27 юли 2018

Странната история на човекоядната розова мъгла

Този феномен, а според някои просто поредна градска легенда, се появява през 1955. Мястото на действието е река Томока, западно от Дейтона, Флорида. През въпросната година рибари и ловци започват да забелязват странна розова мъгла разстилаща се ниско над земята. Тя сякаш се движи целенасочено, без значение на къде духа вятърът. Не стига това, ами изглежда мъглата има корозивни свойства - когато премине над мъртви животни, тя сваля изцяло плътта им. Единственото, което остава е гол скелет. Същото ще се случи и със живи същества попаднали в мъглата.

Изглед от река Томока:


Скоро мъглата започва да бъде обвинявана за всяко мистериозно изчезване в региона. Намерят ли се някакви кости - човешки или животински, хората веднага решават, че това са останки от поредната жертва на мъглата. Изглежда тя обаче не се задоволява само с хора, животни и насекоми, според легендата, мъглата понякога съблича кората на дърветата и унищожава храстите. След себе си оставя мъртва пустош.

Наблюденията на мъглата продължават десетина години до към 1965 или 1966, след което тази история замира. Една популярна теория свързва мъглата с местен индианец наречен Чиф Томки, каква е обаче връзката, въобще не е посочено. Според градската легенда, този индианец бива прокълнат, защото открадва свещена златна чаша и с нея пие без разрешение от един таен фонтан на младостта. Заради постъпката си, той е убит от другите индианци. Е, каква е връзката с мъглата? Не е ясно.

Скептичното обяснение на феномена смята, че розовият цвят на вижданата мъгла се дължи или на блатен газ или на химически съединения изпускани от някой завод в региона. Това последното би обяснило и корозивните свойства на мъглата, вероятно химикалите са били вредни. Останалото в легендата е преувеличение, поне според скептиците.

Интересно, но от региона има още една страховита градска легенда. Някои изследователи дори се чудят, дали елементи от едната история не са прехвърлени в другата заради объркване и слаба памет. През същите години се разказва, че около река Томока има някакви странни светлини, които често следват хората или дори преследват автомобилите преди да изчезнат внезапно.

Сузън Хеди е изпълнителна директорка на Историческото общество на Ормонд Бийч. Тя си спомня, че е имала много срещи с въпросните светлини. Ето нейните собствени думи:

"Първият път, когато ги видях, бях в автомобил. Колата приближи светлината и тя се раздели на две отделни светлини, които преминаха от двете страни на автомобила. Отзад те отново се съединиха. Вторият път като ги видях бяха две отделни светлини, които се събраха пред колата и преминаха заедно над нея. По онова време имаше много спекулации какво може да е това, но никой не знаеше със сигурност. Разбира се, най-популярният отговор бе - извънземни. Други смятаха, че това е просто блатен газ, нещо което аз трудно мога да приема."

Разнасят се слухове, че тези светлини са смъртоносни и ядат хора. Ако те се докоснат до теб, ще погълнат плътта ти. Всички, които биват убити от светлините, остават като духове да витаят наоколо. Това последното се приема с доста скептицизъм, един човек споделя, че живее в района от 30 години и не е видял нито едно привидение.

Светлините също изчезват през 60-те години. Прави впечатление приликата в човекоядството в двете легенди. Дали няма известно смесване?

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар