18 април 2019

Мистериозните древни руски куполи

През 2013 руският далечен Изток бе навестен от мощен метеор, който причини щети в град Челябинск. Това събитие описах в няколко статии. Като цяло експертите са съгласни, че случилото се е можело да има и много по-тежки последици. Просто сибирняците имаха късмет, казват някои. Други обаче предположиха, че взривяването на метеорита на безопасна височина може и да не е дело на случайността, а да има определена целенасочена намеса. По този въпрос писах в тази статия:


Един цитат от материала:

Екип от руски уфолози и паранормални изследователи твърдят, че метеоритът който избухна над Челябинск през Февруари 2013 е бил поразен от заровена в Сибир древна защитна система. Групата дори твърди, че е интервюирала четирима очевидци, които са наблюдавали как метални структури са се подали от земята и са изстреляли лазерни лъчи към небето. Това се е случило малко преди експлозията.

Ето, че дойде време да напиша малко повече за тези странни древни структури.

Мястото, където обикновено се съобщава, че са намирани такива конструкции е известно като Долината на смъртта и се намира в западна Якутия. Това е един слабонаселен регион. Структурите са описвани като сфери от червен метал подаващи се от земята. Кой ги е построил не се знае.

Местните хора ги наричат "казани", защото приличат на обърнат с дъното нагоре казан. Името на една от тукашните реки - Олгуйдах дори буквално може да се преведе като "мястото с казаните".

Изглед от реката:


Местните якудци твърдят, че знаят за странните структури от стотици години, външният свят обаче се заинтересува от тях едва около 19 век. Някои от описанията разказват, че сферите/казаните имат един или няколко входа в горната си част и по перфектно изсечени стълбища може да се стигне до вътрешните помещения, които винаги поддържат приятно топла температура, дори и в най-мразовитите дни. За материала, от който са направени сферите, се твърди, че е невъзможен за пробиване, рязане и чупене. Той е гладък и червеникав.


Местните хора се страхуват от "казаните". Според поверията това са убежищата на зли еднооки гиганти. Ако може да се вярва на слуховете, често в радиус от няколко километра около една такава структура не може да се намери дори едно живо животно. Разказват се истории за хора, които са умирали или изчезвали безследно в близост до конструкциите.

Един от първите западни изследователи заинтересували се от сферите е Р.Маак, който през 1853 пише следното:

"В село Сунтар ми казаха, че по-нагоре по течението на реката има приток, името на който значи "потъналият голям казан". Близо до брега му сред гората има гигантски казан направен от мед."

Маак не е виждал самият той с очите си някоя от тайнствените структури, но други изследователи са го правили. Михаил Корецки, твърди че е попадал на "казани" през 1933, 1937, и 1947. Описва ги като кръгли обекти с диаметър между 6 и 9 метра. Сигурен е, че това, от което са направени не е мед. Никога не е успявал да отчупи дори най-малкото парче от някой от куполите. Описва растителността около сферите като нетипична - напълно различна от тази намираща се по-далеч. Тревата е два пъти по-висока от нормалният човешки ръст. В един от "казаните" цялата експедиция от 6 човека преспива за една нощ. Никой не се разболява по това време, но след 3 месеца един от изследователите умира, а друг напълно губи косата си. От лявата страна на главата на самият Корецки се появяват 3 малки язви, които никога не изчезват. На дъното на един от казаните изследователят намира перфектно кръгъл камък. През 1937 Михаил дава този странен артефакт на все още живия си дядо, който обаче още същата есен е арестуван от чекистите и заточен в Магадан, където умира през 1968 без дори да е съден за нещо. Никой не знае какво се случва с камъка.


Има сведения, че неназован геолог също е попадал на странен купол през 1936. През 1971 ловец на свой ред открива някой от казаните. Той освен това вижда и три странни същества в близост. Те носят нещо като метални брони. Човекът се връща в родния си град и дълго време се опитва да убеди разни свои приятели и познати да отидат с него до мястото където е видял структурата. Умира преди да се намери желаещ. През 1979 археологическа експедиция е насочена от местните към един "казан", но поради гъста растителност не успяват да го достигнат. Фактически към момента няма дори един точно локализиран купол. Дали никога не ги е имало и са просто измислени легенди? Дали са обрасли с растителност или потънали в земята? А може би по времето на СССР властта е организирала мащабни тайни проекти, които са издирили всички "казани" след което са ги изкопали от земята и някак си преместили в тайни руски военни бази?

Има много теории какво може да са тези куполи. Най-фантастичната е, че те са дело на извънземни или на древна раса населявала някога Земята. Може би са част от защитна система предпазваща нашата планета от опасни космически тела (като Челябинския и Тунгуския метеорити). Може би дори може да сваля извънземни кораби на зли извънземни. Ще е интересно да се види дали тази защитна система ще се задейства, ако някоя земна армия някога нахлуе в Сибир. Може би тя реагира само на космически заплахи (астероиди, извънземно нашествие), но не би взела страна ако военновъздушните сили на две или повече страни се бухат над Сибир (примерно руски срещу американски самолети). А може би вече древната защита се е задействала при земна война? Противно на това което ще ви кажат псевдо-империалистите Русия и Китай не са приятелчета борещи се срещу хамериканците. В миналото между двете империи с уж еднакъв обществен строй (комунизъм) са възниквали редица сериозни погранични сблъсъци, дори и днес тлее напрежение. Най-дългият въоръжен конфликт между СССР и КНР продължава 7 месеца и се случва през 1969 г. Преди години работех с хора от по-старото поколение, които добре си спомнят онази война на комунисти срещу комунисти. Те ми разказаха за някакво страшно руско секретно оръжие известно като "Синият лъч". То за минута изпепелило цяла китайска армия. Питам се, дали наистина това е било тайно оръжие на СССР или древната система се е задействала? И дали самоволно е решила да го направи или руснаците са открили начин да я управляват?

Има и скептична теория за произхода на "казаните". Според нея те са се получили в резултат на геологични процеси. Мехури от природен газ изригват към повърхността и изтласткват земните маси. Те се втвърдяват и така придобиват формата на сфера. Тази теория би обяснила и много от допълнителните аспекти на описаните местни легенди. Газовете са отровни и затова в околностите на "куполите" няма живи животни - те умират или просто бягат от там. Върху растителността обаче се оказва положително влияние и тя избуява. Газовете могат да причиняват и халюцинации и на местните хора и външните изследователи да им се привиждат същества в метални брони, стълбища и т.н. Действително е доказано, че в така наречената руска "долина на смъртта" има високи концентрации на газове като сероводород, въглероден диоксид, серен диоксид и въглероден дисулфид. Те причиняват световъртеж, объркване, слабост и т.н.

Източник

1 коментар:

  1. Опадалата коса и язвите по главата на потърпевшите са в следствие от радиоактивно облъчване так нар лъчеви болести.

    ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)