18 април 2018

Защо извънземните не ни се показват: ефектът на невидимата горила

От много време мен, а предполагам и немалко от читателите, ме вълнува въпроса защо все още не сме (официално) открили никакви извънземни същества. По тази тема дори публикувах две статии миналата година.

В едната разглеждах така наречената "зоо хипотеза", според която извънземните цивилизации нарочно са ни отделили и обградили в нещо като изолатор, защото сме твърде примитивна раса.


В другата статия представих научната теория, че извънземните просто "спят". Те не са активни сега, ще се активизират едва в далечното бъдеще.

И при двете обяснения общото е, че причината да не срещаме извънземни е в самите извънземни - те или спят или нарочно странят от нас. Сега ще представя една друга теория според която проблемът е в самите нас. Има извънземни и те не се крият, ние не ги виждаме. Това е така нареченият "ефект на космическата горила". Името е взето по аналогия от един известен експеримент извършен от психолозите Кристофър Чабрис и Дейниъл Саймънс.

Ето за какво става на въпрос. Изгледайте долното видео, в него трима човека в бели и трима човека в черни тениски си подхвърлят две баскетболни топки. Бройте много внимателно колко паса ще направят САМО играчите с бели тениски.Преброихте ли? А забелязахте ли, че по едно време мина една горила? Може би сте я видели, защото ви подготвям за нея с написаното преди това в статията, но интересното е, че когато този експеримент е проведен за първи път, много от хората не са видели човека с костюма на горила. Толкова съсредоточени са били в броенето на прехвърлянията на топката от белите играчи.

Дали и когато става въпрос за извънземни, ние не ги пропускаме от прекалена съсредоточеност в някой дребен детайл? Защо повечето учени си мислят, че всички сигнали идващи от космоса са с естествен произход - квазери, пулсари и т.н.? Защо всички НЛО са дрони, естествени феномени или измами? Защо "лицето на Марс" трябва просто да ни се е привидяло?

Психологическият експеримент с горилата е провеждан многократно и нова интересна информация е добивана. Оказва се, че интуитивните хора по-често забелязват горилата от тези, които се определят като логично мислещи и методични. Учените в повечето случаи са от втория тип, следователно би трябвало по-лесно да пропускат такива странни неща като извънземни, горили и "извънземни горили". Не че е лошо да мислиш логично, но понякога явно трябва да разчитаме и на интуицията си.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Теории за това какво е реалността?

2 коментара:

  1. Аз бих предложил друга хипотеза, която наричам: "Ефектът на дистанционното" / Не претендирам за авторски права/. Предполагам, че някои от вас са насочвали обектив на телефон с камера или на цифров фотоапарат към инфрачервен светодиод на работещо дистанционно управление, съпроводено с натискане на някое копче, ако не сте го правили, пробвайте. Какво забелязахте? На екраните на изброените устройства се наблюдава премигване на въпросния светодиод, което с просто око няма начин да се види, защото човешките очи не могат да видят инфрачервената светлина, дори не съм сигурен, дали животните я виждат. Много неща не можем да видим, да чуем и да усетим, дори и извънземни. Принципът "Око да види, ръка да пипне" вече е крайно примитивен!

    ОтговорИзтриване
  2. Според мен ние не ги виждаме защото нямаме късмет да ги видим :D

    ОтговорИзтриване