04 юли 2018

Рисунка на папагал от архивите на Ватикана

През месец май тази година публикувах тази статия:


В нея се разказва за тайните, които крият папските архиви. В края на материала изразих надеждата, че поповете все някога ще дадат пълен достъп до пазените документи (и други работи съдържащи се в тази библиотека). Е, пълен достъп все още няма, но едно по едно излизат интересни неща.

Група финландски изследователи са попаднали в архивите на Ватикана на оригинала на ръкописа известен като "De Arte Venandi cum Avibus" (Изкуството да ловиш птици). Този текст има английски превод, но в превода липсват рисунките придружаващи оригинала. Финландците били доста изненадани, когато на една от рисунките разпознали папагал. Досега най-старото изображение на папагал нарисувано в Европа бе една такава птица изографисана на олтар в Италия от 1496. "Изкуството да ловиш птици" е по-стар с цели 250 години.

Изненадите обаче не свършват до тук. Историците се запитали какъв точно вид е този папагал и за да разберат се обърнали към специалисти по птиците. Оказало се, че това е вид, който се среща само в северна Австралия, Нова Гвинея и близките острови. Официално обаче едва през 1606 първият европейски кораб достига до Австралия. Как тогава този папагал е бил пренесен до Стария континент, за да може автора на споменатия текст да го види и нарисува? Ключът към загадката се намира в самия ръкопис. Там е споменато, че папагалът е подарък от султана на Египет за императора на Свещената Римска Империя. Да, европейците не са пренесли сами птицата от Австралия до Европа, но явно индиректно двата континента са били свързани чрез средновековна търговска мрежа. Индийци, китайци или някой друг народ от Азия е изследвал Австралия дълго преди европейците да открият този континент. На свой ред тези източноазиатски изследователи са търгували с арабите, а те пък са обменяли стоки и знания с европейците.


Колко ли други подобни мрежи е имало в миналото? Вярвам, че и "неоткритите" Америки са били свързани с останалата част от света. А също така вярвам, че и много други доста по-фантастични тайни продължават да се пазят във Ватикана. Крайно време е да покажат ръкописите доказващи наличието на връзки с извънземни цивилизации!


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Нямало скрити помещения в гробницата на Тутанкамон
Символът GodSelf свързващ древните цивилизации
Изчезнал вид леопард заснет на видео?

Няма коментари:

Публикуване на коментар