06 април 2018

Шарлатанката Ванга

Може би знаете, че имам и англоезичен блог "Мистерика". В началото на 2017 бях помолен от западни изследователи да им разкажа малко повече за "феноменът Ванга" понеже постоянно чували за нея. Подготвих статия и им отворих очите за истината.

Наскоро чух, че според някакво проучване 75% от българите вярвали на Ванга. Май е време да припомня какви всъщност са фактите за тази голяма манипулация.

Според някои статии като тази:


баба Ванга била предсказала събитията от 11 септември, мега-цунамито от 2004, аварията във Фукушима и появата на Ислямска държава. Дали?

Нека почна обаче с малко биографическа информация.

Баба Ванга (31 януари 1911 - 11 август 1996), рожденно име Вангелия Пандева Димитрова, известна след женитбата си и като Вангелия Гущерова, е родена в Струмица, тогава част от Отоманската империя, а днес в пределите на република Македония. Тя е едно обикновено дете със сини очи и руса коса. Според нейните собствени твърдения, превратен момент в живота ѝ настъпва, когато някакво "торнадо" я вдига и я запокитя в полето. Когато хората я намират, тя е много уплашена, а очите ѝ са покрити с пясък. Тя не може да ги отвори на момента заради силната болка, постепенно с годините губи зрението си.

По време на Втората световна война тя привлича вярващи с предполагаемите си умения да лекува и успокоява. Много хора я посещават с надеждата да разберат дали роднините им на фронта са живи или не. На 8 април 1942 я посещава дори Цар Борис III, явно Ванга не му помага особено, защото след 2 години царят ще почине при мистериозни обстоятелства.

През същата 1942 Ванга се омъжва за Димитър Гущеров, който идва при нея да я пита кои са убийците на брат му. Тя уж му ги казва, но само срещу обещанието да не търси отмъщение - все пак щеше да е доста кофти този Гущеров да убие невинни хора, само заради това, че Ванга ги е посочила. Ванга "лечителката" не може да помогне на собствения си мъж и през 1947 той се разболява, започва да пие и умира на 1 април 1962 година.

След Втората световна война Ванга продължава да бъде посещавана от известни личности и обикновени хора. Леонид Брежнев, ръководителят на СССР също и идва на гости.

Ванга умира от рак на гърдата на 11 август 1996. По-голямата част от живота си прекарва в Петрич и Рупите.

Къщата на Ванга в Рупите:


В днешно време има църква посветена на баба Ванга. Черквата "Света Петка" е построена на място посочено лично от Ванга през 1992. Нещо което може би не знаете - тази "черквица" не е одобрена от Българската православна църква, защото не е направена според каноните! Отношението на духовниците спрямо Вангелия е повече от отрицателно! През 2011 дори обявиха Петър Дънов за лъжепророк, а Ванга за магьосница (в негативния смисъл, християнството отрича магията защото е дело на Дявола).

Църквата клейми Ванга и Дънов

Нещо повече, добре известният пловдивски митрополит Николай дори нарече в прав текст Ванга сатанински феномен. Което е обида за истинските сатанисти, как ще ги сравняват с Вангелия!?

Но сатанистки или не, дали Ванга въобще е феномен? Както казах в началото, всеки 3 от 4 българи ще отговорят положително, дори яростно очаквам да се втурнат да защитават "пророчицата" (хайде, давайте със злостните коментари под статията и във Фейсбук!).

Преди да посоча някои факти взети от статии, нека разкажа за личните ми впечатления от Ванга. За първи път чух за нея като млад тинейджър. През 1994 българският национален футболен отбор постигна забележителни успехи на Световното първенство в САЩ. Целият народ беше в еуфория, мислехме, че ще станем световни шампиони. Гледах по телевизията за това как журналисти питаха Ванга кой ще достигне до финала. Тя каза, че две държави започващи с "Б" ще играят в последния мач. По онова време бяха останали в надпреварата точно две държави започващи с тази буква - България и Бразилия. Е, Ванга сбърка - във финалния мач играха Бразилия и Италия (Бразилия спечели).

Две години по-късно Ванга умря и изглеждаше, че историята е приключила. Скоро обаче започнах да забелязвам все повече и повече статии посветени на нейните "предсказания". Бързо забелязах, че сякаш са написани по един и същ шаблон. Всички те твърдяха, че неща случили се до този момент са били предсказани от Ванга. Завършваха с нейните пророчества за бъдещи събития. Почти никое от тези пророчества обаче не се сбъдваше!

