26 октомври 2018

Посещение в Националния политехнически музей в София

Наскоро посетих Националния политехнически музей в София. Ето какви са ми впечатленията.

Входът е 5 лева. Музеят работи от понеделник до събота между 9:00 и 17:00 ч. Всички експонати са на първия етаж и поне според мен не са много. Бях единствения посетител, което изглежда е нормално - за жалост няма особен интерес към техниката и науката в българското общество. Касиерката сякаш дори се изненада като ме видя, явно е свикнала по цял ден да седи на касата без да дойде никой. На касата се продават и сувенири и различни печатни издания, отново не бе богат избора.

Самите експонати са доста интересни - първите телефони, фотоапарати, телевизори (включително и български модели). Имаше само един компютър, което е срамота - в България са произвеждани различни модели и можеха да изнамерят повече от тях. А може би музеят има повече експонати, но не ги е изложил всичките - все пак от колекционерска гледна точка нещата са доста скъпи - струват на черния пазар стотици и дори хиляди левове. Може би уредниците на музея се страхуват от кражби и затова не всичко е показано. Сигурно поради тази причина касиерката от време на време поглеждаше къде съм и какво правя - което бе леко неприятно за мен.

Като голям любител на шоколада и сладките работи, много ми бе интересна витрината посветена на захарната индустрия в България. Видях в какви кутии едно време са се продавали бонбоните.

Има и 3D портрети, които ми се сториха леко "крийпи" както е модерно да се казва напоследък (последната снимка).Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)