19 април 2019

Съществувал ли е Мохамед?

Мохамед е централна фигура в Исляма, той е главният пророк на тази религия. Животът му е описан подробно, но има съмнения, че въобще е съществувал, така както някои хора (сред които и аз) силно се съмняват, че въобще е имало такава личност като Исус Христос.

Двама историци застъпници на теорията за несъществуващия Мохамед са Робърт Спенсър и Свен Мохамед Калиш. Най-силният им аргумент е, че Коранът, в който е описан живота на пророка, се появява много време след времето на Мохамед. Историците посочват редица монети, паметници и други източници от времето на самия Мохамед, които и дума не споменават за него.

И така, ако Мохамед никога не съществувал, кой го е измислил и защо? Калиш вярва, че новосформираната арабска империя е имала нужда от нещо с което да обедини различните народности населяващи я. Според историка Коранът е писан на базата на християнските и юдейските текстове. Например бягството на Мохамед от Мека не е нищо повече от изопачен разказ на Мойсеевия Изход.

Източник


2 коментара:

  1. То света щеше да е много по добър ако тоя педофил не се беше раждал.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен07 март, 2020 19:55

    Знам, че темата е стара, но Мохамед си е бил напълно реален човек и дори някъде четох (дори има снимка в интернет), че някъде в Близкия Изток се съхранява кичур от косата/брадата му.
    Що се отнася до Корана, няма гаранция, че войнствените стихове ги е изрекъл Мохамед, поради простата причина, че той е бил неграмотен, не е имал възможност да види Корана, докато е бил жив,той е бил писан години след смъртта на Мохамед, иначе е вярно, че с годините е полудявал или дори е възможно да е прихванал шизофрения, щом дори джинове са повярвали в Бог, но няма как да е иначе, при положение, че освен политически, е бил и религиозен водач на Ислямската империя.

    ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)