Същата схема забелязах и в англоезичните статии, когато тръгнах да пиша моя материал от 2017. Ето един пример:


Тази статия е писана през 2016. Тя твърди, че Вангелия била предсказала появата на Ислямска държава, падането на двете кули в Ню Йорк, цунамито от 2004, глобалното затопляне и т.н. Дори предсказала, че 44-тият президент на САЩ ще е чернокож (демек провидяла е Барак Обама). Той обаче щял да е последният президент на Америка. Европа ще спре да съществува като континент през 2016, всичко ще е празна пустош лишена от живот.

Първи факт. Никога не може да се намери информация за "сбъдналите се" минали предсказания на Ванга. Никога! Намерете ми поне една изрезка от вестник, поне една статия от преди 11 септември 2001, която да съдържа дори бегло описание на атентатите в Ню Йорк в пророчество на Ванга.

Втори факт. Никое от бъдещите "пророчества" на Ванга не се сбъдват. Както добре знаем Обама не бе последният президент на САЩ, нито пък Европа бе унищожена през 2016. Доста жизнена е като гледам.

Определено повечето статии за Ванга са "фалшиви новини", макар че за това едва ли можем да виним самата нея. Просто разни псевдо-журналисти си измислят разни неща и ползват славата ѝ, за да си пробутват писаниците. А може би всичко се прави нарочно с определена цел? Дали някой не се опитва да втълпи определени неща на простите хорица с твърдението, че това било казано от Ванга? Но да не задълбавам в тази конспирация.

Въпреки това може би все пак баба Ванга е имала някакви способности? За да отговоря на този въпрос потърсих сведения от обикновени хора посетили петричката врачка. За жалост повечето от разказите са втора ръка - "имах познат, който познаваше...".

Един бърз пример. Преди няколко години бях споменал нещо за Ванга в блога и веднага се намери един читател, който яростно се втурна да я защитава. Неговите родители посетили Вангелия и тя им казала, че синът им ще влезе в затвора. Той действително прекарал известно време зад решетките. Но дали наистина Ванга е казала това? Той не го е чул с ушите си, бил е много малък, чул го е от родителите си. А те дали не са го излъгали? Примерно за да го успокоят, нещо от рода "не се ядосвай, че си влязъл в затвора, не си ти виновен, така ти е било писано, съдба, Ванга го предсказа".

Всички случаи на обикновени хора, на които съм попадал, могат да се обяснят без въвличането на свръхестествени сили. Все още търся Случаят (с голямо "С"), който категорично ще докаже, че Ванга е имала свръх-способности. Не съм убеден, че някога ще го намеря, може би просто защото го няма. Все пак съм попадал и на някои доста интересни разкази.

Отново през 2017-та публикувах тази статия:


В нея основно се разказва за паранормалните занимания на известният български професор по право, но има и няколко случая свързани с Ванга. Копирам ги.

"През по-нататъшните години много се говореше за знаменитата Вангя от Петрич. Чувах много неща да се разказват. Но първият несъмнено достоверен разказ беше на моя съканторник Петър Герганов, млад адвокат, ревностен партиец. Той беше ходил два пъти в Петрич за едно наказателно дело. След втория път ми разказа, че когато отишъл първия път, родителите на неговия клиент (който бил в затвора) му казали: “Ние питахме Вангя и тя каза: Ще го осъдят, но на колко, не мога сега да ви кажа. Питайте ме в деня преди съда.” Сега, като отишъл за заседанието, те му рекли: “Вангя каза, че ще го осъдят на две години. – И на толкова го осъдиха”, каза Герганов.

Другият случай чух една вечер в кантората на покойния адвокат Комитски. Аз бях пенсионер и той ме покани след работното му време да отида при него, защото имал една дамаджана хубаво вино. В кантората дойде една жена към четиридесет и пет години, с вид на работничка. Комитски ми я представи като бивша партизанка, сега началник на цех в “Малчика”. Тя ни разказа историята, която следва. След Девети септември тя и “нейният другар” минавали през Петрич. Като били чули за Вангя, тя предложила да идат да говорят с нея. Защо не? Обадили се в дома й. Вангя казала: “Да влязат, но да си остават пукалата.” Влезли, завързал се разговор. Вангя казала на посетителката за нейното семейство, родители, братя, сестри, и й рекла. “Когато ти отиваше на среща с Тано Цолов се подхлъзна в река ... Оттогава на дръжката на пукалото ти има белег.” После й казала: “Във вашия двор на село има едно голямо дърво. На толкова и толкова крачки от него към къщата е заровена една пушка. Тя е на ..., когото убиха при еди-коя си река.” Нашата събеседничка продължава: “Излязохме, взех си револвера, гледам: наистина на дръжката има белег. Казвам на моя другар: Не мога да търпя, да вървим на село да видим за пушката.” Когато отишли в селото й, тя намерила наистина закопаната пушка.

