06 октомври 2019

МИСТЕРИКОН (6 октомври 2019)

Само какви интересни космически новини се появиха наскоро! За едва 6 месеца от както започна да работи китайският радио-телескоп FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) е засякъл над 100 бързи радио-сигнала идващи от един и същи източник наречен FRB 121102. FAST е най-големият радио-телескоп в света и построяването му отне на китайците 5 години.

Самият радио източник FRB 121102 е открит преди няколко години от радио-телескопа Аресибо в Пуерто Рико, но никой досега не бе успявал да засече толкова много повтарящи се сигнали идващи от него, така че браво на китайците. Дали скоро ще установим какво точно представлява FRB 121102? Дали е пулсар или някакво друго естествено космическо тяло? Дали е изкуствено създаден иавънземен обект?

Източник

Има обаче шанс много по-скоро официално да разберем, че извънземни наистина съществуват. Помните ли Оумуамуа? Преди две години това звездно тяло премина през Слънчевата система. Траекторията му бе такава, че астрономите изчислиха, че то не идва от нашата звездна система. За първи път имахме гост идващ отвъд пределите ѝ. Повече за Оумуамуа писах тук:


Сега, две години по-късно, е засечен втори обект идващ от междузвездното пространство отвъд границите на Слънчевата система! Някои хора (дори и учени!) изразиха мнението, че е голямо съвпадение в рамките на две години да бъдем посетени от астероид идващ от пространството извън нашата система. Повече прилича на нарочно насочени обекти. Дали това не са разузнавателни мисии? Дали след тях няма да последва масивна инвазия?

Новооткритият обект се казва C/2019 Q4 като често пъти към името му се прибавя и "Борисов", което е фамилията на неговия откривател. Не, не е Бойко Борисов, макар че както се опитват да ни убедят бащицата огрява навсякъде и може да прави всичко. C/2019 Q4 е открит от Генадий Борисов, един любител астроном живеещ в Крим. Напълно го разбирам, търсещ спасение от сивата реалност на руската окупация, той е вперил взор в звездите.

C/2019 Q4 ще е най-близко до Слънцето през декември т.г. Дано успеем да го разгледаме и проучим по-добре отколкото Оумуамуа.

Източник

Да се върнем от космоса на Земята и да засегнем отново любимата на много читатели тема за изчезванията. В следващото видео ще стане въпрос не за изчезвания на отделни личности, а на цели градове!Следва една загадъчна снимка от концертна зала в Остин, Тексас, САЩ. Зданието е доста старо - построено е през 1915. Един пианист е посетил залата, за да провери как е акустиката преди да изнесе концерт там. Мислил си е, че е сам, но от една от снимките, които направил, се вижда и нечие друго присъствие. Привидение ли е това?

Източник


Завършвам с краткия филм "Франкенщайн" (1910) - първата създавана някога екранизация на най-известната новела на Мери Шели. Ако не знаех за какво става на въпрос, нямаше да разбера нищо. Явно още преди един век е важало "по-добре прочети книгата, отколкото да гледаш филма".ПОДОБНИ СТАТИИ:
МИСТЕРИКОН (12 юли 2019)
МИСТЕРИКОН (14 юли 2019)
МИСТЕРИКОН (16 юли 2019)

2 коментара:

  1. Здравейте. Много ми хареса статията но явно има някаква грешка и не мога да открия клипа с изчезванията. Може ли да го споделите в коментарите? Благодаря!

    ОтговорИзтриване