светлинни години от Земята. Няма как огромната радиация да не ни се отрази.

Две други неща по темата:

- Имам чувството, че съм писал и друга отделна статия за Бетелгейзе и странностите около нея, но така и не можах да я намеря. Дали не се е случило в друг паралелен свят от който съм се приплъзнал? В онази вселена не само, че съм писал за този червен свръхгигант, ами той направо е избухнал и всичко на Земята е унищожено. Дали и в настоящата вселена ни чака същото?

- Учените говорят, че е странно, че толкова години, десетилетия и столетия не е избухвала схвъхнова, която да е видима и през деня. В миналото това се е случвало достатъчно често - през няколко поколения са наблюдавали такива небесни феномени, описани са в старите хроники. Тогава са ги смятали за поличби, за предвестници на "края на света" и т.н. Странно е, че днес, когато (уж) знаем какво стои зад тези "естествени" космически събития, те спряха да се случват. Много ми прилича на игра с домашен любимец - подхвърляш на котката си някаква играчка, правиш "слънчево зайче" на стената, хвърляш пръчка на кучето и се забавляваш как животното се втурва да гони "зайчето" или пръчката. Когато домашния любимец се измори и спре да реагира и на нас ни омръзва да хвърляме играчката и спираме. Сякаш вече на "извънземните" не им е интересно да ни показват избухвания на свръхнови, след като не почваме да се кръстим и да бием чела у земята в молитви. Така де, какво му е забавното някакъв учен да обяснява как дадена звезда е изразходвала горивото в своето ядро и избухването е резултат от естествени химически процеси. Друго си е да се заливаш от смях докато гледаш как населението на цял град тича паникьосано по улиците и говори за идването на конниците на Апокалипсиса.


Горното не бе единствената новина, която разтревожи духовете напоследък. В края на годината в няколко последователни нощи в затънтените краища на американския щат Колорадо са били забелязани да летят десетки гигантски дронове. Не става въпрос за малките дрончета, които всеки може да се купи, а за такива, каквито не можеш да си купиш в магазина. Със своите крила те по-скоро приличат на малки безпилотни самолети.

Тези наблюдения са обезпокоителни поради няколко причини. Явно става въпрос за някой, който има достатъчно пари, за да се снабди с двайсетина такива дрони основно използвани предимно от военните. Явно крие нещо щом извършва тестови полети над затънтени местности. И не на последно място не му пука за регулациите в САЩ, които изрично забраняват нощни полети на дрони.


Версиите, кой стои зад тези събития са много - от извънземни през терористи до вражеска държава като Иран например. Безпокойството е основателно, през септември именно такъв тип дрони извършиха масирано нападение срещу важна рафинерия в Саудитска Арабия:


Дали някой не планира подобно нападение и в САЩ? Атентатите от 11 септември разтърсиха Америка и доведоха до световна стагнация. Сега един терористичен акт на американска земя би имал още по-големи последици за целия свят. Нищо чудно Тръмп директно да обяви война на някого. Това би било добре за него, може да обяви извънредно положение и да отмени задаващите се избори, които изглежда е на път да загуби.

Моето предположение за тези дрони? Аеро клуб Сонора е изпълзял от сенките!!!

Въобще доста интересни събития ни чакат през настоящата 2020-та и между другото все още не е късно да поздравите именниците дори и на патерици. Не знам при вас, но при нас е почти обичай на имен ден да се ходи с бутилка алкохол (обикновено вино) като подарък. Защо пък този пък да не подарите на някой Иван дрон и въздушна пушка, с която да го обстрелва, четох, че някои американци вече се готвят да гърмят с истински пушкала по онези гигантски дрони, ако се появят отново.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)