02 юли 2018

Енциклопедия на невъзможното: феноменът "Джесика"

Тип: Мистериозен принцип.

Време и място на поява: Неизвестно. Обектът за първи път е идентифициран през април 2017 в уеб сайта Awake In My Mind, но изглежда действа от доста преди това. Обектът освен това не е ограничен в една географска област. Вероятно става на въпрос за глобален феномен.

Външен вид: Обектът е теория, която твърди, че за всеки човек наречен Джесика, който е убит, друга Джесика ще убие някого. Теорията не е научно доказана, но съвпаденията са доста повече от това което би се приело за нормално.

Modus operandi (начин на проява, действие): Не е известно какво е дало начало на този феномен, има няколко "правила", които важат:

- Всяка двойка убийства трябва да е сравнително близка като дати - обикновено с разлика до 6 месеца, макар че има случаи отдалечени и на година и половина (но винаги в две последователни години).

- Броят на жертвите и убийците изглежда се стреми да се балансира. Примерно ако повече жени на име Джесика са убити отколкото са убили, то следват повече случаи на убийства извършени от една или няколко Джесики.

- Начинът на извършване на убийствата във всяка двойка като цяло съвпадат.

- Възможно е принципът да действа и в обратна посока - за всяко убийство извършено от някоя Джесика, друга Джесика умира.

- Ако някоя Джесика е трябвало да бъде убита по силата на този принцип, но това не се случи, тя вероятно ще преживее сериозен инцидент вместо това.

Начин за ограничаване / предпазване: Неизвестни.

Допълнителни забележки: Сайтът "Awake In My Mind" идентифицира повече от 30 случая на съвпадение. Ето някои от тях.

- На 6 март 1989 7-годишната Джесика Ан Кар от Пенсилвания е застреляна от 10-годишно съседче, което се е докопало някак си до ловджийската пушка на баща си. По случаят се разгаря страшен спор. Едни настояват убиецът да бъде осъден до живот каквито са правилата за възрастните. Други застъпват тезата да му се даде втори шанс, защото е едва на 10. В крайна сметка момчето е осъдено да бъде под пробация докато навърши 21 години. През този период той не прави никакви нови престъпления, нито е известно да е извършвал нещо незаконно след това.

Съвпадението според принципа. На 10 ноември 1990 14-годишната Джесика Уайзман и нейният 17-годишен приятел Крис Томас убиват родителите на Уайзман в Хардфийлд, Вирджиния. Убийството е извършено с огнестрелно оръжие. Джесика е осъдена на максималния срок, който законите определят за деца. 17-годишният ѝ съучастник няма този късмет. Той е осъден на смърт и екзекутиран през 2000.

- Ноември 1995. 27-годишната Джесика Хърлстоун е пребита до смърт с тъп предмет от Стивън Уебър (39 г.) в Бъгфастлей, Великобритания. Причината е любовна драма. Уебър е осъден на доживот, но след време е помилван и пуснат от затвора. През 2016 отново е вкаран зад решетките заради тормоз над друга жена.

Съвпадението според принципа. Същият ноември през същата 1995 неонацистката Джесика Коуел (16 г.) и двама други "бели супремасисти" пребиват до смърт чернокож бездомник в Ланкатър, Калифорния, САЩ. Джесика получава 9 години в дранголника. Двамата ѝ съучастници получават смъртни присъди. Не е ясно дали са ги екзекутирали. В САЩ смъртните присъди често се изпълняват години и дори десетилетия след произнасянето на присъдата.

- 2 декември 2008. 20-годишната Джесика Карсон и нейният приятел Блейн Милам също на двадесет убиват 13-месечното бебе на Джесика. Двамата твърдят, че просто са опитвали да му направят екзорсизъм. Въпреки това Карсон получава доживотна присъда без право на помилване, а Милам е осъден на смърт.

Съвпадението според принципа (този път имаме обратна посока). 29 април 2009. Джесика Мартел (27 г.) е удушена от Гари Урбанияк (29 г.) в нейния дом в Канада. Урбанияк е осъден на доживотна присъда без право на помилване през първите 10 години.

Още случаи открити от други хора, а не от споменатият сайт ""Awake In My Mind".

- 30 април 1999. 34-годишната барманка Джесика Лал е застреляна в ресторанта, в който работи в Ню Делхи, Индия. Има 9 заподозрени, но обвиненията на всички са свалени през 2006. След няколко години срещу същите хора започва ново разследване и този път част от тях са осъдени - Ману Шарма на доживотен затвор плюс изплащане на кръвнина, Викас Ядав и Амардийп Сингх Гил на 4 години и глоба.

Септември 1999. Джесика Дишон (17 г.) изчезва от нейния дом в Кентъки. След 17 дни я намират мъртва. През 2015 нейният чичо си признава за убийството и получава 20 години затвор.

Това са две убийства и според принципа някоя Джесика трябва да убие също двама човека. Е, Джесика Уилямс се престарава. 19 май 2000, тя шофира под въздействието на марихуана в Лас Вегас и помита 6 тинейджъри, убивайки всичките. Тя е осъдена на 48 години затвор без право на помилване през първите 18 години. Наскоро тези 18 години изтекоха и специална комисия разгледа случая ѝ. Молбата ѝ за помилване бе отхвърлена.

- 1 юли 1997 4-годишната Джесика Фелпс изчезва от нейния дом във Флинт, Мичиган. Нейният труп е открит при изкопни дейности на 2 април 1998. Убийството ѝ остава неразгадано.

Съвпадението според принципа. 10 май 1998 тинейджърката Джесика Холтмиер и нейният приятел Арон Строу убиват по брутален начин 15-годишната Кибмърли Джо Дотс в Клиърфилд Каунти, Пенсилвания. И двамата са осъдени на доживотен затвор без право на помилване.

Със сигурност съществуват и много други случаи.

Препоръки: Ако ще имате деца, не ги кръщавайте Джесика. Ако самите вие се казвате така, обмислете смяна на името.


Зачудих се колко жени в България носят това име. Направих едно търсене по име във Фейсбук и се оказа, че не са толкова малко, колкото и мислех, че ще са. Но нека не се притесняват, това име не е проклятие. Много по кофти щеше да се казват Психо Корни Нинова например.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Градска легенда: трупът в метрото

1 коментар:

  1. Джесика е едно от най-често срещаните женски имена в САЩ,като от 1981 до 1997 е и на първо място.

    ОтговорИзтриване