23 януари 2019

Трансилвански легенди - къде е отвел децата Хамелнският ловец

Каже ли се Трансилвания веднага повечето хора се сещат за граф Дракула. Това обаче не е единствената история свързана с тази знаменита област в Румъния.

Предполагам знаете приказката за свирачът от Хамелин, който със своята вълшебна флейта отвел всички деца от града. За нея съм писал в този материал:


В Трансилвания съществува една версия на тази история, която е малко по-оптимистична от всички останали. Според нея децата не са изчезнали безследно, свирачът ги е завел в една пещера и след като вървели дълго време, те отново излезли на повърхността през друга пещера намираща се в Трансилвания. Те се заселили и заживели тук.

Колкото и странно да звучи, изглежда има някаква истина в горната легенда, защото е установено, че преди няколко века действително много германци от град Хамелин са се преселили в Трансилвания. Е, едва ли са изминали разстоянието под земята, но кой знае - от десетилетия се твърди, че в Европа има древна подземна система от тунели опасващи целия континент.

Между другото наследниците на онези немски преселници все още живеят в някои общности в Трансилвания и пазят някои от традициите си.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)