15 април 2019

Невинна жертва ли е бил Жил дьо Ре?

Жил дьо Монморанси-Лавал, граф дьо Бриен, барон дьо Ре, познат накратко като Жил дьо Ре, но останал известен и като Синята брада е френски рицар и благородник живял през 15 век. Някои го смятат за един от първите известни серийни убийци в историята, други обаче мислят, че срещу него е извършена гигантска машинация и той е невинен.

Жил дьо Ре е роден през 1405. Бил е капитан в армията на Жана д'Арк. Отличава се при превземането на град Жарго на 12 юни 1429. Неуспехът му обаче при обсадата на Париж, дължащ се на предателството на граф дьо Ла Тремуй, го прави нежелан във френския двор и е принуден да се оттегли в земите си и по-специално в замъка Тифаж, където именно се предполага, че е извършил престъпленията, за които по-късно е обвинен. Въпреки това през 1430 г. отново се връща на бойното поле и се отличава за пореден път - този път при превземането на Мелюн. Постепенно натрупва богатство. Така стигаме до повратната 1440 г. когато дьо Ре е арестуван и обвинен в убийството на 140 деца. Основни свидетели срещу графа са слугите му. Според показанията дьо Ре е примамвал децата в замъка си, предимно момчета и то с руса коса и сини очи, където ги измъчвал, изнасилвал и в крайна сметка убивал. Ако не можел да намери момчета, и момичета му вършели работа. Телата на жертвите били разчленявани, изгаряни и заравяни в земята.

Има няколко проблема в цялата история. След екзекуцията на дьо Ре двамата му обвинители - епископа на Нант и дукът на Бретан заграбват цялото му богатство. Те дори почват да си присвояват земите на графа още докато тече процеса срещу него. Двамата обвинители са имали голяма изгода Жил дьо Ре да бъде признат за виновен. Самите показания на слугите са изтръгнати чрез мъчения.

През 1992 френски съд прави ревизия на съдебния процес и обявява Жил дьо Ре за невинен.

Източник 1 и Източник 2


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Трансилвански легенди - трансилванската Жулиета
Ново развитие за серийният убиец от Клеърмонт?
Убийците от Брабант

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)