16 септември 2019

Посещение в Ботаническата градина - София

Друго място, което посетих през августовската пауза бе Ботаническата градина в София. В "Гугъл карти" има доста мнения за това място, включително и доста негативни. За жалост те се оказаха верни.

Както може би знаете, Ботаническата градина се намира отвъд околовръстния път на София близо до Драгалевци и Бояна. Стигането до там е трудно, ако нямате автомобил. Има спирка на автобус 111 точно пред входа на градината, но тя е само в едната посока, няма как да пресечете околовръстния път и да минете от другата страна, за да намерите спирка в обратната посока - трябва или да хванете отново автобуса в посока Младост или доста да ходите, за да намерите къде да пресечете шосето.

Градината си има работни дни и работно време (в неделя почива), но май има доста места от където можете да влезете в нея - поне аз видях няколко пътеки тръгващи от дупки в оградата. Не ви съветвам да го правите! Мястото изглежда диво и запуснато и най-добре влезте през официалния вход в работно време.

Колкото по-навътре отивате в градината, толкова по-диво става. Това не е парк за разходка и почивка, няма пейки, алеите са стръмни и не стават за джогинг. Има агресивни кучета, които се спотайват в горичката близо до административната сграда.

Вход се плаща само за партика. Освен мен в петък сутринта имаше още един посетител, който береше шипки.

В началото си градината има вид все пак на парк - с табели и окосена трева, след това започва да прилича на изоставено поле, накрая има вид на дива гора. По-скоро ми навява асоциации с фантастичните романи на братя Стругацки (Пикник край пътя) отколкото с място за отдих. Само липсва някоя паранормална легенда за забелязан криптид или привидение и идилията щеше да е пълна :) Впрочем на едно място близо до "гористата" местност чух тупуркане сякаш някакво двукрако същество препуска сред дърветата. Е, нищо не изскочи изсред храстите, но беше интересно преживяване.

Като цяло аз лично съм доволен от посещението си на Ботаническата градина, но не бих препоръчал мястото преди да се малко постегне (Боко, чу ли? Давай пари за това място - то има потенциал!). Розариумът си струва посещението дори и през август, когато повечето рози са доста увехнали. Представям си каква красива гледка щеше да е, ако бях дошъл преди два месеца.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Езерото Грюнер Зе в Австрия

1 коментар:

  1. Не съм посещавал софийската ботаническа градина, но на снимките изглежда потресаващо. Имам обаче много добри впечатления от ботаническата градина в Балчик.

    ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)