Преди две-три години, когато перестройката в Русия беше започнала и оказваше влияние и у нас, телевизията даде един любителски филм, снет от професор Шипковенски, който се е занимавал с Вангя. Той беше заснел разговори на Вангя с клиенти. Направи ми впечатление, че в началото на разговори с клиенти Вангя, започвайки да говори за семейството на клиента, беше несигурна и даваше едно-две погрешни имена, докато попадне на истинско име: след това отговорите й ставаха сигурни и верни. Това ми напомняше моите сеанси, когато чашката почваше несигурно, даваше отделни несвързани думи, докато започнеше гладко. След снетото от професор Шипковенски телевизията даде мненията на трима психиатри и двама психолози. За мое учудване, лекарите обявиха отговорите на Вангя за измама, като се позоваваха на това, че тя се нагаждала към клиента си и с несигурни отговори разбирала какъв отговор да даде на края. Това беше съвсем абсурдно."


Не знам защо Венедиков толкова се учудва на заключенията направени от учените. Винаги сериозната наука се е отнасяла със скептицизъм към Ванга. През 2016 пък се появи това:


Цират:

„За баба Ванга е известно всичко. Това е една сляпа, нещастна жена. Но отличен бизнесмен, щом успя да превърне едно от най-изостаналите и затънтени места на България в център на поклонничество за хора от цял свят. Знаете ли, кой най-много се молеше за нея? Таксиджии, сервитьори в ресторанти и кафенета в района, хотелиери-все хора, които изкарваха добри пари от работата на „ясновидката”, казва академикът.

Според него, именно тези хора, които са карали гостите, хранили са ги и са общували с тях, са доставяли сведение на Ванга, за да ги казва тя пред смаяните си посетители. Александров разкрива, че такива „екстрасенси” е имало и в Русия.


Това ли е всичко? Това ли е истината за Ванга? Една измамница възползваща се от наивността на хората. Няма ли нещо повече? Всъщност изглежда, че има, но не е това което очаквате.

От години се говори, че "баба Ванга" всъщност е проект на тайните репресивни служби на НРБ - така познатата ни Държавна сигурност (ДС). Според някои ДС-то не се е разпуснало след падането на псевдо-комунистическия режим, а е минало в сянка, но тази конспирация не е тема на настоящата статия. Държавна сигурност наистина бе много мощна организация, тя следеше населението и имаше данни за много хора, неща, които хорицата дори не са предполагали, че се знаят от някой друг.

Твърди се, че ДС е използвало Ванга, за да шпионира хората идващи при нея. Това също така би обяснило как Вангелия "познава" някои детайли от живота на хората, без да ги е срещала преди. Тези неща са ѝ казвани предварително от агентите на ДС, често пъти посещенията при "пророчицата" са ставали със записване или дълго чакане, буквално е имало опашка от наивници пред къщата ѝ - казвали са ми го роднини, които са искали да минат през Ванга, но така и не са си дочакали реда. Така че се е знаели на кой предстои Ванга да "пророкува". Службите са имали достатъчно време да изровят факти за човека и да ги предоставят на шарлатанката. Това би обяснило и някои неща в мемоарите на Петко Венедиков.

Първо за този клиент на адвоката, за който тя е казала, че ще получи осъдителна присъда от 2 години. Може би съдбата му е вече била решена към момента, в който той посещава Ванга. Агентите са знаели каква ще му е присъдата и са я казали на Вангелия. Може би "закопаната пушка" е просто поредната легенда сътворена от ДС с цел да възвеличае Ванга и хората още повече да повярват в лъже-способностите ѝ (ето, че Венедиков вярва безусловно, щом случаят му е разказан от партийци). Бившата партизанка и фанатизирана поддръжничка на "народната власт" вероятно би казала всичко, което агентите поискат от нея - "в името на народа"....

И така, пророк ли е баба Ванга. Твърдо не! До този момент не съм попаднал на нищо, което да ме убеди, че не е шарлатанка.

