28 октомври 2019

Неразгаданото изчезване на Ранди Лийч

На 15 април 1988 около 18:45 Ранди Лийч, последен клас в средното училище, взема автомобила на майка си и потегля към парти по случай престоящото завършване. Купонът ще се състои във ферма притежание на негов приятел, която се намира в Линуд, Ливънуърт Каунти, Канзас, на едва 5 мили от дома му. Всички познават Ранди като умен, здрав и отговорен младеж. Районът е спокоен, престъпленията са рядкост, така че когато младото момче потегля, неговите родители не се безпокоят за него.

Преди да пристигне на самото парти, Ранди се отбива в Линуд, за да купи малко храна и да зареди гориво, посещава един свой братовчед и се спира в магазина за автомобили DeSoto, където е изложен един Mustang модел 1966. Родителите му са обещали, че това ще му е подаръка за дипломирането. Лийч пристига на купона едва между 9:30 и 10 вечерта. Партито е в разгара си, като точният брой на присъстващите никога не е установен - те са между 50 и 150. Мнозина са вече пияни, а някои са използвали и дрога. Никой не си спомня във въпросната вечер да е виждал Ранди да пие или да употребява наркотици, но някои заявяват, че той се е държал странно, което навежда на мисълта, че все пак е взел нещо - я алкохол, я някакви субстанции. Никой не помни кога си е тръгнал, вероятно това е станало след 1 през нощта, което е нарушение на вечерния му час. Родителите винаги са изисквали от него, където и да ходи, да си е в къщи в 00:30. Ранди никога до този момент не е нарушавал това правило.


Когато родителите на Ранди се будят на следващата сутрин и не намират сина си в къщата, те осъзнават, че нещо не е наред. Обаждат се на някои от неговите приятели, но никой не може да каже къде е момчето, затова подават сигнал в полицията. Ченгетата веднага отиват във фермата където се е провело партито, но не откриват никакви улики за това къде може да е Ранди. Мястото е необичайно добре почистено, няма дори една изоставена пластмасова чаша, което е рядкост за сутрин веднага след нощно парти. Една вметка от мен - безупречното почистване може да няма връзка с изчезването на Ранди, а с това, че са искали да премахнат всички следи от използването на наркотици. Никой от разпитаните младежи не си спомня нещо повече за Ранди освен това, че изглежда е имал трудности да се движи нормално.

Властите и самото семейство на Ранди разлепят плакати с лика на младежа из целия регион, както и с автомобила на майка му, с който той се е придвижвал. Всички гори и всички реки в местността са претърсени без резултат. Полицията започва да се съмнява дали Ранди просто не е изчезнал, нещо което е доста невероятно като се има в предвид колко отговорен е бил младежа, а и ако ще забягва по-логично щеше да е да го направи след като си получи подаръка - автомобила Mustang, за който винаги си е мечтал. Все пак в потвърждение на теорията за бягството се появят две съобщения, които обаче не може да бъдат напълно потвърдени. Човек твърди, че на 19 април е видял Ранди близо до училището му. Дали не се е припознал? На 25 април пък е забелязан сив автомобил модел Dodge 600 да кара бясно по улиците на град Лоренс. Цветът и марката са същите като колата на майката на Ранди, но дали не е просто съвпадение не е ясно.

Обичайно за подобни ситуации, когато полицията не може да установи какво се е случило, се появяват слуховете. По това време в района върлува "сатанистка паника", на хората навсякъде им се привиждат сатанисти така както днес в България на мнозина лесно манипулируеми люде навсякъде им се привиждат норвежки джендъри. Селяците се плашат един друг с приказки за закачулени поклонници на дявола. Според мълвата Ранди е принесен като жертва в ритуал състоял се насред полето. Масло в огъня на тази теория налива и фактът, че не след дълго фермата, в която се е състояло партито, изгаря до основи при мистериозни обстоятелства. Според някои пожарът е запален нарочно, за да прикрие още по-сигурно следите от извършеното престъпление.


След местните е толкова силна идеята, че са намесени сатанисти, че дори си намират изкупителна жертва - набеждават Робърт Марбъл, приятел на Ранди Лийч, за поклонник на дявола. Робърт е бил на партито, освен това е голям ексцентрик, каква по-добра жертва? Полицията разпитва Марбъл и един детектив записва като бележка, че той макар да е чел сатанистката библия не вярва в окултното. Това, че някой е чел тази книга не е толкова странно - мнозина младежи са я чели от чисто любопитство. В автомобила на Робърт е намерен нож, но не може да се докаже дали с него е извършено някакво престъпление. В крайна сметка Марбъл е пуснат. През следващите години трима други млади мъже също ще бъдат арестувани по подозрения, че са сатанисти, но по никакъв начин не може да се докаже, че имат нещо общо със случая Лийч, така че бързо са освободени.

По едно време се появя някакъв човек, който твърди, че е бил отвлечен от сатанисти и в продължение на две седмици е бил държан в пещера близо до Линуд. Той освен това заявява, че там е видял мъртвото тяло на младеж, който вероятно е Ранди Лийч. Властите претърсват въпросната пещера, но не намират трупа на Ранди, нито каквито и да били следи, че някога там са пребивавали сатанисти. След време тръгва слуха, че властите са затрупали тази пещера, нещо което полицията отрича. Този слух се поддържа дори от бащата на Ранди. В какво ли не започват да вярват отчаяните хора преживели лична трагедия.

Друг заподозрян е Стив Дохърти, приятел на Ранди, който също е бил на партито във фаталната нощ. На следващата сутрин са го видели да ката с едва 10 мили в час на път, който има ограничение от 55 мили/ч. Защо е карал толкова бавно? Нещо е търсел? Още по-странно този Дохърти ще започне да твърди през март 1989, почти година след изчезването на Ранди, че е видял отрязан човешки крак на брега на река Канзас. Полицията веднага претърсва района, но не намира нищо такова. Ако там наистина е имало човешки крак, не е ясно дали той е бил на Ранди Лийч или на друг мъртвец. Освен това не е ясно дали Стив Дохъртни не се е объркал, може да е видял клон или животински кокал и да го е помислил за човешки крак. А може да е преследван от халюцинации и да е виновен за изчезването на Ранди, така както някои убийци с по-лабилна психика започват да си въобразяват, че духът на жертвите ги преследват. Стив остава потенциално заподозрян до смъртта си (не се споменава от какво е починал).


През 90-те години пък е арестуван човек на име Ерик Монгомъри. Той е обвинен в извършването на две убийства недалеч от дома на Ранди Лийч. Той признава за тези престъпления, но не и че има нещо общо с изчезването на Ранди. Според някои обаче той е отговорен и за неговото убийство. Монгомъри умира в затвора и ако е криел някаква тайна, той я отнася със себе си на оня свят.

Постепенно родителите на Ранди започват да вярват, че полицията не си върши работата и дори нарочно крие истината. Затова наемат частни детективи. Скоро един от тези детективи е намерен мъртъв заедно с неговата съпруга. Полицията смята, че става въпрос за убийство и самоубийство, но дали е така? Друг от детективите се отказва от случая и дори напуска щата заявявайки, че се страхува за живота си. И един от разследващите случая полицаи прави същото. Дали те не са били притиснати от някого? Дали всъщност убиецът не е някоя важна клечка?

Точно 30 години по-късно изчезването на Ранди Лийч остава все така неразрешено.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Изчезвания и мистериозни появявания: Линда Артега
Изчезвания и мистериозни появявания: Габриел Наги

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)