23 април 2019

Теорията, че старинните текстове са фалшиви

Повечето странни теории, за които писах през последните седмици са формулирани сравнително скоро - появили са се преди няколко десетилетия максимум. Настоящата теория обаче е доста стара, тя датира от 1693 и неин автор е френският бибиотекар Жан Гардуин.

Гардуин твърди, че античните гръцки и римски текстове, които познаваме всъщност са фалшификати появили се през 13 и 14 век. Други негово твърдение е, че голяма част от Библията, основно Новия Завет първоначално е написана на латински език, а не както се предполага на иврит. Французинът стига до своите заключения след като намира множество грешки и несъответствия в текстовете. Той дори посочва кой е фалшификаторът - това е Бенедиктинският орден. В последствие дори ще назове едно име - някаква мистериозна личност известна като Северус Архонтиус (предполага се, че това е препратка към императорът на Свещената римска империя Фредерик II).

Според Гардуин целта на фалшивите текстове е да се върнат отново масите към езичеството. Един вид вижте какви велики творби са съставяни преди появата на християнството.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)