9 коментара:

 1. “Ние питахме Вангя и тя каза: Ще го осъдят, но на колко, не мога сега да ви кажа. Питайте ме в деня преди съда.”

  Ако беше пророчица щеше да им каже веднага, явно е чакала да ѝ кажат каква ще му е присъдата та и тя да я каже на хората.

  ОтговорИзтриване
 2. Димитър Терзиев06 април, 2018 09:50

  Ето коментар от първо лице. 80-та или 81г. не помня точно брат ми, тогава на 3-4г. имаше проблем с крака. Нямаше болки но видимо започна да накуцва и проблема започна да се задълбочава. Нашите обиколиха какви ли не лекари, правиха му какви ли не снимки и заключението на всички беше че е напълно здрав. Нашите се записаха за час при баба Ванга, лека и пръст. Само за информация сега ги попитах дали тогава са казвали за какво е посещението. Отговориха ми НЕ. И доколкото знаят и от други, които са я посещавали, никой предварително не е казвал за какво отива там. Това последното го пиша защото версията че ДС предварително подготвяла какво да говори издиша тотално. Но да се върнем на нашият случай. Единственото, което са поискали от нас предварително е брат ми да спи бучка захар под възглавницата в деня преди да отидем. Там тя директно заяви - на това дете тук лек няма да намерите. И не е здраво, както ви казват докторите. Ще отидете в София, (вече не помня точно лечебното заведение, което посочи) там ще срещнете една жена, тя ще намери каква е болестта и ще ви предложи две места за лечение. Едното е на море другото на планина. Ще изберете това на морето и ще минете и без операция. Това и бяха думите и приключихме. Нашите заведоха брат ми, където им казаха и след нови иследвания и снимки на посоченото място се констатира че има разрушаване на ябълката на крака(не знам каква е медицинската диагноза, така ни беше обяснено на нас тогава). Оказа се че това нещо се лекува само в специални санаториуми, за няколко години и обикновено накрая е необходима и хирургическа интервенция. По това време е имало два такива санаториума, както беше казала тя, един в балкана и един на морето. Нашите избраха морето и слава богу след 3 години, брат ми излезе от там здрав и беше един от малкото разминал се с хирургическа интервенция на края.

  ОтговорИзтриване
 3. Димитър Терзиев06 април, 2018 09:50

  олкова за разказа от първо лице. Сега малко за статията. 1. Повечето предсказания циркулиращи из медиите от името на Ванга са измислици на автори търсещи евтина слава и сензация. Дори нейни близки многократно са казвали за ред подобни предсказания не са истина. Няма как тя да носи вина заради индивиди търсещи евтина слава и петнящи името и. 2. Само човек, който не познава Ванга или поне не е прочел книгите от нейните най-близки хора, може да твърди че тя е била някакъв търгаш и е въртяла едва ли не измамна схема за печелене на пари. Баба Ванга никога, ама никога не е искала пари от никой за нищо. Не съм сигурен дали е нямало някаква минимална такса при самото записване, когато там се намеси и държавата, но и да е имало тази такса е отивала за хората подържащи реда отвън а не за нея. Тя е получавала доста подаръци и пари от признателни хора, но не е изхарчила за нея и една хилядна от това. Не е имала нито скъпи дрехи, нито скъпи вещи, къщи, имоти, бижута или каквото и да било. Всичко, което е била събрала, след смъртта си е оставила на фондацията носеща нейното име.

