24 януари 2020

Бързо радио избухване проследено до близка галактика

В предишни години съм писал редица статии за странните космически сигнали известни като "бързи радио избухвания". В този материал от 2017 има връзки и към останалите статии:


Наскоро дойде новината, че астрономи са успели да определят от къде идва един от тези сигнали (с номер FRB 180916). Той произхожда от галактика намираща се на 500 милиона светлинни години от Земята. За хората това разстояние изглежда огромно, но в космическа перспектива, това попада в категорията "близко".


В последния бюлетин МИСТЕРИКОН писах за една друга космическа новина - изчезването на все повече звезди. Преразказах и един кратък фантастичен разказ. Замислих се дали всъщност бързите радио избухвания и изчезващите звезди не са два свързани феномена. Дали, точно както е в разказа, извънземните не ни казва "сбогом" с тези сигнали, миг преди звездата им да бъде изядена от нещо. Много от кратките радио сигнали са засечени да идват от места в космоса, където няма нищо. Може би някога там е имало галактики, звездни системи и светове населени с живот, но вече ги няма?

Дори и нещо да "яде" звездите едва ли скоро ще стигне до нас, така че вероятно имаме достатъчно време да се самоунищожим преди да ни излапа вселенския талъсъм. Аз обаче ще продължавам да следя темата, има много теории, че някои неща може да се движат по-бързо от скоростта на светлината и нищо чудно "гостът" да дойде до Земята и доста по-рано от 500 милиона години.Няма коментари:

Публикуване на коментар