03 януари 2018

Прокълната Дибук кутия

Историята на Дибук кутията (на англ. Dybbuk Box, понякога и Dibbuk Box) се е превърнала почти в легенда. На външен вид това е кутия за вино, но ако се вярва на нещата разправяни за нея, то това е един обладан от злото предмет.

Кевин Манис е дребен бизнезмен, който държи антикварен магазин. Той купува въпросната кутия на разпродажба в Орегон. Човекът, който му я продава, разказва странна история свързана с нея. Кутията е била собственост на баба му, която е единствената оцеляла от цялото семейство при Холокоста извършен от германците по време на Втората световна война. Тя успяла да се добере до Испания, където се сдобила с кутията.


Когато жената емигрира в САЩ, тя взема кутията със себе си. Живее дълги години в Америка и преди да умре предупреждава дъщеря си никога да не я отваря, защото в кутията е затворен демон познат като дибук, който по невнимание е бил призован. Дъщерята на свой ред предава предупреждението на сина си - продавача на кутията. Манис не взима под особено внимание тази история, купува я, занася я вкъщи и веднага я отваря. В кутията има разни дребни предмети - чаша за вино, парче гранит с написано на иврит "Шалом" , изсъхнала розова пъпка, срещник, две пенита от 20-те години и два кичура човешка коса завързани с корда.

Още същият ден започват да се случват странни неща. Манис за малко излиза от магазина и когато се връща, намира цялото място обърнато с краката нагоре. Нищо обаче не е откраднато. Ужасената касиерка му казва, че е виждала как крушките сами се пръскат и е чула глас, който проклинал. На едно място се усещал мирис на жасмин. Както самият Манис разказва:

"Мога да го опиша само като стена от аромат. Миришеше на жасмини. Правиш една стъпка и миризмата изчезва. Връщаш се една стъпка назад и отново я усещаш."

Скоро Манис дава кутията на майка си като подарък, защото все още не прави връзка между странните случки и този предмет. Майка му получава сърдечен удар буквално 5 минути след като получава тази "изненада". Оживява, макар частично да ослепява. Връща кутията на сина си, не иска този зловещ предмет. Същият ден ФБР нахлува в магазина на антикваря и започва претърсване. Агентите си тръгват с няколко електрически уреда, но не дават каквото и да било обяснение за обиска.Бележка под линия. Ако се чудите защо чашата за вино от горната снимка изглежда толкова малка, прочетете тази статия в "Мистерика Дейли":

От 1700 до сега чашите за вино са нараснали 7 пъти


Манис обаче се оказва голям темерут. Вместо да осъзнае, че кутията е проклета, той отново я подарява - този път на сестра си. Скоро тя започва да чувства необяснимо безпокойство, също така твърди, че е намирала вратите на кутията отворени, а е сигурна, че преди са били затворени. Има и кошмари, в които присъства страшна стара жена. След няколко дни връща кутията на Манис. Той я дава на брат си и жена му. Скоро те отново му я връщат като брат му твърди, че е усещал мирис на жасмин, а съпругата му - на котешка урина. Манис е тъп и упорит - дава кутията на приятелката си. Гаджето му също има паранормални преживявания и кошмари. Тогава един клиент купува кутията от магазина, но скоро я връща като казва, че тя е зла. Манис най-накрая решава да я остави в мазето си.

Същата вечер той сънува един от най-живите си кошмари. В съня той е нападнат от прегърбена старица. През следващите седмици ще сънува още кошмари. Дори и гостите му, които са оставали да преспят у Манис, също ще сънуват кошмари. Понякога, след като Манис се събужда от тези сънища, той открива драскотини и следи от ухапвания по тялото си. Ето как описва един повтарящ се кошмар:

"Разхождам се с приятел, обикновено някой, който познавам добре и на когото имам доверие. По някое време се заглеждам в очите му и виждам, че нещо е различно, нещо зло ме гледа. В този момент човекът, с който съм, се преобразява в най-гротеската демонична старица, която някога съм виждал. Тя започва яко да ме бие."

Манис също така твърди, че е виждал трудно различими сенчести фигури да дебнат из дома му, в периферията на зрението му. Хора дошли на гости, казват, че също са ги виждали.

