02 август 2018

Илон Мъск трябва да е отвратителен човек

През 2016 публикувах тази статия:


Тонът ѝ, макар и хумористичен, бе положителен спрямо знаменития милиардер. Е, ето, че дойде време да покажа и "другата страна на монетата". Оказа се, че Мъск може да е отвратителен човек, което не трябва да е изненада.

Да почна обаче отдалеч. В края на юни и началото на юли светът следеше с притаен дъх драмата с тайландските деца приклещени в капан в тайландската пещера.


В крайна сметка имахме щастлива развръзка.


Няколко часа обаче преди да завърши спасителната операция Мъск изпрати в Тайланд построена от неговите служители мини-подводница, която да бъде ползвана в наводнената пещера. Мнозина обвиниха бизнесмена, че това е просто рекламна акция, един вид "ето, вижте ме, аз съм готин, заделям много пари, за да спася децата, без да съм задължен да го правя, аз съм добрият супермен-богаташ". Доводите, че това е просто рекламен шум са доста силни. Първо, по времето когато подводницата на Мъск пристигна в Тайланд, повечето момчета вече бяха изведени от пещерата. И второ, много по-важно, така наречената "спасителна подводница" не става за спасяване. Това не са думи на някой анонимник в Интернет, това го казаха самите експерти, водолази и спасители участвали в операцията. Цялата работа около Илон много ми прилича на случващото се в България след всяко бедствие - наводнение, пожар и т.н. Политиците тичат да покажат колко са загрижени, как работят извънредно, за да помогнат на хората и т.н., а всъщност целта им е да трупат точки пред електората. Та, така и Илон Мъск се опита да натрупа одобрение като се намеси където не му е работата. Да, ама не! Начинанието му удари на камък и тайландците му казаха да се разкара. Това явно доста силно нарани самолюбието на богаташчето, защото той взе да ръси обиди срещу спасителите. Стигна се до там, че дори нарече един от водолазите "педо", после се извини, но думите вече бяха казани.


Описаното е само едно от нещата, за които Мъск може да бъде критикуван, то просто е най-скорошното и най-скандалното от всички. Какво да кажем за лошите условия и извънредния труд във фабриките на Тесла? Ами са силната подкрепа на Мъск за ненормалника Тръмп? А за подозренията, че прехвалените му електроавтомобили всъщност не са кой знае какво?

Ще продължавам да следя много внимателно какво се случва с Илон Мъск и няма да пестя критики или похвали когато ги заслужава. А вас ви съветвам да не си правите кумири от живи хора (то и от мъртви няма особен смисъл). Ако боготворите сляпо някого, най-вероятно не просто ще бъдете разочаровани, а може сериозно да пострадате. Питайте германците от 30-те години на ХХ век, които издигнаха на пиедестал един чичко с интересно оформени мустачки....

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)