18 май 2018

Капани за демони

От както човешкият род вижда или най-малкото вярва, че вижда демони, от тогава и съществуват начините да се предпазим от тези създания и дори да ги прогоним или хванем.

Примерно между 3 и 6 век в района на Месопотамия се е зародила една практика, която намира добър прием сред зороастрийците и еврейските племена. При нея се правят четири специални купи от теракота декорирани с магически символи. Те се закопават в четирите ъгъла на новострояща се сграда. Така злите духове и демони нямат достъп до къщата. Подобни купи са намирани не само в частни жилища, но и в публични сгради, площади където се събират хора, ферми и дори гробища. Обикновено надписите на купите са изписани на еврейски или арамейски. Ранните християни също възприемат тази практика макар че използват древносирийски за изписване на магическите сказания.

В централна Америка местните племена са имали подобни ритуални предмети наречени по-късно "ojos de dios" (очите на бога). Северните племена пък са имали специални шамани улявящи демони. Това е стававало посредством специални бутилки, в които злите създания влизат, но няма как да излязат обратно. Друг индиански трик бил да се прилъже злия дух в куха кост, която после се запечатва от двете страни с мъх или лишеи. В Тибет подобни капани са се правели от черепите на биковете.


В добрата стара Европа пък са съществували така наречените "вещерски бутилки". Тези шишета се пълнят с коса, изрезки от нокти, дори кръв и урина. Това подлъгва злото същество, че е намерило някой, който търси и то влиза вътре. След това шишето било затваряно, обграждано с огледала, заравяно, хвърляно в огън или в течаща вода - методите за отърваване от злата сила варирали. Имало е и вярвания, че същите методи можели да се използват и за улавяне на човешки души.

Дори в Библията е описан предмет имаш влияние над демоничните създания. Това е пръстенът даден на цар Соломон от архангел Михаил. Той е можел да контролира демоните.


Източник

1 коментар:

  1. Интересно Шефе тоя печат как му е името , че съм го мяркал някъде май :) хубава статийка браво

    ОтговорИзтриване