20 юли 2018

Фантоми с технологични костюми - част III

В предишната статия от поредицата представих чехословашкият "човек-пружина". Той твърде много прилича на английския "Джак с пети на пружини" (Spring-heeled Jack), който започва да върлува в Лондон, Шефийлд и Ливърпул през 1837. Дали тази прилика е случайна?

Джак е страховита фигура. Прави невероятно големи скокове, има нокти от стомана, понякога очите му светят в червено, друг път бели и сини пламъци излизат от устата му. Нападенията му са брутални, а залавянето му изглежда почти невъзможно. И макар основно да е забелязван в споменатите по-горе три големи града, той е виждан и на много други места в Англия, че чак и в Шотландия.


Източник

Малко размисли.

1. Джак е Перак?

Кой е бил Джак-на-пружини? Някой маниак от рода на Джак Изкормвача? Психопат извършващ убийства, чиято история е разкрасена със свръхестествени моменти? Ако е така няма как Джак и Перак да са един и същ човек, след като между техните появявания има 100 години.

Ако обаче това е демонично същество, то нищо не му пречи да спи един век и след това да се премести да върлува на друго място.

2. Перак е военна психологическа операция

Както стана ясно от миналата статия Перак оказва голям ефект върху чехите и словаците повдигайки им морала по време на окупацията и е изключително вреден за немците. Дали не е бил планиран предварително от британските и/или американските служби? Доказано е, че те използват суеверията, за да постигат определени цели. Ето два примера:Ако Перак е военна операция, то британците явно са нямали време да измислят нова легенда или да проучват местните митове в Чехословакия, те са взели на готово историята на Джак с пети на пружини и са я претворили в чешки вариант. Остава обаче въпросът какво/кой все пак е бил първия човек-пружина върлувал във Великобритания през 19 век.

3 коментара:

 1. На първата статия свързана с тези фантоми бях написал коментар, че Перак прилича на Джак и ето, че коментарът се превърна в статия

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, много точен коментар, съжалявам, че напоследък нямам време да модерирам коментарите и ги пускам с дни закъснение.

   Изтриване
 2. Анонимен26 юли, 2018 11:45

  Преди години във Варна също са видели нещо подобно:

  http://www.factor-news.net/index_.php?cm=2&ct=1&id=12141

  ОтговорИзтриване