Най-накрая Манис решава да продаде кутията в Ebay. Описва подробно всичко и добавя, че не смее да унищожи предмета, защото се страхува, че тогава злата сила, която го населява завинаги ще остане в дома му.

Човек изписващ се като Nietzke купува кутията за 140 долара през 2003. Почти веднага свръхестествени феномени започват да се проявяват и при него. Електрическите устройства в дома му се развалят едно след друго или просто спират да работят. Осветлението се включва и изключва самоволно. Предмети се разместват. Не липсват и сенчестите фигури и странната миризма. Nietzke също така твърди, че косата му започва да окапва, а къщата му е нападната от насекоми. Човекът на свой ред решава да продаде кутията през Ebay. Този път тя е купена от Джейсън Хакстън от Мисури, университетски музеен уредник и колекционер на религиозни предмети.

Хакстън започва да има здравословни проблеми малко след като придобива кутията - обриви по тялото си, кашлица (понякога с кръв), умора, металически вкус в устата си. Той казва, че често в дома му мирише на жасмин или на котешка урина. Странно, но в същото време Хаксън твърди, че кутията не прави само лоши неща, тя била обърнала процеса на стареене при него.

Заинтригуван, Хакстън се свързва с Ребека Едери, специалистка по еврейските артефакти. Според нея тази кутия е затвор за някакъв дух. След това Хакстън отива при учени, Уика-практикуващи и еврейски равини, последните провеждат ритуал, който да затвори духа обратно в кутията. От тогава Хакстън крие кутията в рамка от акациево дърво инкрустирано с 24-каратово злато и не я показва на никого, така че тя да не навреди пак на някого. През 2011 пише книга наречена "The Dibbuk Box". За известно време дори поддържа сайт посветен на този странен предмет. В днешно време като цяло отказва да дискутира темата и дори не приема интервюта.


Историята на тази кутия става много популярна и се превръща в нещо почти като легенда. Обсъжда се на много места в Интернет. През 2012 дори е направен филм по този случай - "The Possession".

Истина ли е обаче всичко това? Според скептиците не е. Те смятат, че всичко е измислица на двама души с цел печалба - Кевин Манис и Джейсън Хакстън. Посочват като довод, че засега не е открит човека, който пръв купил кутията в eBay - онзи с псевдонима Nietzke.

Други не са толкова крайни. Те мислят, че много от нещата са преувеличения и самозаблуди, а не нарочни измами. На всеки се случват кофти неща. Ако някой ти каже, че ще ти даде прокълнат предмет и по-късно примерно се подхлъзнеш в банята, съвсем естествено е да си помислиш, че двете неща имат връзка, а то да е просто съвпадение. Това е мнението, което изказва психолога Крис Френч относно този случай. Ха, "случайно съвпадение" казва....а какво ще ми каже, ако аз му кажа какво "случайно съвпадение" изникна покрай тази статия.

За Крис Френч съм писал през 2012 в блога. Дори ходих на първото издание на RATIO, на което той дойде от Великобритания, за да изнесе лекция.Не се бях сещал за него от години. Няколко дни преди да попадна на статията за Дибук кутията, аз от нищото се сетих за него. Случайност? Съвпадение?

Това обаче е минорна загадка. Главното е, истинска ли е историята на кутията. Според мен тя е истинска, макар че може малко да е преувеличена и доукрасена. Да, има хора, които правят измами, за да се облагодетелстват. Но в случая става въпрос за двама главни и поне няколко второстепенни притежатели на кутията. Да се направи измама от няколко човека е много по-трудно отколкото от един единствен. Дори и само двама да са, пак е много възможно да се скарат за пари и ощетеният да изпорти работата, за да прецака другия. Все пак Манис изглежда е получил всичко на всичко само 140 долара от продажбата по Интернет, не мисля, че за такива жалки пари ще си играе да измисля такава дълга приказка с толкова детайли.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Какво става с духовете след като обитанията им се разрушат?

3 коментара:

 1. Този май е знаел че кутията е прокълната ама се е чудил на кого да я пробута без много обяснения.
  Папи

  ОтговорИзтриване
 2. Много интересна статия, ако имаше повече такива.

  ОтговорИзтриване
 3. Прочетете библията,както има Бог и ангели така има и сатана и неговите демони.Никой не вярва докато не види с очите си или не бъде обладан...но само чрез Исус ще победим тъмните сили.Бог да ви благослови

  ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)