18 септември 2019

Китайският император и неговото езеро от вино

Древен Рим често е свързван с разгулния живот на някои негови императори. Оргии, лудост, интриги и охолен живот - така си представяме битието на римските властници. Представите ни за китайските императори са на обратния полюс - мъдрост, прогрес на науката и философията и т.н. Е, историческата реалност е по-различна от общоприетото схващане. Имало е мъдри римски императори, както и обзети от лудост китайски владетели. В настоящата статия ще стане въпрос за един такъв китаец.


Жоу Ксин (Zhou Xin) е последният император на китайската династия Шан. Той остава в историята с това, че нарежда на поданиците си да изкопаят езеро с ширина 2 километра и да го напълнят цялото с вино. В неговият център е имало остров с горичка, по която слугите са окичвали всякакво налично месо - пилешко, свинско и говеждо. Така, когато императорът и неговата любима са плавали с лодка по езерото, са можели да се насладят на печени мръвки и алкохол в същото време.

Често около езерото са се провеждали празненства като правилото е било всички да са голи. Гостите на императора са пиели вино направо от езерото, къпали са се в него и са се гонили наоколо в дива оргия.


Всъщност в началото на своето управление Жоу Ксин е смятан за добър и мъдър император - интелигентен и спокоен. С годините той обаче се променя към по-лошо. Каква е точната причина е трудно да се каже, но някои древни автори на хроники обвиняват съпругата на императора - неговата възлюбена Дажи. Казват, че тя била най-красивата жена в Китай и в момента, в който я видял Ксин лудо се влюбил в нея. Забравил за всичките си задължения към царството си, единствено искал да угоди и впечатли своята любов.

А Дажи е описана като лековата и постоянно търсеща удоволствията жена. Тя пие много и без свян говори за секс. Ксин заповядва на придворните музиканти да пишат и изпълняват само вулгарни песни. Скоро почти цялата хазна е изпразнена, за да се изкопае виненото езеро.


До колко от написаното в историческите източници е вярно, е трудно да се каже. Може би някои историци просто са искали да очернят съпругата на императора и да хвърлят всичката вина върху нея за западането на династията Шан. Някои истории описват Дажи като лисичи дух/демон с девет опашки, който може да си сменя формата. Други разказват как някои от гостите на царските партита са били смилани на каша, която императрицата е яла. Тези неща не звучат реалистично, така че как може да бъдем сигурни и за останалите?

Факт е, че населението по време на късното управление на Жоу Ксин е жестоко обложено с данъци. Хората започват да недоволстват. Някои придворни съветници казват на краля, че финансовото бреме за поддържането на виненото езеро е прекомерно. Ксин отдавна не е онзи търпелив и изслушващ владетел от ранните си години. Той вече не приема критиките добре. Няма милост дори към своя чичо, който заради критика към царя е подложен жив на дисекция и сърцето му е измъкнато от гърдите докато все още тупти.

Ксин и Дажи започват да проявяват креативност при екзекуциите. Първоначално те имат яма със змии, където са хвърляни всички дисиденти. Скоро измислят нещо още по-брутално. Нареждат да бъде излято бронзово оръдие за което жертвата е била завързвана. Оръдието се пълни с въглища, които се запалват. На практика нещастникът бива изпичан жив. Целият дворец се изпълва с мирис на горяща плът.

За щастие скоро е сложен край на всички издевателства. Крал Лу от едно съседно кралство наблюдава внимателно какво се случва в империята Шан. Виждайки, че хората все по-малко са готови да се борят за своя цар, Лу атакува. Той изпраща малка армия от едва няколкостотин човека. Това обаче е предостатъчно. Повечето от войните на Ксин веднага хвърлят оръжията и се предават, а други дори се присъединяват към настъпващите войски.

Жоу Ксин бяга в двореца до езерото с виното. Той подпалва сградата и изгаря в пламъците. Не е ясно какво точно се случва с Дажи. Така завършва 550-годишното управление на китайската династия Шан. Дори и днес, 3000 години по-късно, в Китай ползват израза "като езеро от вино и гора от месо", за да обозначат излишното разточителство и корупцията.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Като в Библията: морето наистина се разцепва и то по няколко пъти на година
Някои странни съвременни модни тенденции

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)