17 септември 2019

Викториански истории - Джак с пети на пружини

За човекът / съществото Джак с пети на пружини със сигурност съм споменавал и преди, но нека пак припомня тази история. Той се появява в Англия през 1838 и получава името си от това, че може да скача много на високо. Плаши хората в селата източно от Лондон. Скоро се появява и в самата английска столица. На 20 февруари девойка на име Джейн Алсоп отваря входната врата на дома си, защото някой много упорито звъни на звънеца. На прага стои полицай, който иска свещ, твърди че е хванал Джак. Джейн веднага донася свещ, но в този момент "полицаят" изпуска през устата си син пламък и напада младата жена с железни нокти. За щастие на Джейн на помощ се притичва нейната сестра, която успява да я дръпне обратно в къщата и да затвори вратата.

На 28 февруари две млади жени, сестри се прибират към дома си, когато пред тях се появява Джак на пружини. Той избълва сини пламъци в лицето на Луси Скейлс, по-младата от двете сестри.

И при двата случая полицията арестува множество заподозрени, но разпитите не довеждат до нищо. Презумпцията е, че Джак е човек, който владее разни трикове (като да скача на високо с помощта на пружини в обувките си или да изстрелва огън от устата си). А може би не са го хванали защото въобще не е човек....

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)