  ОтговорИзтриване
 4. Димитър Терзиев06 април, 2018 09:50

  Така че е обидно не за нея, а за тези, които се опитват да я оприличат на бизмесмен, въртящ измама за пари. 3. Вече писах че това с ДС няма как да е вярно, само ще спомена че далеч преди да има ДС тя си е извоювала името и е помагала на хората. Така че Ванга не се е появила като продукт на ДС а е била известна далеч преди това. Виж, дали ДС я е подслушвало или използвало в последствие, това не мога да кажа. 4. Не знам защо някои хора си мислят че тя е била магьосница, едва ли не и че е могла да помогне на всеки. Е не е така. Ако смъртта е пред теб тя няма как да ти помогне. Нейната дарба, според нея самата е била да говори с мъртвите и да вижда неща от бъдещето, но не и да ги променя. Това че цар Борис е щял да умре и тя не го била спасила е смешно, като аргумент срещу нея. 5. Автора на статията твърди че няма доказателства за нейни пророчества и всичко било писано след като се случило. Ще го посъветвам да чете от първоизточника, тоест книги написани от хора били близки до пророчицата. В една от тези книги е издадена през 2011г с автор Жени Костадинова. Книгата се казва "Ванга пророчицата". Та там ще намери неща, казани от нея а не от някой друг. Там може да прочетете и за предсказанието и за Сирия. Това определено е писано преди войната там. 6. И да не забравяме, че нейни думи са че нищо не е написанао предварително и много неща могат да бъдат променени. Това, което тя дава за бъдещето е един вероятен вариант, но то не е константа. 7.И последно само ще спомена. На много хора, при които е виждала смърт тя не е казвала това. Просто ги е гонила директно без обяснение. Последните години от живота и явно дарбата и я е изтощавала доста,защото е приемала все по-малко и по-малко хора. Страшно много са хората, на които е помогнала, затова е и толкова популярна. Който лично е получил лично помощ от нея знае най-добре. И помощта,с риск да се повторя, не означава да ти дадат или направят нещо с магически сили, а да ти дадат точният съвет на точното място и време.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Въпросната Жени Костадинова мисля, че съм я срещал. И не книгата издадена през 2011 не предшества войната в Сирия. Арабската пролет (включително и в Сирия) вече е започнала по това време.

   Изтриване
 5. Димитър Терзиев06 април, 2018 10:00

  Пропуснах да пиша и за черквата в Рупите. Отношението на БПЦ към тази черква не е добро заради това че не и беше предоставена възможност черквата да бъде под управлението на БПЦ. Там историята е дълга и е тема за цяла отделна статия.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ами напиши я :) Пусни я в блог, форум, фейсбук. Моето виждане за "пророчицата" е видно. Имаш право да изкажеш мнение през някоя онлайн платформа. Коментарен спам не толерирам по принцип.

   Изтриване
  2. нямам време за такива неща вече. А и доста се е изписало по тази тема. Относно коментарите, може да се получиха, като спам но проблема е в самите коментари. Исках да бъде като един общ коментар но се получиха няколко заради ограничението. Всеки има право на мнение, един вярва, друг не, въпрос на гледна точка. Иначе за черквата накратко историята е следната. Официалният повод на БПЦ да роптае против тази черква е че е изрисувана от С. Русев, неофициалният че църквата не успя да сложи ръка върху църквата. Но тук основното е друго, какво общо има Ванга с това ? Единственото и желание преди смъртта и е било на това място да се построи храм. Парите за храма са дарени от нея и други хора. И толкова, не мога да разбера с какво този храм и отношението на църквата към него определя дали тя е мошеник или не. Сега не знам дали ще приемеш и този коментар за спам, но истината се ражда в коментарите, не в сляпата вяра към нещо написано. Когато има повече гледни точки всеки сам решава коя му се струва за истина и коя не.

   Изтриване
 6. Едно предложение към автора. Ако има възможност нека се добави да се вижда, колко символа остават до края на коментара. Поне при мен не се вижда и е трудно при дълги коментари да се определи. И още едно нещо се сетих по статията. Отново имаме изопачаване на фактите, относно убийците на брата на съпруга и. Поискала е да няма вендета, но му е казала че ще ги види мъртви и няма да избегнат наказанието си. Важни са малките подробности, иначе като липсва втората част, лесно може да се добави друго продължение като това в статията. И наистина последно. По-голяма глупост от тая че таксиметрови шофьори и ресторантьори са се молили най-вече за нея не бях чел честно. Личи се че това е написано от някой търсещ своята минутка под прожектора диванен писател. Първо основната част от дейноста и е била по времето, когато всичко беше държавно. Таксиджии и ресторантьори са били на държавна служба и ако са били ползвани повече са имали само повече работа, но не и по-големи заплати. И докато таксита може и да са ползвани малко повече, то за ресторантите това са пълни глупости. Сериозно ли мислите че на хората, на които им се е налагало да изчакат реда си, ще тръгнат да хвърлят пари по ресторанти ? Те не са били там на някакъв купон а са били отишли с мъката си, търсещи решение на проблемите си. Просто тезата за някакво бизнес начинание издиша от всякъде. Не че в последствие някой не печели и от това, но не това е била идеята тогава. А ако задълбаваме за печеленето, то и църквата не свени да печели от свещи и други неща, нали така ?

  ОтговорИзтриване