26 май 2018

Октоподите са извънземни?

Преди време написах тази статия:


Идеята, че котките са извънземни е по-скоро пародийна, не така стоят нещата с настоящата теория. Тя не е предложена от някой затънал в илюзиите си конспиратор или напушен ютюбър, зад нея стои група от сериозни учени.

Тяхното изследване е публикувано в изданието "Progress in Biophysics and Molecular Biology", основната му тема е изначалният въпрос как животът се е появил на Земята. Учените разглеждат няколко от най-популярните хипотези и обяснения. Октоподите са по-скоро странична забележка, но тя е много интересна. Загатната е възможността Главоногите (октоподи, сепии и др.) да не са местен земен вид.

Възможно ли е, питат учените, предците на съвременните главоноги да са дошли на нашата планета под формата на замразени яйца заедно с кометите падащи на Земята. Геномът на един октопод съдържа 33 000 гени, повече отколкото има в Хомо Сапиенс. Освен това той има голям мозък, сложна нервна система, развити очи, гъвкаво тяло, възможност за смята на телесният си цвят. Все едно идва от цял отделен клон на еволюцията.

Идеята, че животът на Земята може да е дошъл от космоса, не е нова сред научните среди. Тя се нарича Панспермия.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар