09 юли 2018

Ирландски фермер намира древни златни спирали

По информация на BBC фермер от Ирландия е намерил няколко златни спирали, които вероятно са на хиляди години. Това е най-вълнуващото археологическо откритие за последните години в тази островна страна, станало е напълно случайно.

Фермерът Норман Уитероу е открил златните предмети, докато копаел в полето, за да направи дренаж. Точното място, където е направена находката, не е упоменато, за да не тръгнат тълпи от иманяри натам. Уитероу много се зачудил какви са тези "пръстени" и ги занесъл на местен бижутер, който пръв предположил, че това може да са артефакти с историческо значение.


Малко по-късно фермерът занесъл находката си в музей, където веднага разбрали, че това е важно археологическо откритие. Местният музей известил на мига колегите си от Националния музей на Ирландия, които се заели да проучват златните обекти. Първите догадки са, че тези предмети са още от Бронзовата ера, вероятно са направени между 1250 и 500 г. пр. хр.


Ирландия е богата на находки от Бронзовата епоха и такива често биват намирани в различни краища на страната. Предишни златни находки също не липсват, но точно като тези спирали досега не са били откривани.

Какво представляват тези спирали? Те са с диаметър почти 10 сантиметра, което значи, че не са пръстени, твърде са големи за който и да е пръст. В същото време пък са малки за да бъдат гривни. Затова учените предполагат, че може би са използвани като средство за размяна, нещо като примитивни пари.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Съкровището на Форест Фен

Няма коментари:

Публикуване на коментар