13 май 2018

Секретните архиви на Ватикана

Архивите на Ватикана са удивителни. Те са истински лабиринт от рафтове и етажерки пълни с книги, свитъци и отделни листове. Правени са приблизителни изчисления, че ако всичкото съдържание на архива се подреди в права линия, то тя ще надхвърля 80 километра!

Официално архивът започва да съществува през 1612 г. по времето на папа Павел V. Най-старите документи, които е успял да събере датират още от 8 век, поне такова е официалното твърдение, много е възможно да има и доста по-стари текстове.

Архивът има повече вид на крепост и подземен бункер отколкото на библиотека. Има един единствен вход, макар че и за това има съмнения.

Официалното име на тази обширна колекция е Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum. Латинската дума "Secretum" често пъти се превежда погрешно като "секретни", макар че истинското ѝ значение е "частни", "лични". Това обаче не променя факта, че тези архиви са си точно секретни, достъпът до тях е силно ограничен и не е ясно какво се съдържа в тази библиотека. Поради това съвсем естествено са се появили редица спекулации и теории на конспирацията.


Нека почнем първо с това какво наистина е установено, че се пази в архива на Ватикана. Той е пълен с исторически ценни документи.

Тук се пазят множество писма писани от различни личности до съответния по това време римски папа:

- Писмо от Мария Стюарт, кралицата на Шотландия. За участието си в заговори срещу английската кралица Елизабет I е съдена за държавна измяна и екзекутирана през 1587. В писмото си тя моли папата да се намеси и да я спаси.

- Искане от Микеланджело да му бъде заплатена работата по Сикстинска капела.

- Писма от крал Хенри VIII, Абрахам Линкълн, Джеферсън Дейвис (президент на Конфедералните американски щати по време на тяхното съществуване между 1861 и 1865),

- Писмо от китайската императрица Довагер Уанг царувала през 17 век. Тя приема католицизма и се преименува на Елена. Знаехте ли, че Китай е имал императрица католичка?

- Писмо от 1887 от канадското коренно племе Оджибве, написано върху кора от върбово дърво.

В архива се пазят официалните едикти на папите. Например документът, с който немският еретик Мартин Лутер е отлъчен от църквата. Друг интересен едикт е този, с който през 1493 папа Александър VI поделя тогавашният свят на зони на влияние между Испания и Португалия (явно нищо ново под слънцето - СССР и САЩ не са първите пожелали да си поделят света).

Тук е и дългият почти 60 метра (!) свитък с детайли относно процеса от 1307 срещу рицарите тамплиери. Друг подобен ръкописно написан текст съдържа данни за процеса срещу Гагилео Галилей от 17-ти век.

Друг любопитен документ е доктрината за непорочното зачатие на дева Мария, написана през 1854 г.

Кой и как може да получи достъп до архивите на Ватикана? Дълги векове на практика почти никой не е имал достъп до тях освен самият папа, дори на кардиналите е била отказвана тази чест. Едва през 1881 папа Лъв XIII дава макар и доста ограничен достъп до това информационно съкровище.

За да бъде допуснат някой до архивите, той трябва да е реномиран учен одобрен от светите власти на Ватикана. Процесът може да отнеме години. Журналисти, любители историци, студенти или просто ентусиасти нямат никакъв шанс. Дори и пред одобрените учени се издигат редица други пречки. Те трябва ясно да заявят както търсят в тази необятна колекция. Не им е позволено просто да се ровят. Могат да посочат до едва три документа съдържащи се в дебелите каталози предоставени им от пазителите на архива. Докато разглеждат каталозите (налични ръкописно само на латински и италиански!), те са зорко наблюдавани. Не стига това, ами имаш и време за което трябва да си избереш трите документа. Ако то изтече, ще те помолят да напуснеш архивата. Все пак имаш още един шанс на следващия ден.

Не всичко се съдържа в споменатите каталози. Там са само документите по-стари от 75 години. Липсват и много други, които са забранени за показване без значение колко са стари или нови.

През 2012 Ватикана все пак предостави временен достъп до малка част от архивите и на журналисти. Това бе по случай четиристотната им годишнина. Дали за кръглия юбилей от 500 години ще даде малко достъп и на обикновените граждани :D ?


А сега нека преминем към най-интересната част. Какво се предполага, че има скрито в архива, това което не се показва на никой. Теориите варират от вероятни до фантастични.

Една популярна теория твърди, че в архивите се съдържа информация за връзките на Ватикана с нацистите по време на Втората световна война и преди това. Част от тези събития все още влизат в 75-годишното ограничение и достъпът до документите от този период е забранен. Историкът Дейвид Керцер, който е и професор по антропология, все пак е успял да получи достъп до периода преди това, а именно понтификатът на Пий XI (1922-1939). Керцер твърди, че е попаднал на сигурни данни, че Ватикана е сключила сделка с Мусолини да си затваря очите за неговия анти-семитизъм в замяна на привилегии за църквата. Това повдига въпросът дали няма и други такива договорки с нацистите и Хитлер.

