16 октомври 2018

"Досиетата Х" - най-реалният политически сериал

Ах, "Досиетата Х", любимият ми сериал, за който съм писал неведнъж и за който съм чел какви ли не неща. Мислех, че няма какво да ме изненада, но ето че попаднах на една гледна точка спрямо тази поредица, която бе нова за мен. "Досиетата Х" и политика - да погледнем от такъв ъгъл.

Абстрахирайки се от извънземните и паранормалното, които иначе са важна част от "досиетата", ние виждаме едно обективно описание на западащата западна демокрация (по-специално САЩ) в периода след Втората световна война.

Политическата нишка започва още от самото начало. Дейна Скъли е прикрепена към Фокс Мълдър, защото е доктор по образование и скептик, който се уповава на научния метод. Целта е да се неутрализира Мълдър с неговите странни идеи доближаващи се твърде много до скритите истини. Това, че планът на хората в сянка не успява, се дължи на честността на Скъли, която ще признае всеки факт, колкото и несъвместим да е с разбиранията ѝ. Цялата тази идея е едно към едно взаимствана от реалния живот и машинациите на ФБР, които вкарват агенти под прикритие на различни места, не за да ловят престъпници, а за да дискредитират неудобните за системата хора. Такива практики съществуват от десетилетия, но отново сериозно за тях се заговори едва след 2001 година и така наречената "война срещу тероризма". Изплуваха абсурдни неща. Правителствени агенти се бяха внедрили в разни неформални групички - за опазване на природата, пацифисти и т.н. Тези подставени лица се опитвали да подстрекават към извършване на насилие ("до кога ще търпим това отношение към природата, да взривим някоя замърсяваща фабрика"). Другите хора в групичките ги гледали с недоверие и като цяло не се подлъгвали, защото предпочитали мирните протести. Въпреки това много активисти бяха арестувани, защото на сбирките им се "подготвяли терористични актове" - няма значение, че самите подставени агенти ги говорят тези неща. Та, Досиетата Х показаха подобни неща дълго преди да се разразят реалните скандали. В различните сезони е имало различни второстепенни герои, които също го играеха нарочно подставени лица.


Често пъти отделните епизоди или цели основни сюжетни линии в "Досиетата Х" се въртят около различни медицински експерименти провеждани над отделни индивиди или цели малки или по-големи популации. Дори синът на Дейна и Фокс, с който завърши последния (иначе доста лош) сезон е резултат от такъв експеримент. Правно погледнато прикриването на истината за извънземните може да бъде оправдано, но медицинските експерименти върху населението нямат никаква законова основа, те са престъпление! Въпреки това, в реалния живот е известно, че САЩ са провели не един и два опита върху американци без тяхното знание. СССР не изостават в това отношение (просто по-добре си пазят мръсните тайни), не случайно една от най-популярните страшни истории в Интернет (така наречените крипипасти) се нарича "The Russian Sleep Experiment" (Руският съневи експеримент).

Като илюстрация за горното ще дам епизода "Red Museum" от Сезон 2 на Досиетата. Цяла общност от фермери в Уисконсин е подложена на въздействието на непозната субстанция, която хората приемат чрез телешкото месо. За контролна група за сравнение тайните експериментатори използват близка религиозна общност от вегетарианци. Друг пример е "Wetwired" от трети сезон - град в Мериленд е обхванат от параноидна лудост, оказва се, че хората са облъчени чрез устройства поставени в телевизорите им.


Какво да кажем за тайните правителствени програми и така наречените "черни бюджети"? Излизат все повече сведения за отклонявани пари на данъкоплатците към какви ли не секретни разработки (някои от които са били пълно пилеене на време). Нищо ново за зрителите на "Досиетата Х", Мълдър и Скъли се сблъскваха с такива неща всяка седмица. Ами постоянната официална политика на отричане, отричане, отричане? Нищо ново за феновете на сериала.


В "Досиетата Х" много от експериментите над населението се правеха от самите извънземни, поне в ранните сезони на сериала. Правителството на САЩ си затваря очите, защото е получило достъп до определени извънземни технологии. В тази идея на сценаристите някои виждат явна аналогия със случилото се веднага след победата над Германия. САЩ си затвориха очите за престъпленията на някои нацистки учени в замяна на това учените да работят за тях и да разкрият тайните на Третия Райх. Между другото в Досиетата има не една и две препратки към историческия фашизъм или към съвременните му форми.

От Сезон 4 в сюжета се появяват и руски секретни групи занимаващи се с извънземни, тайни експерименти и други машинации (епизоди “Tunguska” и “Terma”). Спорадично руснаци се появяват и в следващите сезони. Ако не ме лъже паметта, във втори епизод от последния сезон къщата на Мълдър бе атакувана от цял отряд руски десантчици. Като цяло в сериала руските агенти са наследници на съветските служби от времето на Студената война. Те са постигнали някаква отделна сделка с извънземните различна от тази на американците, освен това се опитват да манипулират и разрушат "западният свят". Е, не е ли това предсказание за това което стана през последните 5 години и руската намеса във всички по-важни избори и решения от Брекзит до Доналд Тръмп?

Не съм предполагал, че някога ще определя "Досиетата Х" като "най-реалният сериал". Но ето, че поне в един аспект - политическият, това определение има своето основание.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Защо ФБР евакуира Националната соларна обсерватория в Ню Мексико?
Съмненията остават след отварянето на слънчевата обсерватория в Ню Мексико

2 коментара:

  1. Ще преведете ли russian sleep experiment. Вече на доста места съм чувал за крипипастата, но с мойте ограничени знания по английски... Наистина бих се радвал да я прочета. Иначе поздрави, много хубав блог, чета го от 4 години сигурно и мога да кажа само позитиви както за статиите, така и за стила им на писане.

    ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)