19 май 2018

Siri, Alexa и Google’s Assistant реагират на недоловими за човешкото ухо команди

Все повече съвременни хора се доверяват на виртуалните помощници Сири, Алекса, Гугълс Асистънт. Една гласова команда е достатъчна и тези ботове и джаджи ще пуснат любимата ви песен, ще проверят нещо в Интернет или ще настроят алармата да ви събуди утре сутринта. Оказва се обаче, че собствениците на тези устройства не са единствените, които им "говорят". Различни екипи от учени, от САЩ и Китай, са установили, че трите джаджи реагират и на звукови команди изпратени на честоти недостъпни за човешкото ухо.

Впрочем има случаи на странно поведение на "умните" помощници. С годините тези инциденти стават все повече. Повреди и грешки в софтуера е едно от обясненията. Други пък директно скачат на паранормалното обяснение - демонични сили. Така де, щом като истински човек може да бъде обсебен, защо да не може и "изкуствен човек" да бъде обладан от зла сила? Определено доста интересна градска легенда се заражда пред очите ни.

Изследванията на учените дават още един вариант за странното държане на устройствата. Някой хакер им е изпратил неуловими команди. Най-лошото знаете ли какво е? Че не е дори необходимо хакерът да се приближи до Алекса и останалите "умници", за да им предаде командите. Той може да ги замаскира в музика например.

Представете си следният сценарий. Намирате някоя готина онлайн станция в Интернет движена от ентусиасти или пък си пускате YouTube видео с лежерна музика. Нямате си на представа кой е качил видеото, някой любител на чилаут музиката може би. Може би да,....а може би не. Има съвсем реален шанс ъплоудерът да е някой хакер или пък зад онлайн музикалната станция да седи цяла престъпна група. Сред отпускащите тонове е вградена неуловима за ухото ви команда - "изпрати всички пари от кредитната карта на офшорна банкова сметка номер еди-кой-си".

"Готино", а? Май хората могат да бъдат по-опасни от демоните.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Алекса е започнала да се смее зловещо

Няма коментари:

Публикуване на коментар