18 юли 2018

Фантоми с технологични костюми - част II

Това е една история от годините на нацистката окупация на Словакия (1938-1945). През тези 7 години чехите и словаците са карани на сила да работят при тежки условия във фабриките, за да произвеждат оръжия за германците. Много хора работят буквално докато паднат мъртви от изтощение. Отделно от това населението е подложено и на други гаври и издевателства. Нацистите бързо разстрелват всеки, който се осмели да им се противопостави. Тук-таме има отделни групи, които оказват съпротива, но тя е като цяло неефективна. Страната е под ботуш.

Фашистките окупатори в Прага:


Най-голямото нацистко зверство срещу чехите е извършено след като съпротивата успява да убие Рейнхард Хейдрих, високопоставена фигура в СС. Две села са изравнени със земята, 1300 човека са убити на място, а 10 000 са арестувани и пратени в лагерите. Точно по това време се появява и един странен персонаж.

Хората разказват, че са виждали странен човек облечен в някаква черна екипировка, който освен това има маска на лицето със светещи очи. Този фантом има почти свръхестествени сили, най-вече способността му да прави големи скокове. Очевидци разказват как с лекота той е прескачал от покрив на покрив, над високи врати или движещи се влакове и дори над цели сгради. Поне в един случай този субект с неизяснен произход е прескочил от единия бряг на река Вълтава до другия. Именно заради тази си способност този "човек" получава прякора Перак, което може да се преведе като "Пружинникът" или "Човекът-пружинка". Друга негова способност е да издава оглушителен свирещ звук. Перак е и много бърз, здрав и силен, това го прави почти невъзможен за улавяне. Може да хвърли възрастен мъж и да разбие стена с лекота.

Първоначално Перак е разглеждан от хората като заплаха, като един вид демонична фигура, от която са се страхували. При ранните истории той гони и плаши гражданите, дори убива и изнасилва. Хората, толкова се наплашват от него, че въпреки нацистките заплахи, много отказват да отиват да работят нощни смени във фабриките. Това се отразява негативно на производството.


Скоро обаче образът на Перак се изменя. Тръгват слухове, че той е насочил своето внимание към немските окупатори. Извършва саботажи, изскача от сенките и прерязва нечие нацистко гърло. Като цяло удря внезапно и бързо се оттегля, но има случаи, в които активно влиза в бой с немските войници налагайки ги и ръгайки ги със всякакви видове хладни оръжия - мечове, ножове, боздугани. Използва и някакво звуково оръжие, което кара неприятелите да се гърчат от болка. Легендата разказва, че Перак е неуязвим за куршумите, те дори понякога отскачат от него и удрят други войници.

Перак е добър и с експлозивите, взривява няколко снабдителни камиона на германците и дори един танк разположен в парка Гребовка. Понякога от китката му изскачат пламъци като от горелка. Някои хора дори започват да вярват, че лично Перак е убил есесовеца Рейнхард Хейдрих.

Често на Перак му остава време да оставя антифашистки надписи по стените, включително и на трудно достъпни места, което още повече усилва легендата за свръхчовешките му сили.


Историите за Перак бързо се разпространяват из цяла Чехословакия, той се превръща в символ на съпротивата срещу нацистката окупация. Перак е навсякъде. Стига се до момент, в който всеки проблем, злополука или инцидент при германците се отдава на Перак. Когато войната свършва, Перак така внезапно изчезва, както и се е появил.

Има много теории за това кой или какво е Перак. Най-логичната е, че това е бил някой британски парашутист, американски агент или местен жител технически грамотен и опитен с експлозивите. Неговите "свръхспособности" са се дължали на това, че той вероятно е бил акробат или гимнастик. Може допълнително да е подсилвал скоковете си с пружини в обувките или да е имал на разположение някакви стимуланти даващи му временен прилив на адреналин. Той е прескачал някоя висока ограда, а в очите на уплашените хора е изглеждало, че е скочил двойно по-високо. Колко му е да тръгне легенда, че може да прескача цели сгради. Ясно е, че в цялата история много неща са преувеличени, но е и ясно, че тя не е съвсем измислена. Важното е, че нещата, които реално е направил този "Перак" са раздухани до такива пропорции, че започват да вредят на окупаторите.

Разбира се, има и теории, че Перак не е бил въобще човек, а примерно призрак, демон, дори извънземен. И макар в повечето случаи да харесвам такива обяснения, сега няма да развалям хубавата история с такива твърде невероятни неща. Слава Перак, героям слава!

Източник

2 коментара:

  1. Перак напомня на викторианския криптид Spring Heeled Jack(Скачащият Джак).И двамата имат необичайната способност за скачане, и двамата изчезват така както са се появили,и двамата са смятани за някакви свръхестествени същества. Разликата е ,че Перак е по-скоро анти-герой ,а Джак е повече като злодей тип изнасилвач.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19 юли, 2018 17:21

    Много интересна история. Браво!

    ОтговорИзтриване