Твърди се също така, че в архивите се пази информация за реалното съществуване на редица митични религиозни артефакти като Светия Граал, Кивотът, кръстът на Христос, короната от тръни и т.н. Някои смятат, че има карти и напътствия как да се стигне до тези предмети с неимоверна религиозна стойност, други мислят, че самите предмети се пазят в архива!

Има и спекулации, че архивите знаят за истинската кръвна линия на Исус Христос, теория все едно взета от книгите на Дан Браун. Точно на обратното - някои вярват, че в архива се крият дукументи показващи, че Христос никога не е съществувал.

Отделни хора смятат, че някои от текстовете и свитъците са магически и прочитането им на глас ще сътвори някаква магия. Някои книги пък доказвали съществуването на демони.

Тук се пази информация и за случилото се край Фатима. През 1917 три деца край едноименното португалско село стават свидетели на чудо. Според твърденията дева Мария им се появява и им показва три видения. Първото е гледка от Ада, второто е предсказание, че скоро Първата световна война ще свърши (не е било трудно това да се предскаже през 1917 след три години на изтощителна война, извинете ме за скептицизма). Третото видение / пророчество дълги години е засекретено и това поражда редица спекулации. В крайна сметка то е оповестено през 2000, но на практика не съдържа нищо конкретно. Ето го:

„...От лявата страна на нашата Господарка, но малко по-надолу, видяхме ангел с огнен меч в лявата ръка. Изригващите пламъци сякаш щяха да подпалят цялата Земя, но те гаснеха в момента, в които се докоснеха до сиянието на Божията майка, излъчвано към него от дясната й ръка. Сочейки към Земята с дясната си ръка, ангелът гръмовно каза: „Покаяние. Покаяние. Покаяние.” Пред нас се появи епископ, облечен в бяло, и имахме усещането, че това е Светият Отец. Други епископи, духовници, мъже и жени, религиозни, вървяха по стръмната планина, на върха на която имаше огромен Кръст от корково дърво. Преди да го докосне, Светият отец мина през голям град, половината в руини. С трепереща походка, белязана от болка и скръб, той се молеше за душите на телата, които срещаше по пътя си. Когато стигна върха на планината, в подножието на Кръста, беше убит от войници, които стреляха по него с куршуми и стрели, а по същия път умираха епископите, духовниците, жени и мъже. Под двете рамена на кръста имаше два ангела, всеки с кристална купа в ръце, в които събираха кръвта на мъчениците, с които поръсваха душите, които се опитваха да намерят пътя към Бога.” (Източник)

Според някои това предсказвало, че Рим ще бъде завзет от Ислямска държава или обрисувало опита за убийство на папа Йоан-Павел II случил се през 1981. Трети смятат, че даденият от Ватикана текст не е истински и третото видение все още се пази под ключ в секретния архив.

Ето още няколко по-кратни и дори твърде абсурдни теории за това какво се пази в архивата:

- тела на извънземни и извънземни технологии
- карти показващи местоположението на множество съкровища скрити през вековете от кого ли не - царе, аристократи, диктатори.
- най-голямата на света колекция от порнография
- свидетелства за сексуалните издевателства в католическата църква
- Специално устройство (Хроновизьор) чрез което може да се види какво се е случвало в миналото
- Пълната истина за Илюминатите (някои смятат, че самите илюминати управляват архива)


Аз лично се надявам някога здравият разум сред поповете да надделее и да дадат пълен достъп до архивите и тяхното дигитализиране. Защото ако все така продължават да ги пазят, рано или късно ще се стигне до непоправимото - унищожението им, при бедствие като земетресение например, при случаен или умишлен пожар и т.н. Тогава безценното съкровище ще бъде завинаги загубено за човечеството.

ПОДОБНИ СТАТИИ:Шарлатанката Ванга

1 коментар:

 1. Всъщност поповете са далеч по умни отколкото изглеждат
  Знанието е сила все пак!
  А с тези архиви и аз да съм на тяхно място доста лесно ще водя парада защото всяка държава ще ми вярва заради уж архивите дето имам...
  Все пак и аз мога на стара хартия да напиша ала бала портокала и после цялата планета да ми вярва...
  Аз лично мисля че архивите са малкото зло и прикритие на нещо по голямо под самия архив...
  Все пак кой ще повярва на нещо отпреди 10-15 века назад?
  Всички си знаят тяхната а това че някой им казал истината голям праз...

  ОтговорИзтриване